logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Literatura o budowie radioodbiorników lampowych FM z projektami DIY

Tosca 24 Lut 2025 11:46 387 5
REKLAMA
  • #1 21453779
    Tosca
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Cześć
    Poszukuję literatury dotyczącej radiomechaniki, gdzie powiedzmy od podstaw omówiona jest budowa i zasada działania radioodbiorników lampowych FM, fajnie jakby były przykładowe projekty do samodzielnej budowy.
    Jestem w stanie zbudować i powiedzmy zaprojektować mały wzmacniacz lampowy, jednak technika modulacji jest mi obca.
    Docelowo chciałbym zbudować odbiornik radiowy oparty w całości o technologię lat 40/50/60
    Może być w języku angielskim.
    Być może macie coś z czego sami się uczyliście, albo książki które uważacie za obowiązkową biblię?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21454059
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    viayner napisał:
    Witam,
    interesuje Cię forum Trioda oraz miesięczniki RiK z lat 1950 do powiedzmy 75.
    Potwierdzam ale jak jesteś początkujący w temacie polegniesz na głowicy UKF, lampowe na stare pasmo są na Allegro nawet tanio (kilka rozdałem kolegom gratis) ale przestrojenie ich na obecne wyższe pasmo, to nie robota dla amatora. Ale nie zniechęcaj się, prosty tor pcz FM lampowy zrobi nawet początkujący radioamator, problem jak napisałem to głowica UKF lampowa. Przykładowy schemat i opis https://archive.org/details/radioamator-i-kro...owiec-1961-1978/RiK_1968-10/page/240/mode/2up
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21457969
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    @Tosca - wszystko zależy od jakości jaką chcesz uzyskać w projektowanym sprzęcie. Stosunkowo najłatwiej jest zbudować przystawkę do odbioru UKF, która pozwala na odbiór i demodulację sygnału FM i podanie go do wejścia wzmacniacza m.cz. Całość można zbudować na pojedynczej lampie (np. pentodzie). Takie rozwiązanie jest nieskomplikowane ale jakość dźwięku nie jest najlepsza. W celu uzyskania lepszych efektów należy oprzeć się o rozwiązania jakie były stosowane w odbiornikach fabrycznych. W amatorskich warunkach i w dodatku jako początkujący, bardzo trudno będzie to zrealizować.
    Oto kilka schematów takich przystawek:

Schemat budowy przystawki do odbioru UKF z użyciem lamp elektronowych.
    Schemat elektryczny głowicy superreakcyjnej odbiorników Symfonia i Podhale.
    Schemat przystawki do odbioru UKF z lampami EF80 i PCF82.
REKLAMA