logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do DENON DM41 dla lepszego odbioru słabych stacji radiowych

christophschroder555 14 Lut 2025 08:33 366 4
REKLAMA
  • #1 21438815
    christophschroder555
    Poziom 2  
    Jaką kupić antenę do DENON DM41, aby odbierać słabo dostępne stacje radiowe?
    Antenę mam teraz z kabelka z nakręcaną wtyczką i słabo odbiera.
    Schemat podłączenia anteny DAB/FM do modelu RCD-M41DAB
    AI: W jakim środowisku mieszkasz (np. miasto, wieś) i czy są jakieś przeszkody, które mogą wpływać na odbiór sygnału radiowego?
    Miasto. Słaby sygnał radiostacji.
    AI: Jakie konkretnie pasma częstotliwości lub typy stacji radiowych chcesz odbierać (np. FM, AM, DAB)?
    FM
  • REKLAMA
  • #2 21438844
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Wysokość (w Za..iu Dolnym pomiędzy wysokimi elementami nie będzie dobrze)
    Kierunek (ta strona budynku gdzie jest nadajnik). Gdzie tą antenę próbujesz? W budynku żelbetowym / nowoczesne szyby będzie źle.
    Polaryzacja nadajnika (są pionowe i poziome)
    Optymalny wymiar na FM 2x75cm. Antena jednopasmowa zwykle będzie lepsza niż "uniwersalna".

Tradycyjne: błędy wykonania, szemrany kabel koncentryczny

W naprawdę trudnej sytuacji pojedynczy dipol osiąga kres możliwości, i potrzebna Yagi
    BTW pomijasz lokalizację
  • REKLAMA
  • #3 21438932
    christophschroder555
    Poziom 2  
    JacekCZ, dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Ale ja bym prosił o nazwę anteny z modelem lub najlepiej gotowy link, ponieważ jestem po chorobie, która uszkodziła mi mózg, nie dam rady myśleć fachowo, dodatkowo moją dziedziną była tylko gastronomia.
    Dzięki za pomoc i zrozumienie.
  • REKLAMA
  • #4 21438951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21438980
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    Witam,
    christophschroder555 napisał:
    Jaką kupić antenę [...] aby odbierać słabo dostępne stacje radiowe ?

jeśli po chorobie masz ograniczone możliwości manualne, to najprostszej anteny nie zrobisz, więc musisz ją kupić, rozumiem.
    Zatem, proponuję zakup anteny z poniższego linku:
    https://alarmhouse.pl/antena-radiowa-dipol-1-rz-b (w puszce jest już zamontowany symetryzator)
    oraz odpowiedni kabel do tego, np.:
    https://elektromarket24.pl/pl/products/zamel-...centryczny-4k-ziemny-zel-4406.html?query_id=3 (tu zamawia się na sztuki, gdzie 1 sztuka to 1 metr, więc będzie trzeba zmierzyć ile metrów potrzeba od okna lub dachu do amplitunera)
    i do tego jeszcze zwykły wtyk antenowy nakręcany, np.:
    https://anteny.sklep.pl/wtyk-meski-antenowy-tv-metalowy-katowy-wkw-506-telmor-p-762.html
    Po zakupie możesz poprosić kogoś o zmontowanie tego zestawu (instrukcje dostępne są na YouTube) i zawieszeniu na maszcie lub uchwycie na zewnątrz za oknem lub na dachu.

Pozdrawiam
REKLAMA