logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wgrać MIUI Indonezja na Xiaomi Redmi Note 10 5G dla nagrywania rozmów?

MM2X 20 Lut 2025 12:50 450 9
REKLAMA
  • #1 21448172
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Marka:Xiaomi
    Model:Redmi Note 10 5G
    Chassis (płyta lub główne podzespoły):
    Matryca/Panel (jeśli występuje):
    Inne (uwagi): MIUI Global 14.0.2 (TKSE UOR)

Chciałbym uruchomić w Redmi Note 10 5G opcję nagrywania rozmów. Prawdopodobnie jest to możliwe tylko w przypadku instalacji softu MIUI Indonezja (albo Tajwan) jako oryginalne oprogramowanie producenta. Czy można zatem wgrać (jak to zrobić?) taki soft i używać telefonU w Polsce?, czy też mogą pojawić się jakieś problemy techniczne jak choćby brak języka polskiego, bądź inne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21449991
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    MM2X napisał:
    Chciałbym uruchomić w Redmi Note 10 5G opcję nagrywania rozmów

Wystarczy do tego root, nie musisz zmieniać i odstawiać fikołków z softem.
  • REKLAMA
  • #3 21450444
    MM2X
    Poziom 26  
    cysiekw napisał:
    Wystarczy do tego root,

Nie robiłem wcześniej, możesz wskazać jakąś mapę drogową do tego? ;)
    Tak jak wskazałeś tutaj, jest to aktualne?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3998809.html

Przed tą procedurą zapewne trzeba zrobić kopię backup, aby potem wgrać. Jak to zrobić najpraktyczniej, czy można klonować jak w przypadku dysków twardych?
    Pytam, bo jeżeli nie wyjdzie rootowanie dobrze byłoby wrócić do stanu sprzed roota ;) .

Początek to odblokowanie bootloadera. Czy warto zainstalować Mixpliorer/lub inny, ustawić w nim "zezwól na root" i nie będzie kasowania danych?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21450523
    cysiekw
    Poziom 42  
    MM2X napisał:
    Tak jak wskazałeś tutaj, jest to aktualne?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3998809.html

Ale żeś odkopał dinozaura. Najlepsze w tym, że op z tego tematu wysłał mi telefon przez pół Polski na paczkomat, żeby mu to ogarnąć. Odblokowanie bootloadera pamiętam, że jak dostałem telefon, to trzeba było do Xiaomi się zgłosić po jakiś kod, żeby pobłogosławili unlock itd. i na to miało się czekać ileś czasu, którego nie miałem. Odblokowałem jakaś inna metodą bez pucowania się chinczykom. Poszukaj na xda jak odblokować bootloader. Pamiętam że unlock i root nie usunął żadnych danych jak telefon dostałem tak wszystko w nim było ale backup zawsze się robi w razie w.
  • REKLAMA
  • #5 21450539
    MM2X
    Poziom 26  
    cysiekw napisał:
    Poszukaj na xda jak odblokować bootloader.

OK., dzięki ale root dalej jak w tym odkopanym temacie, czy też szukać aktualniejszej metody na xda?
  • #7 21450549
    MM2X
    Poziom 26  
    Ok., w weekend powalczę :) .
    Przed procedurą roota zrobiłem kopię backup a następnie skopiowałem cały telefon (jakby coś nie wyszło) tj. wewnętrzną pamięć współdzielną i taka dziwna rzecz, porównując katalogi w total commanderze wychodzi na to, że są identyczne, sprawdzając jednak pojemność jest bardzo duża różnica, z czego to wynika?

Zrzut ekranu właściwości folderu Wewnętrzna pamięć współdzielona w menedżerze plików. Ekran właściwości wewnętrznej pamięci współdzielonej z wykresem pokazującym wykorzystanie pamięci.
  • #8 21462391
    MM2X
    Poziom 26  
    Na razie zrezygnowałem, w tym podlinkowanym przez Ciebie temacie chłopaki piszą, ze "Exploit MTK został załatany w MIUI 14.0.3." (ja mam 14.0.2) i nie można odblokować bootloadera a nawet niektórym smartfon przestał reagować po tej próbie. Mają rozłączać i włączać wielokrotnie baterie ale i tak nie pomaga.
    Dmucham na zimne ;)
  • #9 21462506
    cysiekw
    Poziom 42  
    MM2X napisał:
    Dmucham na zimne

To spróbuj oficjalną metodą unlock bootloader przez konto miui i błogosławieństwo pana ryża :)

Podsumowanie tematu

✨ W celu uruchomienia funkcji nagrywania rozmów na Xiaomi Redmi Note 10 5G, użytkownicy sugerują, że nie jest konieczna zmiana oprogramowania na MIUI Indonezja czy Tajwan, lecz wystarczy uzyskać root urządzenia. Proces rootowania wymaga odblokowania bootloadera, co wiąże się z koniecznością uzyskania kodu od Xiaomi lub zastosowania alternatywnych metod dostępnych na forach XDA. Odblokowanie bootloadera i rootowanie nie powinny usuwać danych, jednak zaleca się wykonanie pełnej kopii zapasowej przed rozpoczęciem procedury. W MIUI 14.0.3 exploit do odblokowania bootloadera dla urządzeń MediaTek został załatany, co utrudnia lub uniemożliwia odblokowanie na nowszych wersjach systemu. Zalecana jest oficjalna metoda odblokowania bootloadera przez konto MIUI. Próby nieoficjalnego odblokowania mogą prowadzić do problemów technicznych, w tym braku reakcji telefonu. Wgranie softu MIUI Indonezja wiąże się z ryzykiem braku języka polskiego i innych problemów lokalizacyjnych, dlatego rootowanie obecnego softu jest preferowaną metodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA