logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie anteny i oprogramowanie do sieci radiowej na 3 komputery?

R_Przemek 14 Gru 2005 21:33 1581 8
REKLAMA
  • #1 2083895
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Chciałem załorzyć sieć na 3 komputery. Na załączniku jest jak to będzie wyglądać. Serwer połączony z 1 komputerem kablem UTP, z 2 i 3 bezprzewodowo. i do serwera podłączona neostrada.
    I teraz jakie anteny kupić jeśli odległość nie przekracza 300m,
    anteny z komputerów 1 i 3 mają być zamontowane pod dachem.

No i jakie oprogramowanie zainstalować na serwerze ?
    Procesor: 300MHz
    64MB RAM
    1,5GB
    (Compaq)
    Załączniki:
    • Jakie anteny i oprogramowanie do sieci radiowej na 3 komputery? s.GIF (3.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2084044
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    wg mnie antenki kierunkowe JAGI 19 w zupełności wystarczą, można prubować na 16 (też powinny sobie poradzić), a co do serwera polecam linuksa, chociaż dość trudny do konfiguracji dla osób nieznających linuxa, lecz mający bardzo dużo możliwości.
  • REKLAMA
  • #3 2084238
    R_Przemek
    Poziom 20  
    To że linux to jest oczywiste, tylko jaki ??
    Na Linuxe ( Fedora Core ) siedziałem ponad rok więc myśle że konfiguracja nie powinna sprawić problemu :D

myślałem nad NND routerem, ale da się tam konfigurować karty bezprzewodowe ?

no i co z tym że sygnał będzie przechodził przez 2 dachy z dachówki ?? nie jest to przeszkodą ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2084312
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    tak. w NND da się konfigurować karty bezprzewodowe.

co do tych dwóch dachów to może być mały problem. nie ma co kombinować z jakimiś mocnymi antenami zakrzywinomi pod dziwnymi kątami, żeby wyłapać sygnał. kup najtańszego AP z trybem client, do tego własnoręcznie zrobiona antena (biquad) z kawałka drutu i będzie super.
  • REKLAMA
  • #5 2084781
    Daro__
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja nie jestem coś przekonany do samodzielnie składanych anten, bo to trzeba umieć zrobić...
    A co do tych dachów to osłabi to znacznie sygnał, ale powinno chodzić bo anteny mogą działać na odległościach 5 km, to na 300m może być jakaś przeszkoda bo wiązka jest dość silna. (tam mi się przynajmniej wydaje)
    Tylko nie wiem co do tych anten czy mogą być przy serwerze takie same jak u klientów.

I przy okazji chciałem jeszcze zapytać czy można zainstalować sobie w NND środowisko graficzne? np. GNOME.
  • Pomocny post
    #6 2085174
    ~sojer
    Poziom 27  
    widze, że kolega Daro__ nie miał nigdy styczności wi-fi. biquad robi się bardzo prosty sposób (łatwo znaleźć na elektrodzie), a niedokładności nawet rzędu 2mm nie są wcale aż tak istotne. pozatym u mnie w odległości 500m od nadajnika taka antenka działa lepiej niż anteny Yagi 16 i 19 z www.anteny.net .
    z tymi dachami to lepiej nie gdybać, chyba że lubisz wydawać niepotrzebnie pieniądze.

właśnie o to chodzi w NND żeby nie było środowiska graficznego, to jast mały linux do słabych komputerów. jak już je koniecznie chcesz to poleciłbym użyć innego linuxa.
  • #7 2085839
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Jak gadałem z gościek który sprzedaje anteny to powiedział mi że jeszcze musze mieć akcess pointa przy serwerze i serwer go nie zastąpi.....
    ale coś mi się nie chce wierzyć,, to jak nie moge połączyć np. 2 komputerów za pomocą samych anten, i bezprzewodowych kart sieciowych ??
  • Pomocny post
    #8 2086472
    ~sojer
    Poziom 27  
    nie wierz gościowi, któremu zależy na jak największym obrocie. antenke możesz podłączyć bezpośrednio do serwera! u mnie tak działa bez problemu, a mam nawet dwie sieciówki, jedną LAN a drógą WLAN. trzeba tylko dać serwer w takie miejce żeby kabel do anteny nie był za długi ~5m (zależnie od użytych urządzeń i odległości)
  • #9 2092721
    R_Przemek
    Poziom 20  
    A jak się już zamontuje te anteny to jak one się odnajdą na wzajem ??
    I można takie IP poprzydzielać ?:

Serwer:
    Sieciówka bezprzewodowa (IP): 192.168.0.1
    Sieciówka LAN (IP): 192.168.0.2

1 klient:
    Sieciówka LAN: 192.168.0.3
    brama:192.168.0.2

2 klient:
    Sieciówka bezprzewodowa (IP): 192.168.0.4
    brama:192.168.0.1

3 klient
    Sieciówka bezprzewodowa (IP): 192.168.0.5
    brama:192.168.0.1

I mogę zapodać sobie takie anteny, i taki kabel ??

Podsumowanie tematu

✨ Do stworzenia sieci radiowej na 3 komputery z serwerem podłączonym kablem UTP i dwoma klientami bezprzewodowymi na odległość do 300 m zalecane są anteny kierunkowe Yagi 19 lub 16, jednak alternatywnie polecane są samodzielnie wykonane anteny biquad, które mogą zapewnić lepszy zasięg i jakość sygnału, nawet przy przeszkodach takich jak dachy z dachówki. Anteny montowane pod dachem mogą osłabić sygnał, ale przy odległościach do 300 m powinno to działać. W przypadku serwera z procesorem 300 MHz i 64 MB RAM rekomendowany jest lekki system Linux, np. NND router, który umożliwia konfigurację kart bezprzewodowych, choć nie posiada środowiska graficznego. Możliwe jest też użycie innych dystrybucji Linuksa z GUI, np. Fedora Core, jeśli użytkownik ma doświadczenie. Nie jest konieczne stosowanie dodatkowego access pointa przy serwerze, antena może być podłączona bezpośrednio do karty sieciowej serwera, pod warunkiem krótkiego kabla (ok. 5 m). Konfiguracja adresów IP powinna uwzględniać przypisanie statycznych adresów dla kart bezprzewodowych i LAN, z odpowiednim ustawieniem bramy sieciowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA