logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać odpowiedni regulator obrotów do silnika MY6812 12 V/120 W?

Robi529 23 Lut 2025 11:59 300 9
REKLAMA
  • #1 21452197
    Robi529
    Poziom 10  
    Witam serdecznie...
    Nie jestem pewien, czy piszę w dobrym dziale. Jeśli nie, przepraszam...
    Mam mały problem i proszę Was o poradę.
    Jestem modelarzem i zamierzam zbudować urządzenie Ropewolk do skręcania lin.
    Mam silnik MY6812 12 V/120 W/2500 obr./min. (tj. 10 A).
    Zasilacz 12 V/10 A oraz regulator obrotów jak na załączonych zrzutach - o następujących danych technicznych:

Regulator obrotów silnika DC z pokrętłem i złączami.

Eingangsversorgungsspannung: 6-30 V=
    Die maximale Ausgangsleistung: 200 W
    Der maximale kontinuierliche Ausgangsstrom: 6 A
    Der Überlast- und Kurzschlussschutzstrom beträgt 10 A
    PWM-Frequenz: 16 kHz

Jak podłączę zasilacz bezpośrednio do silnika, wszystko działa bez zarzutu. Silnik jest mocny i kreci pełnymi obrotami. Ale teraz, jak podłączę ten regulator, aby w miarę płynnie regulować obroty, mogę zatrzymać to palcem. Moc silnika drastycznie spada.

Powiedzcie mi: kupiony regulator 10 A (okazało się, że jest stały prąd wyjściowy 6 A) jest za mały, czy jak kupię większy, np. 20 A czy 30 A czy nawet 40 A/12 V z maks. prądem wyjściowym stałym na poziomie około 10 A, będę mógł go zastosować i tym zwiększę moc silnika?

Nadmienię, że obroty silnika i tak zredukuję przez kola pasowe do około 800 obr./min - tylko nie jestem pewien, czy jak wszystko złożę, to ten regulator pociągnie wszystko.

Wiem, że to pytanie pewnie dla Was dziecinnie proste, ale ja niestety nie jestem pewien i proszę o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

AI: Czy możesz podać dokładny model lub typ regulatora obrotów, którego używasz?
    6V 12V 24V 30V 10A 200W DC Motordrehzahlregler PWM Reversibler CW CCW.
    AI: W jakich warunkach testujesz silnik? Czy jest on obciążony podczas testów?
    Nie, jest to tylko manualna próba zatrzymania silnika palcem.
    Załączniki:
    • Jak dobrać odpowiedni regulator obrotów do silnika MY6812 12 V/120 W? Zrzut ekranu 2025-02-19 202425.png (226.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać odpowiedni regulator obrotów do silnika MY6812 12 V/120 W? Zrzut ekranu 2025-02-19 202345.png (424.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać odpowiedni regulator obrotów do silnika MY6812 12 V/120 W? Zrzut ekranu 2025-02-19 184341.png (1010.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21452309
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1596
    Prędkość obrotowa będzie zależna od wypełnienia sygnału sterującego klucz w tym sterowniku (nie jest to tak naprawdę regulator). Zatem mamy tu zmianę prędkości obrotowej za pomocą zmiany średniej wartości napięcia zasilającego silnik. Problem w tym, że moment obrotowy też będzie zależał od napięcia zasilania. Stąd jest taki efekt. Żeby tego nie było musiałby być regulator, który posiada sprzężenie po prędkości obrotowej silnika np. poprzez enkoder.

Można oczywiście zmniejszyć prędkość obrotową za pomocą odpowiedniej przekładni.
  • REKLAMA
  • #3 21452312
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Na pierwszy rzut oka razi lichy przełącznik kierunku obrotów. On może ograniczać prąd wyjściowy regulatora. Sprawdź czy przełącznik jest dołączany wprost do silnika.
    Żeby silnik miał duży moment rozruchowy powinien być sterowany regulatorem, który odbiera sygnał o prędkości obrotowej silnika. Ten ze zdjęć tego nie robi.
  • REKLAMA
  • #4 21452503
    Robi529
    Poziom 10  
    Wiecie -- tak teraz patrzę na ten cały układ i zastanawiam się, czy przyczyną nie będzie właśnie czasami ten 6 A ciągły prąd wyjściowy...

Ten przełącznik jest 10 A, one są w 2 rodzajach: 10 A i 20 A, tu jest ten mniejszy. Fakt jest taki, że ten cały układ to CHIŃSZCZYZNA i w gruncie rzeczy nie mam pojęcia, co tam jest.

Przełącznik z podłączonymi przewodami czarnymi i czerwonymi
    Silnik elektryczny podłączony do płytki drukowanej z przewodami i przyciskiem na szarym tle.
    Płytka drukowana z wieloma ścieżkami i połączeniami lutowanymi, z kilkoma przewodami podłączonymi z boku.
    Ręka trzymająca element elektroniczny z podłączonymi przewodami.
    Zbliżenie na układ elektroniczny z kondensatorem i rezystorem na płytce.

Dołączyłem jeszcze film

(nie wiem, czy wejdzie) jak to ustrojstwo działa...
    Jak podłączę to bezpośrednio pod zasilacz, to pomimo tego, że to tylko 120 W, nie mogę tego palcami zatrzymać...

