logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy CS4 H7A1DE-S Suszarka do prania nie suszy i jakie mogą być tego przyczyny?

Instanbul 24 Lut 2025 12:52 1659 12
REKLAMA
  • #1 21453875
    Instanbul
    Poziom 2  
    Etykieta z informacjami technicznymi suszarki Candy.

Cześć,
    mam problem z moją suszarką do prania, Candy, typ CS4 H7A1DE-S, kondensacyjną z pompą ciepła. Suszarka niby działa, bęben się obraca, cykl suszenia trwa. Cykl trwa jednak bardzo długo, ubrania są ledwo ciepłe i oczywiście wciąż mokre.
    Objawy:
    - nie wysusza ubrań, choć trochę grzeje;
    - pojemnik na skropliny pusty;
    - wentylator obiegu powietrza działa;
    - wentylator kompresora cyklicznie włącza się;
    - filtry czyste;
    - wymiennik ciepła wygląda na czysty;
    - bęben kręci się.

Rozkręciłem suszarkę prawie całkowicie, wyczyściłem z kłaczków, ale samo to niczego nie zmieniło.

Jako możliwe przyczyny sam widzę:
    1. Nieszczelność układu pompy ciepła - tu nie wiem, jak sprawdzić, czy coś jest nie tak. Jest tam gdzieś jakiś manometr wskazujący ciśnienie? Tu sprawa wydaje się grubsza, nie sądzę, żebym sobie z tym sam poradził,

2. Uszkodzenie czujnika temperatury - widzę, że w drzwiach jest zamontowany taki okrągły czujnik temperatury, nie wiem jednak, jak on działa i czy faktycznie to on może odpowiadać za problem suszarki z dosuszaniem. Wymiana takiego czujnika nie wydaje się problemem, ale pytanie, za co on właściwie w suszarce odpowiada? Czy ktoś z Was wie?
    Ten czujnik wygląda tak:
    https://obrazki.elektroda.pl/7765122000_1739610588.png

Czy ktoś z Was mógłby mnie trochę naprowadzić, jak się za to zabrać?

AI: Czy możesz podać, w jakich warunkach (temperatura i wilgotność) używasz suszarki? To może mieć wpływ na jej wydajność.
    Suszarka stoi na pralce w domu (w szafie).
    AI: Czy suszarka wyświetla jakieś kody błędów lub sygnalizuje problem za pomocą kontrolek?
    Nie wyświetla błędu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21453908
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Spróbuję "trochę naprowadzić", bo serwisantem nie jestem. Pompa ciepła potrzebuje czujnika temperatury, żeby nie grzać na okrągło. Istotne jest, czy pompa ciepła działa - czyli czy grzeje komorę i odbiera ciepło z pary/skroplin. Skoro zbiornik skroplin jest pusty, to przynajmniej ten wymiennik nie działa, a czy działa dostarczanie ciepła do komory? Z grubsza można ocenić na dotyk. Obawiam się, że to pompa ciepła, ale co dokładnie? Trudno zgadywać: kompresor, wymienniki ciepła, zawór rozprężny.
  • REKLAMA
  • #3 21456773
    Instanbul
    Poziom 2  
    >>21453908

Dziękuję. Twój post faktycznie daje mi jakiś punkt zaczepienia.

Zastanówmy się tak na szybko nad możliwymi przyczynami.

1. Kompresor.
    Wyraźnie słyszę (i widzę, że startuje), zakładam więc, że działa.

2. Wymienniki ciepła i zawór rozprężny
    Nie sprawdziłem jeszcze, ale tak sobie myślę, że jakbym zmierzył temperaturę rurki z czynnikiem w części wychodzącej od kompresora (i rurka byłaby ciepła) i temperaturę rurki z czynnikiem w części wracającej z wymiennika (i rurka byłaby wyraźnie zimniejsza), to chyba mógłbym przyjąć, że obwód działa prawidłowo, prawda?

3.
    Pozostawałyby jakieś możliwe zakłócenia w obiegu powietrza, przez wymiennik ciepła lub w jakimś innym miejscu.

Dobrze kombinuję?
  • Pomocny post
    #4 21456918
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Chyba dobrze. Punkt 2. wydaje się najlepszym tropem
    - o ile jest dostęp do tych rurek.
    Jak widzisz, że kompresor startuje?
  • #5 21457156
    Instanbul
    Poziom 2  
    >>21456918

Dostęp mam. Kiedyś wysiadł mi już kondensator, ktoś podpowiedział, że najszybszym sposobem na jego wymianę jest wycięcie otworu w obudowie bocznej. A że suszarka jest w szafie i boczna ściana jest niewidoczna, to poszedłem tym tropem:). Sprawdzę.

Start kompresora wydaje mi się, że słyszę. Bo to słychać przecież, prawda?
    Na jakimś filmiku widziałem, że można to też zbadać, analizując skoki mocy w watach. Nie robiłem tego jeszcze, ale mógłbym.
  • Pomocny post
    #6 21457176
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Że słychać, to możliwe - zdziwiłem się, że widać,
    Skoki mocy w watach mogą być zwodnicze
    - to że kompresor pobiera moc nie znaczy, że prawidłowo działa.
    Temperatura rurek będzie bardziej miarodajna.
  • REKLAMA
  • #7 21492483
    Instanbul
    Poziom 2  
    Witam,
    Dopiero dziś potestowałem trochę tę moją suszarkę. Podłączyłem miernik mocy. Przy normalnej pracy wskazuje pobór około 170 W. Po włączeniu się kompresora (co nastąpiło zaraz na początku cyklu suszenia) obciążenie wzrosło do ok. 350 W. W mojej ocenie świadczyłoby to o tym, że w obiegu jest środek chłodniczy i że kompresor działa. Po około 20 minutach pracy suszarki zmierzyłem temperaturę rurki z jednej strony kompresora (temperatura ok. 60 °C) i z drugiej strony (ok. 30 °C). Do tego momentu wszystko wydaje się OK, bo później wskazania nie są już dobre.

Po ok. 1 h pracy temperatura powietrza na wlocie do bębna (zmierzyłem czujnikiem) wzrasta jedynie do około 33 °C i dalej nie chce specjalnie rosnąć. Nie włącza się również już ponownie kompresor, obciążenie układu pozostaje na poziomie 170 W. Cały test prowadziłem bez włożenia czegokolwiek do suszarki, w szczególności mokrych ubrań, co pewnie nie pomaga wynikom, jednak wcześniej przy pracy suszarki z mokrym praniem "na czuja" wyniki nie wyglądały inaczej.

Co może nie grać? Czyżby parownik i skraplacz były zatkane (trudno je rozmontować do czyszczenia, ale może będzie trzeba). Czy ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł?
  • #8 21492522
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6908
    Nieszczelnosć i brak czynnika, ewentualnie uszkodzenie sprężarki.
    Wywal to i kup coś lepszego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21492583
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    mrice napisał:
    Nieszczelnosć i brak czynnika, ewentualnie uszkodzenie sprężarki.
    Wywal to i kup coś lepszego.

Może nie tak szybko.Autor nie wymył dokładnie parownika i skraplacza bo napisał,że jest trudny dostęp.
    Aby się przekonać czy w ogóle jest czynnik ,trzeba załączyć suszarkę i obserwować czy szroni się rurka tam gdzie wchodzi kapilara i czy na początku, po chwili pracy sprężarki, szroni rurka powrotna z tego pierwszego wymiennika ( skraplacza).
  • #10 21492894
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Instanbul napisał:
    z jednej strony kompresora (temperatura ok. 60 °C) i z drugiej strony (ok. 30 °C). Do tego momentu wszystko wydaje się OK

To chyba zbyt optymistyczny wniosek - obawiam się, że to świadczy o ubytku czynnika chłodniczego.
    Taką różnicę temperatur dałoby powietrze zamiast czynnika.
  • #11 21494147
    Instanbul
    Poziom 2  
    >>21492583
    Dzień dobry,
    temperaturę na powrocie z wymiennika do kompresora udało mi się zmierzyć. Wynosi 30 °C po około 20 minutach pracy suszarki (nawiasem mówiąc, na wylocie wynosi ok. 60 °C). Czy to definitywnie oznacza, że nie ma czynnika? Jeśli tak, to z taką naprawą sobie nie poradzę :)
    Zaznaczę jeszcze jednak, że "suszyłem" bez prania w środku suszarki, zatem bez wilgoci - suszarkę testowałem "na sucho".
    >>21492894
    Dzień dobry,
    jeśli ten fakt definitywnie oznacza, że nie ma czynnika, to sprawa się rozwiązała. Muszę kupić nową suszarkę. Z taką naprawą sobie nie poradzę. Czy fakt, że "suszyłem" bez prania w środku suszarki, zatem bez wilgoci, coś tu zmienia?
  • #12 21494204
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Mierzysz temperatury rurek na kompresorze czy na parowniku?
    Bo to zasadnicza różnica.
    A nie pomyślałeś aby wymontować i wymyć parownik?
  • #13 21547840
    Instanbul
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    nie udało mi się wprost naprawić suszarki. Udało mi się natomiast kupić od innego użytkownika cały układ kompresora z parownikiem etc.
    Wyrzuciłem te elementy z mojej suszarki, zamontowałem to, co kupiłem, skleciłem i działa.

Wniosek z tego byłby taki, że faktycznie chyba coś z kompresorem albo czynnikiem było nie tak.

Dziękuję wszystkim, którzy podpowiadali, co zrobić.
    Tym samym temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka kondensacyjna Candy CS4 H7A1DE-S z pompą ciepła nie suszy prawidłowo – bęben się obraca, wentylatory działają, ale ubrania pozostają mokre, a pojemnik na skropliny jest pusty. Podejrzewano nieszczelność układu pompy ciepła lub uszkodzenie czujnika temperatury. Testy wykazały, że kompresor działa (słychać start i wzrost poboru mocy do około 350 W), a różnica temperatur na rurkach kompresora (ok. 60 °C i 30 °C) początkowo wskazywała na obecność czynnika chłodniczego. Jednak po dłuższym czasie temperatura powietrza na wlocie do bębna nie wzrastała, a kompresor przestawał się włączać, co sugerowało ubytek czynnika lub uszkodzenie sprężarki. Zalecano obserwację szronienia na rurkach kapilarnych oraz dokładne czyszczenie parownika i skraplacza. Ostatecznie wymiana całego układu kompresora z parownikiem na używany od innego użytkownika przywróciła prawidłową pracę suszarki, potwierdzając uszkodzenie oryginalnego kompresora lub brak czynnika chłodniczego jako przyczynę awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA