logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt i liczba osób do założenia sieci radiowej WiFi na wsi – najlepsze rozwiązania

raf.sie 07 Cze 2006 21:40 1964 17
REKLAMA
  • #1 2708274
    raf.sie
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    witam mam zamiar założyć sieć radiową na wsi. jaki to może być koszt i ile trzeba osób żeby nie było za drogo?? j jaki sposób jest najlepszy??
  • REKLAMA
  • #2 2708390
    mulat
    Poziom 17  
    Witam
    to co najwazniejsze jaka odleglosc?
    ile osob?
    moja propozycja jest nastepujaca
    antena yagi http://allegro.pl/item106389862_antena_yagi_19dbi_15m_h155_belden_wtyk_sma_zlocon.html 80zl sztuka w
    access point w zaleznosci jaki wybierzesz np http://allegro.pl/item106338278_ovislink_wl_5460_gwarancja_24m_dostawa_24h_od_ss.html cena kolo 200zl
    oraz karty pci w okolicach 70zl
    4-5 osob wyjdzie po 100-150zl
  • REKLAMA
  • #3 2708453
    raf.sie
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    odległość to koło o promieniu ok 3-4 km
    osób ok 20 (najwięcej jak się da moiże być tylko żeby transfer był niezamały)
  • #4 2709419
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    A do czego będzie miała być ta sieć? Jeżeli chcecie przesyłać duże pliki to niestety radiówka nie jest za dobra pod tym względem. W praktyce to jak tylko jedna osoba cos ściąga to jeszcze jest ok, ale jak więcej to zaczynają się problemy.
  • #5 2709484
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    20 osob to zamiast Ap porponuje zrobic serwek ze starego kompa na linuxie chyba ze nie chcesz sie w to bawic lub nie wiesz jak to zrobic to mozesz kupic np na allegro gotowy obraz dysku takiego serwa(ok 70zł) lub nawet cały serw za ok 300 zł. A jakie łącze bedziesz chciał podzielic na te 20 osob ? bo zeby kazdy miał przynajmniej te 128 kb/s to bedziesz potrzebował łacza w granicach 3 Mb/s.
  • #6 2709501
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    nie no, same Yagi to troche bez sensu ....
    jak jest nie daleko ( do 1 km ) i kabla nie dużo a na bazie dobry sprzęt to można panele za 30 PLN zakładać - po co przepłacać .... jak tylko do neta to wystarczy 802.11b ( 11 Mbit )... tu też można by założyć karty np. Broadcom widziałem ostatnio w jednym sklepie internetowym po 50 PLN a mam ich kilka i nie narzekam ...
    a i taka moja sugestia - lepiej daj na bazie coś mocniejszego ( oczywiście bez przesady ) to wtedy u ludzi będziesz mógł dawać słabsze sprzęty i w ten sposób sporo oszczędzisz ....

co do serwera to do prostego dzielenia można kupić na allegro dyskietkową dystrybucje linuxa, wtedy nie trzeba dysku, mniej prądu idzie a i poczciwy 486 wystarczy ....

jesli chodzi o wymagania łącza że na tyle osób takie łącze to jest to pojęcie mocno względne. w jednej sieci jest 8 osób, łącze 512 kbit i wszystko gra, a w drugiej jest łacze 1 Mbit 5 osób i kiszka .... zalezy jaki użytkownik ...
  • REKLAMA
  • #7 2709709
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    geniusm napisał:
    tu też można by założyć karty np. Broadcom widziałem ostatnio w jednym sklepie internetowym po 50 PLN a mam ich kilka i nie narzekam

Czy to te z elektroniką zamkniętą w metalowej osłonie?? Ja się kiedyś na nie napaliłem (jak jeszcze kosztowały 68zł) i wszystkie 20sztuk wróciło do sprzedawcy. Niby powinny być to dobre karty, ale co jakiś czas gubią zasięg i się rozłączają. Jednak nie ma to jak kanciasty Ralink: tani i jeszcze nigdy żaden nie robił mi problemów.
  • #8 2709827
    geniusm
    Poziom 27  
    hehe, kanciaste ralinki są bardzo dobre ( po mimo kilku wad ), ale te broadcomy tez nie głupie ... owszem rozłączały co chwilę ale jak się okazało z winy systemu ....

pozdr,
    geniusm
  • REKLAMA
  • #9 2710174
    MaxFm
    Poziom 22  
    geniusm napisał:
    w jednej sieci jest 8 osób, łącze 512 kbit i wszystko gra, a w drugiej jest łacze 1 Mbit 5 osób i kiszka

m.in. po to własnie jest serw zeby zapobiec "zagarnieciu" całego łacza przez jakiegos wielbiciela p2p. Dzielac 3 Mb/s na tych 20 ludziów to wychodzi cos ponad 150kb/s. Analogicznie, wieksze predkosci u klientow = szybsze łacze.
  • #10 2710577
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Dlaczego wszyscy tak rozumują ze wymagane pasmo to ilość osób * przydzielone pasmo :?:
    Jeśli przyjąć taką zasadę to jak już kiedyś wspominałem w każdej małej miescinie gdzie jest 1000 abonamentów neo i każdy ma 1MB to, jakie łącze potrzeba. A to tyko mała mieścina. Ja wychodzę z innego założenia maksymalne pasmo podzielić dynamicznie. Niech się ludziska cieszą. Rezultatem tego będzie to, że każdy będzie zadowolony i nie dojdzie do takiego efektu ze mamy pasmo 3MB a wykorzystane tylko 10% bo akurat jakieś maniak p2p włączył komputer. Jak chce to niech ciągnie. Nigdy nie ma tak, aby było 100% klientów w sieci, zazwyczaj max to 80% w godzinach wieczornych a w dzień można przyjąć ze ok. 40-50%
    Tylko nie należy popadać w skrajność i nie dzielić 1MB na 50 osób, bo to przesada. Ale ostatnio w mojej sieci 1MB był dzielony na 20 osób i każdy był zadowolony. Do tego stopnia ze cześć klientów odeszło od konkurencji gdzie były sztywne przydziały pasma.
  • #11 2712475
    MaxFm
    Poziom 22  
    Moze i masz racje ale tak juz probowałem. Siedział sobie taki klient rano i miał 1Mb/s i był happy ale jak sobie siadł wieczorem i nagle miał 128 kb/s to mnie chciał zezrec dlaczego mu tak wolno chodzi. Niektorzy rozumieli ze jest podział dynamiczny a niektorzy mieli wielkie ALE ze ci co siedza np rano maja 1 mb/s a oni moga tylko wieczorem (bo wtedy maja czas) i maja np 128 kb/s a płaca tyle samo !! Przydzieliłem kazdemu rowne pasmo i jak reka odjał.
  • #12 2713926
    Samuraj
    Poziom 35  
    I co to da jak niektóre strony będą sie ładować szybko a niektóre wolno. Co z tego że przydzielisz pasmo 128kb a uzyszkodnik bedzie oglądac strony np ze stanów i ładowac się bedą powoli. Większość operatorów definiuje łacze "do" a nie dokładnie tyle ile masz.
  • #13 2714043
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Ja bym jednak stanowczo odradzał sprzęt z firmy wasserman... Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego to polecam poczytać forum typowo o sieciach wifi http://www.wififorum.pl/

Jeżeli chodzi o podział pasma to chyba statyczny podział jest jednak lepszy... Do tego polecał bym LMS'a - poszukaj na Allegro - będziesz wiedział o co chodzi
    :D
  • #14 2714060
    Samuraj
    Poziom 35  
    Na allegro to tylko sami kombinatorzy, po co za coś płacic jak jest za darmo.
    A swoją drogą na allegro to za wiele o LMS nie pisze, natomiast na stronie owszem.
    http://lms.rulez.pl/
    Nadmienie jeszcze na koniec ze LMS sam z siebie nie dzieli pasma, ani statycznie jak i dynamicznie.
    To poprostu nakladka oraz zestaw regułek htb.
  • #15 4655448
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    Niektorzy rozumieli ze jest podział dynamiczny a niektorzy mieli wielkie ALE ze ci co siedza np rano maja 1 mb/s a oni moga tylko wieczorem (bo wtedy maja czas) i maja np 128 kb/s a płaca tyle samo !!

człowieku, gdzie my żyjemy? W Polsce !
    im nie chodziło o to że oni mają mało tylko o to że sąsiad ma wiecej za tyle samo :)
  • #16 4656547
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    byc moze Mikrotic bylby dobrym wyjsciem ???
    Co sadzicie o tym sprzecie u mnie na sieci sprawuje sie idealnie
  • #17 4658867
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Ja to myślę że lepiej postawić serwer z jakimś Linuxem (Slack rlz) i dzielić statycznie
  • #18 4659751
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    mikrotic jako AP jak najbardziej OK

jednak na dzielnik neta serw z jakimś linuchem + Qos obowiązkowo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy założenia sieci radiowej WiFi na wsi na obszarze o promieniu 3-4 km dla około 20 użytkowników. Koszt sprzętu dla mniejszej grupy (4-5 osób) szacowany jest na około 100-150 zł na osobę, obejmując anteny Yagi (około 80 zł/szt.), access pointy (około 200 zł) oraz karty PCI (około 70 zł). Przy większej liczbie użytkowników zaleca się zastosowanie serwera opartego na Linuxie do zarządzania ruchem i podziałem pasma, co może być realizowane za pomocą gotowych obrazów dysków lub własnych rozwiązań. W dyskusji poruszono kwestie podziału łącza internetowego o przepustowości około 3 Mb/s, co pozwala na przydzielenie około 128 kb/s na użytkownika, jednak podkreślono, że podział pasma może być statyczny lub dynamiczny, z uwzględnieniem realnego wykorzystania łącza. Wskazano na problemy z jakością połączeń przy dużym obciążeniu i konieczność stosowania QoS. Wśród sprzętu polecano karty Broadcom i Ralink, a także urządzenia Mikrotik jako access pointy. Odradzano sprzęt firmy Wasserman ze względu na problemy ze stabilnością. Zalecano stosowanie prostych dystrybucji Linuxa na serwerach, np. Slackware, oraz narzędzi do zarządzania pasmem, takich jak LMS (Linux Multi Server) z regułami HTB. Wskazano, że przy dobrej konfiguracji i odpowiednim sprzęcie można efektywnie obsłużyć 20 użytkowników na wsi, jednak należy uwzględnić specyfikę ruchu i wymagania transferowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA