logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suszarka Candy CSH8A2DE-S – bęben zatrzymuje się, swąd spalenizny, wymiana kondensatora nie pomogła

ostroglaz 27 Sie 2025 16:21 561 8
REKLAMA
  • #1 21646143
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Cześć.

Mam suszarkę Candy CSH8A2DE-S i podczas procesu suszenia nagle bęben przestał się obracać, a z tyłu zaczął się wydobywać nieprzyjemny zapach spalenizny. Po wyłączeniu i ponownej próbie włączenia wyświetlacz normalnie podawał czas suszenia, nie wyświetlał informacji o jakimkolwiek błędzie, ale bęben nie zaczynał się kręcić.

Dzień później ponowna próba włączenia powiodła się i suszarka zaczęła działać. Bęben jednak ruszył z widocznym trudem, ale jak już ruszył, to obracał się dalej normalnie. Niestety ponownie po kilkunastu minutach przestał się kręcić i znowu dało się wyczuć zapach spalenizny, przy czym nie jest to taki klasyczny swąd spalenizny, a bardziej jakby paliła się guma czy plastik.

Postanowiłem ją rozebrać i zacząć od wymiany kondensatora oraz obejrzenia, jak to w środku wszystko wygląda. Okazało się, że na bębnie są ślady jakby spalonego osadu, w środku pełno kurzu/pozostałości z tkanin, ale na instalacji brak jakichkolwiek śladów przepaleń czy innych osmoleń. Jedynie po prawej stronie są ślady delikatnego zacieku jakiegoś ciemnego płynu.

Wymieniłem kondensator rozruchowy, oczyściłem wnętrze suszarki i całość złożyłem (nie została żadna śrubka ;)). Dzisiaj ponownie uruchomiłem i wszystko wyglądało, jakby działało ponownie jak należy: bęben zaczął się obracać bez najmniejszych oporów, suszarka grzała jak należy, ale niestety po blisko godzinie proces suszenia się zatrzymał, bęben przestał się kręcić i ponownie czuć było ten nieprzyjemny zapach.

Co może być przyczyną problemów?
    AI: Czy sprawdzałeś, czy bęben obraca się swobodnie ręcznie (przy wyłączonej suszarce)? Czy czuć jakieś opory, zgrzyty lub nietypowe dźwięki podczas obracania?
    Czuć opór, daje się obrócić, ale trzeba użyć siły.
    AI: Czy podczas pracy suszarki silnik bębna mocno się nagrzewa albo czy zapach spalenizny pochodzi bezpośrednio z okolic silnika?
    Zapach pochodzi z tyłu, a w trakcie pracy suszarki nie widać żadnych niepokojących objawów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21646160
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6927
    Możliwe, ze silnik będzie uszkodzony i jak się nagrzeje dostaje zwojówkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21646334
    ostroglaz
    Poziom 4  
    mrice napisał:
    Możliwe, ze silnik będzie uszkodzony i jak się nagrzeje dostaje zwojówkę.

Jak najlepiej to zdiagnozować przed wymianą silnika, na co zwrócić uwagę? Czy to uszkodzenie może mieć przyczynę w jakimś innym elemencie czy w samym silniku?

Rozumiem, że w przypadku potwierdzenia niezbędna będzie wymiana silnika?

Kenworth 18 napisał:
    W razie konieczności wymiany dostępny choćby tu: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/silnik+do+suszarki-%7C0;KL643DR3U/

Dziękuję.
  • Pomocny post
    #5 21646406
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6927
    ostroglaz napisał:
    Jak najlepiej to zdiagnozować przed wymianą silnika, na co zwrócić uwagę?

domowych warunkach ciężko CI będzie. Pro orma warto by sprawdzić jak jest rozwiązane sterowanie silnika na module.

ostroglaz napisał:
    Czy to uszkodzenie może mieć przyczynę w jakimś innym elemencie czy w samym silniku?

Raczeej urok jakości urządzenia. Silnik jest nawinięty drutem aluminiowym. Niestety ta suszarka to produkt najniższych lotów jakościowych.

ostroglaz napisał:
    Rozumiem, że w przypadku potwierdzenia niezbędna będzie wymiana silnika?

Owszem, choć ja bym wymienił całą suszarkę na coś przyzwoitego.
  • #6 21646582
    ostroglaz
    Poziom 4  
    OK, dziękuję za informacje.

mrice napisał:
    Niestety ta suszarka to produkt najniższych lotów jakościowych.

Przyznam jednak, że musiałem mieć szczęście, ponieważ suszarka przepracowała u mnie 7 lat, była używana co 2–3 dni.

mrice napisał:
    ja bym wymienił całą suszarkę na coś przyzwoitego

Czy LG/Samsung kwalifikuje się do tej kategorii? Przyznam, że mocno zaskoczyły mnie obecne ceny suszarek — 7 lat temu były zdecydowanie niższe (jak wszystko, oczywiście, ale np. ceny pralek nie poszybowały już tak bardzo w górę).
  • Pomocny post
    #7 21646674
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    Za tyle lat eksploatacji to raczej można wydać te 330 zł na nowy silnik jeżeli suszarka nie wykazuje innych usterek. Dziś dostępne są suszarki tylko z pompą ciepła i jedyne rozsądne urządzenia to Bosch/Siemens bez systemu Auto Clean.
  • REKLAMA
  • #8 21647665
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Kenworth 18 napisał:
    Za tyle lat eksploatacji to raczej można wydać te 330 zł na nowy silnik jeżeli suszarka nie wykazuje innych usterek

Nie mam serca (i żal grosza) pozbywać się tej suszarki. Zamówiłem nowy silnik. Suszarkę poznałem już od środka przy wymianie kondensatora, zatem z silnikiem, mam nadzieję, również sobie poradzę.

Po wymianie dam znać, czy problem ustąpił.

Dzięki za pomoc.
  • #9 21653451
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Aktualizacja.

Silnik wymieniony i wszystko ponownie śmiga jak należy.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Candy CSH8A2DE-S przestała obracać bęben podczas suszenia, a z tyłu pojawił się zapach spalenizny przypominający palącą się gumę lub plastik. Wyświetlacz nie wskazywał błędów, a bęben ruszał z trudem i po chwili zatrzymywał się ponownie. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono ślady spalonego osadu na bębnie oraz nagromadzenie kurzu i resztek tkanin, jednak instalacja elektryczna nie wykazywała uszkodzeń. Wymiana kondensatora nie rozwiązała problemu. Eksperci zasugerowali uszkodzenie silnika, który może przegrzewać się i tracić zwoje. Diagnostyka w warunkach domowych jest trudna, a silnik w tym modelu jest nawinięty drutem aluminiowym, co obniża jego trwałość. Zalecana jest wymiana silnika, dostępnego w serwisach części AGD. Po 7 latach eksploatacji naprawa silnika jest opłacalna, choć niektórzy sugerują wymianę całej suszarki na modele wyższej jakości, np. Bosch lub Siemens z pompą ciepła. Po wymianie silnika suszarka działa prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA