Witam serdecznie...
Nie jestem pewien, czy piszę w dobrym dziale. Jeśli nie, przepraszam...
Mam mały problem i proszę Was o poradę.
Jestem modelarzem i zamierzam zbudować urządzenie Ropewolk do skręcania lin.
Mam silnik MY6812 12 V/120 W/2500 obr./min. (tj. 10 A).
Zasilacz 12 V/10 A oraz regulator obrotów jak na załączonych zrzutach - o następujących danych technicznych:
Eingangsversorgungsspannung: 6-30 V=
Die maximale Ausgangsleistung: 200 W
Der maximale kontinuierliche Ausgangsstrom: 6 A
Der Überlast- und Kurzschlussschutzstrom beträgt 10 A
PWM-Frequenz: 16 kHz
Jak podłączę zasilacz bezpośrednio do silnika, wszystko działa bez zarzutu. Silnik jest mocny i kreci pełnymi obrotami. Ale teraz, jak podłączę ten regulator, aby w miarę płynnie regulować obroty, mogę zatrzymać to palcem. Moc silnika drastycznie spada.
Powiedzcie mi: kupiony regulator 10 A (okazało się, że jest stały prąd wyjściowy 6 A) jest za mały, czy jak kupię większy, np. 20 A czy 30 A czy nawet 40 A/12 V z maks. prądem wyjściowym stałym na poziomie około 10 A, będę mógł go zastosować i tym zwiększę moc silnika?
Nadmienię, że obroty silnika i tak zredukuję przez kola pasowe do około 800 obr./min - tylko nie jestem pewien, czy jak wszystko złożę, to ten regulator pociągnie wszystko.
Wiem, że to pytanie pewnie dla Was dziecinnie proste, ale ja niestety nie jestem pewien i proszę o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
AI: Czy możesz podać dokładny model lub typ regulatora obrotów, którego używasz?
6V 12V 24V 30V 10A 200W DC Motordrehzahlregler PWM Reversibler CW CCW.
AI: W jakich warunkach testujesz silnik? Czy jest on obciążony podczas testów?
Nie, jest to tylko manualna próba zatrzymania silnika palcem.
Nie jestem pewien, czy piszę w dobrym dziale. Jeśli nie, przepraszam...
Mam mały problem i proszę Was o poradę.
Jestem modelarzem i zamierzam zbudować urządzenie Ropewolk do skręcania lin.
Mam silnik MY6812 12 V/120 W/2500 obr./min. (tj. 10 A).
Zasilacz 12 V/10 A oraz regulator obrotów jak na załączonych zrzutach - o następujących danych technicznych:
Eingangsversorgungsspannung: 6-30 V=
Die maximale Ausgangsleistung: 200 W
Der maximale kontinuierliche Ausgangsstrom: 6 A
Der Überlast- und Kurzschlussschutzstrom beträgt 10 A
PWM-Frequenz: 16 kHz
Jak podłączę zasilacz bezpośrednio do silnika, wszystko działa bez zarzutu. Silnik jest mocny i kreci pełnymi obrotami. Ale teraz, jak podłączę ten regulator, aby w miarę płynnie regulować obroty, mogę zatrzymać to palcem. Moc silnika drastycznie spada.
Powiedzcie mi: kupiony regulator 10 A (okazało się, że jest stały prąd wyjściowy 6 A) jest za mały, czy jak kupię większy, np. 20 A czy 30 A czy nawet 40 A/12 V z maks. prądem wyjściowym stałym na poziomie około 10 A, będę mógł go zastosować i tym zwiększę moc silnika?
Nadmienię, że obroty silnika i tak zredukuję przez kola pasowe do około 800 obr./min - tylko nie jestem pewien, czy jak wszystko złożę, to ten regulator pociągnie wszystko.
Wiem, że to pytanie pewnie dla Was dziecinnie proste, ale ja niestety nie jestem pewien i proszę o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
AI: Czy możesz podać dokładny model lub typ regulatora obrotów, którego używasz?
6V 12V 24V 30V 10A 200W DC Motordrehzahlregler PWM Reversibler CW CCW.
AI: W jakich warunkach testujesz silnik? Czy jest on obciążony podczas testów?
Nie, jest to tylko manualna próba zatrzymania silnika palcem.