Powiedzcie mi, czy ja źle myślę... Jeśli zastosuję tak, jak pisałem wyżej, taki np

Tekst z opisem technicznym regulatora prądu stałego.
    Regulator obrotów silnika DC z aluminiową obudową i przewodami.

60 A ze stałym 40 A to przecież silnik nie weźmie więcej, niż potrzebuje, a regulator nie odda więcej, niż silnik potrzebuje, więc nic się nie stanie. A ponadto regulator nie będzie pracował na pełnym obciążeniu, mając zapas mocy... Czy ja źle rozumiem... Jeśli teraz podłączyłem pod silnik, który na max bierze 10 A, a regulator albo pseudoregulator ma diodę 6 A i stały na poziomie 6 A, czy to nie jest właśnie ten problem????

Przepraszam panowie za głupie pytania, ale próbuję to okiełznać --
  • #5 21452524
    LEDówki
    Poziom 43  
    Dobrze myślisz. Te elementy mogą być przeciążone i szybko się zepsują. Użyjesz mocniejszy regulator, to będzie miał zapas i będzie pewniej działał.
  • REKLAMA
  • #6 21452526
    maciej_333
    Poziom 38  
    Widać "przygasającą" diodę. Nie wiem gdzie jest dołączona. Na zaciski silnika z jakąś drugą diodą LED? Zmierzyłbym napięcie na silniku. Jak jest spadek napięcia po obciążeniu wału, to można szukać przyczyny. Wówczas można sprawdzić czy nie ma spadku na tym przełączniku.
  • #7 21458260
    Robi529
    Poziom 10  
    Witam Panowie z powrotem...

A zatem pomierzyłem, popatrzyłem - nawet nowy, silniejszy regulator obrotów kupiłem i wychodzi jedna wielka kiszka...
    Znaczy, nie kiszka, tylko pewnie normalna kolej rzeczy, ale niewiedza tak ma...

Ten pierwszy układ, jaki jest wyżej, po podłączeniu na "luzie" bierze prąd 0,54 A przy 12 V, a pod obciążeniem silnik zatrzymuje palcem, jest 0,9 A -- masakra.

Ale kupiłem drugi 12 V 60 A i 40 A na stałej pracy i... jest silniejszy, ale...

I może nawet byłbym w stanie być zadowolony, ale nie daje mi to spokoju...

Powiedzcie mi proszę --- skoro
    przy tych chińskich ustrojstwach regulacja odbywa się przez napięcia, to pewnie dlatego ten silnik jest taki słaby...

A gdybym zastosował takie coś...

https://allegro.pl/oferta/sciemniacz-led-dimmer-regulator-12v-24v-30a-360w-15670919427

Ściemniacz LED z regulacją 12V 24V 30A 360W

Regulowany ściemniacz do LED-ów -- one chyba muszą mieć stałe napięcie 12 V, a ten ma regulację natężenia prądu... Czy się mylę? Bo widzę w jednych tych samych typach jest napisane regulator napięcia, a u innego sprzedającego w specyfikacji pisze regulowane natężenie od 0-30 A...

Zasilacz mam 12 V 10 A, więc nic się nie stanie z silnikiem --

Będzie to działało??? --- Macie może jakiś pomysł na to...???

Dziękuję
  • #8 21458308
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ten drugi układ to coś w przybliżeniu podobnego do obecnego rozwiązania. Nie wygląda to na źródło prądowe do sterowania LED.
  • Pomocny post
    #9 21458318
    LEDówki
    Poziom 43  
    Taki ściemniacz działa na zasadzie takiej, że jest przebieg prostokątny i ma regulowaną długość czasu stanu wysokiego, czyli jest to regulacja szerokości impulsu (ang. PWM). Im dłuższy impuls, tym więcej mocy do silnika dociera. Silnik będzie działał tak samo licho jak z poprzednim "mocnym" regulatorem, bo tam jest taka sama zasada działania. Jedyne różnice to tranzystory sterujące. Źle dobrane będą psuły działanie regulatora. Płytka ze zbyt cienkim ścieżkami też będzie psuć działanie regulatora. Pewne działanie będzie wtedy, gdy regulator będzie miał sygnał o prędkości obrotowej silnika i będzie na niego reagował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej doboru regulatora obrotów do silnika MY6812 12 V/120 W. Zauważa, że przy podłączeniu regulatora obroty silnika drastycznie spadają, co może być spowodowane zbyt niskim ciągłym prądem wyjściowym regulatora (6 A) w porównaniu do wymagań silnika (10 A). Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z braku sprzężenia zwrotnego o prędkości obrotowej silnika oraz z niskiej jakości komponentów regulatora. Proponują zastosowanie mocniejszego regulatora oraz sprawdzenie przełącznika kierunku obrotów, który może ograniczać prąd. Wskazują również, że regulacja obrotów powinna być realizowana przez PWM, a nie przez proste zmiany napięcia. Użytkownik rozważa również użycie ściemniacza LED, jednak eksperci ostrzegają, że może on działać na podobnej zasadzie jak obecny regulator, co nie rozwiąże problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA