logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego odwrócenie biegunów naprawia parowanie LED z kontrolerem WiFi?

damiankuzma1979 14 Lut 2025 09:37 558 1
REKLAMA
  • #1 21438892
    damiankuzma1979
    Poziom 1  
    Dzień dobry.

Mam bardzo nietypowy problem, a zarazem rozwiązanie....

Zestaw LED działa poprzez aplikację. Co kilka dni LEDY rozłączają się, zaczynając szybko migać, co oznacza brak sparowania (być może samoczynny reset). Próby ponownego sparowania są wielkim problemem. Wygląda to, jakby "kontroler Wifi" się zawieszał czy coś podobnego.

Dodam, że po zakupie przeciąłem przewód między zasilaczem a kontrolerem w celu zrobienia przedłużacza (w zestawie był za krótki przewód).

Odkryłem dziwną rzecz, że rozwiązaniem problemu parowania jest chwilowe odwrócenie przewodów plus/minus na 2-3 sek. (ledy nie świecą) i z powrotem prawidłowe podłączenie, co powoduje rozwiązanie problemu, bo kontroler od razu się budzi i aplikacja wraca do sprawnego działania.

Jak wytłumaczyć to dziwne rozwiązanie? Co się dzieje z kontrolerem, że tylko odwrócenie plus / minus rozwiązuje temat. Co robić, bo to strasznie uciążliwe :(

Tak na marginesie..... taśma LEDowa po wyłączeniu aplikacją (zestaw ciągle podłączony do sieci) lekko się żarzy, co jest widoczne w nocy.

Pozdrawiam

Damian
  • REKLAMA
  • #2 21438914
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    ale o czym rozmawiamy? Uważasz, że jest tylko jeden rodzaj "LED-ów" na rynku?
    Z "odwracaniem" zasilania byłbym ostrożny, jeżeli układ nie ma poprawnego zabezpieczenia, to po kilku próbach już może się nie uruchomić, podobnie jest z zasilaczem.
    Podejrzewam, że zwiazane z problemem może być to twoje przedłużenie zasilania, zbyt długie i niewłaściwie poprowadzone przewody mogą siać się cewka i generować "szpilki", a to wystarcza, żeby mikrokontroler czy cokolwiek logicznego tam masz zgłupiało.
    Pozdrawiam
REKLAMA