logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć przycisk SMD do sterowania wentylatorem 12V?

marekmarecki 21 Lut 2025 14:00 234 12
REKLAMA
  • #1 21449788
    marekmarecki
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć, mam taki pomysł, by zrobić prosty (bardzo prosty jak się da) taki układzik załączający wentylator komputerowy 12v.
    Chciał bym go załączać przyciskiem chwilowym smd. Do tego pewnie przydał by się przekaźnik. Najlepiej smd. Wszystkie elementy chcę wykorzystać z demontażu, mam dostęp do różnych płytek.
    I teraz...
    Jak wygląda, jakie ma przykładowe oznaczenia taki przekaźnik, bo micro styk to już ogarnę?
    Czy dobrze w ogóle myślę, że w elektronice smd to takie same zasady funkcjonowania jak w elektryce? Czyli zasilanie do przekaźnika, przycisk do przekaźnika i przekaźnik podaje zasilanie dalej?
  • REKLAMA
  • #2 21449799
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    W dużym skrócie tak działa przekaźnik jak piszesz.
    Musisz poszukać przekaźnika pod dane obciążenie.
    Wiesz, że w konfiguracji przekaźnik -> przycisk chwilowy układ będzie tylko działać w momencie wciśnięcia ?
  • REKLAMA
  • #3 21449801
    marekmarecki
    Poziom 11  
    actin napisał:
    Wiesz, że w konfiguracji przekaźnik -> przycisk chwilowy układ będzie tylko działać w momencie wciśnięcia ?

To co potrzebuję jeszcze do podtrzymania, bo tak to w zasadzie i bez przekaźnika by sam styk wytrzymał ten prąd? Wentylator dużo nie pobiera (nie pamiętam teraz ile, musiałbym sprawdzić).
  • #5 21449809
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    A nie może być przycisk "normlany" typu wł/wył? Zobacz na przycisk bistabilny. Myślę że możesz tez wtedy nie używać przekaźnika.
  • #6 21449816
    marekmarecki
    Poziom 11  
    a_jablon napisał:
    Czemu upierasz się na przekaźnik?

Nie upieram się. Chcę zrobić jak najprostszy układ. Załącz - wyłącz wentylator. A dla tego smd, bo zależy mi na bardzo małym układzie. W zasadzie zwykły przełącznik kołyskowy by mógł być ale chcę coś mniejszego. Jak w skład tego układu ma wchodzić kilka elementów to w zasadzie gabarytami to zbliży się to wspomnianego przełącznika kołyskowego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21449822
    marekmarecki
    Poziom 11  
    >>21449809
    actin napisał:
    A nie może być przycisk "normlany" typu wł/wył? Zobacz na przycisk bistabilny.

O coś takiego mi chodzi. Tylko nie wiem czy są takie przyciski on/off smd.
  • #9 21449831
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 834
    A może zobacz: TQ2SA-L2-12V - przekaźnik z 2 cewkami utrzymujący stan ;)
  • #10 21449832
    marekmarecki
    Poziom 11  
    a_jablon napisał:
    w takim razie coś na scalaku smd?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3078430.html
    Maleńkie nie będzie, ale... od czegoś trzeba zacząć.

Doceniam chęć pomocy i bardzo za to dziękuję ale to już robi się, może nie skomplikowany ale dość spory układ. Jak nie ma możliwości ogarnięcia tego jakoś prościej to trudno, pomyślę o czymś innym.

Dodano po 3 [minuty]:

a_jablon napisał:
    TQ2SA-L2-12V

To już wygląda lepiej. Przyjrzę się bliżej specyfikacji technicznej. Tylko czy to znajdę gdzieś na swoich płytkach. W jakich urządzeniach mogły być instalowane takie przekaźniki?
  • #11 21449840
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 834
    A może coś na timerze 555:

Schemat układu z wykorzystaniem timera 555.
  • #12 21449883
    marekmarecki
    Poziom 11  
    A może takie coś.

Ktoś podrzuci schemat?
    Bo pewnie takich przełączników smd bistabilnych nie ma?!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć prosty układ do załączania wentylatora komputerowego 12V za pomocą przycisku chwilowego SMD i przekaźnika. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące działania przekaźników oraz alternatywnych rozwiązań, takich jak przerzutniki bistabilne i układy oparte na timerze 555. Użytkownik poszukuje małych komponentów SMD, które można wykorzystać z demontażu, oraz informacji na temat przekaźników, które mogą być użyte w jego projekcie. Wskazano również konkretne modele przekaźników, takie jak TQ2SA-L2-12V, oraz małe przyciski bistabilne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA