logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć płytę ELECTROLUX EHF6343FOK do dwóch obwodów jednofazowych?

pszewczyk1310 19 Lut 2025 11:42 489 4
REKLAMA
  • #1 21446476
    pszewczyk1310
    Poziom 3  
    Witam, zwracam się z pytaniem o podłączenie płyty ELECTROLUX EHF6343FOK. Jestem przed zakupem i nie mogę nigdzie znaleźć szczegółowego schematu podłączenia. W mieszkaniu dysponuję dwoma dedykowanymi obwodami jednofazowymi każdy 2,5mm² z bezpiecznikiem 16 A może już taką sytuacje z tą płytą, ewentualnie może polecić inną
    AI: Czy znasz specyfikacje elektryczne płyty ELECTROLUX EHF6343FOK, takie jak wymagane napięcie i moc?
    6400W
    AI: Czy planujesz samodzielnie podłączyć płytę, czy skorzystasz z usług profesjonalnego elektryka?
    Planuje skorzystać z usług elektryka ale muszę zakupić odpowiednie urządzenie
  • REKLAMA
  • #2 21446485
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Posiadasz licznik 3-fazowy?
  • REKLAMA
  • #3 21446502
    pszewczyk1310
    Poziom 3  
    >>21446485 Nie, posiadam jedynie licznik oraz instalacje jednofazową. Jedyne co zrobiłem to na etapie remontu przewidziałem dwa odrębne obwody przeznaczone wyłącznie do zasilania płyty.
  • REKLAMA
  • #4 21446934
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Obawiam się, że przy pracy płyty oraz innych urządzeń w mieszkaniu może w takim przypadku zadziałać zabezpieczenie przed licznikowe. A co do stosowania dwóch obwodów do zasilania jednego urządzenia to nie jest to zgodne ze sztuką ponieważ w razie awarii urządzenia zabezpieczenie nadprądowe powinno odciąć zasilanie do całości urządzenia a w tym przypadku może stać się tak, że przy zwarciu wewnątrz płyty zadziała jedno zabezpieczenie a w drugiej części urządzenia nadal będzie napięcie z drugiego obwodu. Jedyne sensowne rozwiązanie to przejście na układ 3-fazowy i zasilanie płyty z 3 faz, przy zastosowaniu zabezpieczenia zespolonego 3P. Czy tą instalację wykonywał elektryk czy po prostu znajomy który ma "jakieś" pojęcie???
  • #5 21447051
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Tak jak napisał @bartekfigura problemem może być przeciążenie, a wówczas zadziała zabezpieczenie przedlicznikowe.
    Sytuacja jest niestandardowa i jeżeli ta płyta musi być podłączona, to wyłącznik nadprądowy 2P, gdzie w obu torach jest zabezpieczenie przeciążeniowe i zwarciowe, o czym informuje odpowiedni symbol na aparacie w odróżnieniu od 1P+N lub tańszy i łatwiej dostępny wyłącznik nadprądowy 3P (ze względu na popularność), ale jeden tor będzie niewykorzystany. Możliwe, że ta płyta ma opcję ustawienia limitu mocy np do 3,7 kW, ale należałoby sprawdzić w instrukcji lub zasięgnąć informacji u producenta, a wtedy będzie pracować na jednym obwodzie 3x2,5 mm2. Można też rozważyć zakup plyty z 4 polami grzejnymi wyposażoną w przewód z wtyczką do gniazdka o mocy ok. 3,7 kW.
    Wyłącznik nadprądowy ABB z oznaczeniem S202C C16.
REKLAMA