logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FORCE 760 - Brama nie otwiera się w całości przy mrozach, czy to funkcja antyzgnieceniowa?

toms2092 23 Lut 2025 10:13 582 8
REKLAMA
  • #1 21452041
    toms2092
    Poziom 7  
    Witam, u mnie napęd FORCE 760 zamontowany na jesień, wszystko działało OK. Teraz przy większych mrozach, jak napęd i brama oblodzone, rano jest problem z otwieraniem. Naciskam przycisk na pilocie, brama otwiera się 0,5 m i staje, po ponownym naciśnięciu, jedzie znowu 0,5 m i staje. Czy to może być problem z tą funkcją antyzgnieceniową?
  • REKLAMA
  • #2 21452062
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    toms2092 napisał:
    Czy to może być problem z tą funkcją antyzgnieceniową?

Może tak być. Jeśli problem znów się pojawi czyli brama pojedź 0,5m i się zatrzyma jak piszesz rozsprzęglij i i spróbuj ręcznie czy idzie ciężko. Taki test wykonaj również w trakcie dnia czy czasem brama nie ma ciężko a przy mrozach może mieć jeszcze ciężej.
  • REKLAMA
  • #3 21452073
    toms2092
    Poziom 7  
    jak założyli mi bramę w lecie i gdy nie było napędu, jak pociągłem brame, to praktycznie sama się otwierała i zamykała, chodziła bardzo lekko, po założeniu napędu, chodzi ciężej, myślałem że to przez to koło zebate na napędzie, że robi pewny opór, między kołem a listwą zębatą jest taki odstęp jaki powinien być, już sam nie wiem co może być nie tak
  • #4 21452142
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Po założeniu napędu i rozstrzępieniu jestli listwa zębata jest ustawiona dobrze czyli zachowany luz 2mm pomiędzy kołem zębatym a listwą brama powinna jeździć bez zmian. Może listwa ociera o jakiś element. Może od czasu montażu coś się obluzowało np jakaś część listwy - trzeba sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 21452293
    toms2092
    Poziom 7  
    ale przecież jak ten napęd miałem jeszcze w kartonie, i na rozprzęglonym napędzie, kręciłem kołem zębatym to ono nie kręci się jakoś super lekko tylko daje opór, więc po założeniu bramy z listwą można odczuwać lekki opór? listwa zębata była sprawdzona, wszystko z nią w porządku, na początku myślałem że może coś z wózkami, albo stopa betona, ale raczej to nie mozliwa, kopane było 1.5m pod stope
  • #6 21452343
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 999
    toms2092 napisał:
    gdy nie było napędu, jak pociągłem brame, to praktycznie sama się otwierała i zamykała, chodziła bardzo lekko, po założeniu napędu, chodzi ciężej
    toms2092 napisał:
    jak ten napęd miałem jeszcze w kartonie, i na rozprzęglonym napędzie, kręciłem kołem zębatym to ono nie kręci się jakoś super lekko tylko daje opór,

To jest prawidłowe, brama z napędem po wysprzęgleniu zawsze będzie stawiała większy opór niż bieg jałowy samej bramy.

toms2092 napisał:
    myślałem że to przez to koło zebate na napędzie, że robi pewny opór

I dobrze myślałeś.
  • REKLAMA
  • #7 21452414
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1434
    toms2092 napisał:
    chodzi ciężej, myślałem że to przez to koło zebate na napędzie, że robi pewny opór, między kołem a listwą zębatą jest taki odstęp jaki powinien być, już sam nie wiem co może być nie tak

To normalne, olej gęstszy w przekładni, łożyska też ciężej chodzą, ja w 1 zimę też podciągałem ogranicznik w napędzie bo sie nie chciała zamykać/otwierać. A jak był mokry opad i mróz to trzeba nacisnąć guzik i nią szarpnąć ręką czyli wspomóc ją bo przymarzają.
  • #8 21452489
    toms2092
    Poziom 7  
    W tym napędzie regulacja momentu obrotowego jest od 0 do 99 co jeden. Im większa wartość, tym silnik pracuje z mniejszym momentem obrotowym. Ustawiłem dzisiaj moment obrotowy na 10, czyli powinno pchać praktycznie z pełną mocą, i wyłączyłem funkcję antyzgnieceniową. Zobaczę, jak się teraz będzie zachowywać. Jeżeli moment obrotowy będę miał taki wysoki, nie zaszkodzi to silnikowi?
  • #9 21453072
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1434
    toms2092 napisał:
    Jeżeli moment obrotowy będę miał taki wysoki, nie zaszkodzi to silnikowi?

Nie o ile nie zostanie zablokowany, podkręć tylko tyle żeby się pewnie na mrozie zamykała, ale już tej zimy chyba nie zdążysz :) więc daj tylko oczko więcej niż miałeś i czekaj do kolejnych mrozów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem FORCE 760, który nie otwiera bramy w całości przy mrozach, zatrzymując się na 0,5 m. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z funkcją antyzgnieceniową lub oporem spowodowanym zamarznięciem. Wskazują na konieczność sprawdzenia ustawienia listwy zębatej oraz luzu między kołem zębatym a listwą. Zauważają, że w zimie olej w przekładni gęstnieje, co może wpływać na działanie napędu. Użytkownik eksperymentuje z regulacją momentu obrotowego, ustawiając go na 10, co powinno zwiększyć moc silnika, ale obawia się o jego trwałość. Rekomendacje obejmują również ręczne wspomaganie bramy w trudnych warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA