logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasobnika CWU ze stali nierdzewnej do piwnicy zalewowej - ACV, TERMICA, JOULE?

goabroad 21 Lut 2025 09:20 1464 12
REKLAMA
  • #1 21449447
    goabroad
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po 15 latach w zasobniku emaliowanym (Vaillant 120l) uszkodziła się wężownica. (Z Vaillanta nie byłem zadowolony ze względu na duże straty postojowe i dodatkowo go sam zaizolowałem).

Aktualnie jestem na etapie poszukiwania nowego zasobnika ze stali nierdzewnej i biorę pod uwagę:
    - ACV SMART E130 (tak, wiem ACV ma tylko wewnętrzy zbiornik ze stali nierdzewnej)
    - TERMICA WWG125l
    - JOULE 125 L
    - rozważę też inne opcje....

Niestety mam dość nietypową sytuację - zbiorniuk CWU jest w piwnicy obok wiszące kotła gazowego i co kilkanaście lat ze względu na teren zalewowy może pojawić się woda w piwnicy. W 2010-2011r Vaillant był zanurzony około 40cm w wodzie a mimo to wytrzymał 15 lat.
  • REKLAMA
  • #2 21449519
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4685
    Nie wiem jaką wysokość ma piwnica, ale widzę 2 możliwości : postawić na wyższych nogach zasobnik, lub powiesić go na ścianie. Który trwalszy( jakiej firmy), albo który mniej ciepła oddaje ? tu się nie będę wypowiadał.
  • REKLAMA
  • #3 21449592
    goabroad
    Poziom 12  
    stanislaw1954 napisał:
    Nie wiem jaką wysokość ma piwnica, ale widzę 2 możliwości : postawić na wyższych nogach zasobnik, lub powiesić go na ścianie. Który trwalszy( jakiej firmy), albo który mniej ciepła oddaje ? tu się nie będę wypowiadał.

Zmierzę wysokość bo nie pamiętam z głowy.

Poniżej zdjęcie po uszkodzeniu wężownicy (podniesione ciśnienie w układzie CO i wyciek z zaworów bezpieczeństwa) :
    Aktualny zasobnik jest już na podmurówce ale to i tak było za mało (woda była na poziomie pomarańczowej kreski)
    Ze względu na przyłącza i rury z prawej strony mógłbym nowy zasobnik przerzucić za ścianę po prawej stronie kotła i tam postawić na wyższym stojaku ( wtedy będzie krótsza droga ciepłej wody z zasobnika do punktów poboru ale dłuższa z pieca do zasobnika)

Kotłownia z uszkodzoną wężownicą i zalewającą wodą.
  • REKLAMA
  • #4 21449597
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli przeróbka zbliży rury z woda użytkową, to raczej zyskujesz na tym, bo proces poboru jest chwilowy i z jakimiś nieokreślonymi przerwami, więc im krótsze rury, tym mniej stygnie woda.
  • #5 21449613
    goabroad
    Poziom 12  
    stanislaw1954 napisał:
    Jeśli przeróbka zbliży rury z woda użytkową, to raczej zyskujesz na tym, bo proces poboru jest chwilowy i z jakimiś nieokreślonymi przerwami, więc im krótsze rury, tym mniej stygnie woda.

Dziękuję za informację. Nie mam cyrkulacji ale przeróbka zbliży troszkę rury z ciepłą wodą użytkową.

Pozostaje mi teraz dobór zasobnika.
    Wszystkie, które wybrałem ACV, TERMICA i JOULE wychodzą cenowo bardzo podobnie, tylko teraz pytanie jak z trwałością....
  • #6 21449664
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Z trwałością tych zbiorników pewnie będzie podobnie. Oby nie tak jak z np. z rynnami z PCV. "nie do zdarcia" tylko połączenia rynien po niedługim czasie przeciekają, bo rynny ciągle nagrzewają się i stygną od słońca i z tego powodu połączenia są stale w ruchu i wycierają się uszczelki.
  • #7 21449705
    jesiolowskitom
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    >>21449613Jeśli chodzi o ACV to zwróć uwagę, że wbrew temu, co sugeruje nazwa (130) jego pojemność robocza to w istocie 85 l... Ja kupując "dałem się na to nabrać", na szczęście okazało się, że te 85 l przy 3 osobach preferujących prysznic jednak spokojnie wystarcza, zwłaszcza że nagrzewanie całego zasobnika dla ΔT40 przy mocy kotła 9 kW i temp. zasilania 65 C trwa około 30 minut.
  • REKLAMA
  • #8 21449795
    goabroad
    Poziom 12  
    jesiolowskitom napisał:
    >>21449613Jeśli chodzi o ACV to zwróć uwagę, że wbrew temu co sugeruje nazwa (130) jego pojemność robocza to w istocie 85 l... Ja kupując "dałem się na to nabrać", na szczęście okazało się, że te 85l przy 3 osobach preferujących prysznic jednak spokojnie wystarcza, zwłaszcza że nagrzewanie całego zasobnika dla ΔT40 przy mocy kotła 9kW i temp. zasilania 65C trwa około 30 minut.

Dziękuję za przypomnienie, wychodzi na to że przy SMART E 130 będzie nawet 75L i obawiam się, że przy 4 osobowej rodzinie może być trochę mało, dotychczas miałem 120l z Vaillanta.

Tabela przedstawiająca dane techniczne modelu SMART E, z wyróżnieniem pojemności zasobnika c.w.u. dla modelu SMART E 130 na poziomie 75 litrów.
  • #9 21449835
    mathia74
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Mam ACV Comfort 130l (75l CWU) przy 5 osobach i NIGDY przy kapieli jednej po drugiej ciepłej wody mi nie zabrakło, ponadto zagrzanie wody (do 45°C) zajmuje mniej niż 10 min. ale oczywiście jest to sprzęgnięte z kotłem ACV. Wielkość zbiornika (75 litrów) była wyborem w pełni świadomym ponieważ ACV słynie z wielkiego komfortu przy produkcji ciepłej wody. Ja polecam.
  • #10 21449956
    goabroad
    Poziom 12  
    mathia74 napisał:
    Mam ACV Comfort 130l (75l CWU) przy 5 osobach i NIGDY przy kapieli jednej po drugiej ciepłej wody mi nie zabrakło, ponadto zagrzanie wody (do 45°C) zajmuje mniej niż 10 min. ale oczywiście jest to sprzęgnięte z kotłem ACV. Wielkość zbiornika (75 litrów) była wyborem w pełni świadomym ponieważ ACV słynie z wielkiego komfortu przy produkcji ciepłej wody. Ja polecam.

Kocioł mam z firmy Immergas ale nie wiem czy to ma aż takie znaczenie.
    Ile masz punktów poboru wody? U mnie są w sumie 3 (2 łazienki + kuchnia. )
  • #11 21451407
    mathia74
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    2 rodziny, 2 i 3 osoby, dwie łazienki, dwie kuchnie, i jeszcze w piwnicy też jest kran.
  • #12 21451465
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2123
    Wymiennik inox wg mnie jest jest tu przerostem formy nad treścią.
    Zamontuj poziomy, dwupłąszczowy emaliowany 120-140l z meandrami w płaszczu. Podgrzewa praktycznie 90% objetości wymiennika, powierzchnia wymiany jest rzędu 1m2, co przy kotle gazowym spokojnie zapewni komfort CWU.
    Koszt takiego zaizolowanego wymiennika to 1400 zł + wieszaki . Dolna krawędź będzie wisieć 60-70 cm pod sufitem.
  • #13 21462647
    goabroad
    Poziom 12  
    Ostatecznie wybrałem JOULE 125L z przyłączami bocznymi.

U znajomego w JOULE 125l z kroćcami u góry straty są mniejsze niż w dotychczasowym VIR120 u mnie.

Straty dla JOULE:
    Wykres przedstawiający temperaturę wody w zbiorniku JOULE 125L w okresie od 1 marca, godz. 23:00 do 2 marca, godz. 14:00.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nowego zasobnika CWU ze stali nierdzewnej do piwnicy zalewowej, po 15 latach użytkowania zasobnika emaliowanego Vaillant 120l, który uległ uszkodzeniu. Rozważa modele ACV SMART E130, TERMICA WWG125l oraz JOULE 125L, zwracając uwagę na ich trwałość i pojemność. Wskazano, że ACV SMART E130 ma pojemność roboczą 75l, co może być niewystarczające dla czteroosobowej rodziny. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi modelami, podkreślając znaczenie krótszych rur dla efektywności poboru ciepłej wody oraz sugerując, że wymiennik inox może być przesadnym wyborem. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na model JOULE 125L, który według znajomego ma mniejsze straty ciepła w porównaniu do wcześniejszego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA