logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do 800 zł do punk rocka i metalu? Fender Mustang I nie wystarcza

kulko 25 Lut 2025 10:11 489 2
REKLAMA
  • #1 21455274
    kulko
    Poziom 3  
    Witam, mam zespół typu punk rock, metal gramy często covery typu ksu, knz, the bill najwięcej ksu. Mam problem, że mój wzmacniacz nie brzmi zadowalająco, mam fender mustang I. Jaki wzmacniacz polecicie tak do 800 zl, żeby go nie katować podczas próby, i żeby miał dobry dźwięk.
  • REKLAMA
  • #2 21455399
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Obawiam się że z wzmacniaczami gitarowymi to jak z jedzeniem. Jeden lubi to drugi tamto. Dla tego sugestia żeby przeszedł się po sklepach muzycznych i posłuchał co Ci siedzi.
    W przypadku sprzętu nagłośnieniowego dba się o to żeby sprzęt jak naj mniej wpływał na barwę, natomiast w przypadku sprzętu gitarwego, jest dokładnie na odwrót, sprzęt mocno ingeruje w jakiś sposób w brzmienie, w jakiś sposób go zniekształcając. Począwszy od samej gitary poprzez kabel gitarowy użyte kostki w pedalbardzie, przez przedwzmacniacz, końcówkę mocy i skończywszy na samym głośniku, wszystko wpływa na brzmienie.
    - Sama gitara układ przetworników i ich odległość od strun, rodzaj i grubość strun itd
    - Dla czego kabel wpływa na brzmienie? Ze względu na duże impedancje gitary, wejścia wzmacniacza w połączeniu z pojemnością kabla. Długi kabel prawie zawsze będzie ciemniejszy w barwie niż krótki.
    - Sam preamp w z wbudowanym zazwyczaj jakimś efektem, sam z siebie zazwycaj wprowadza takie zniekształcenia że wpuszczony na wejście kanału czystego sinus, na wyjściu tym sinusem już nie jest.
    - Stopień mocy jest zazwyczaj najmniej wpływającym elementem na barwę. Zwłaszcza w tranzystorach. W lampach już niekoniecznie.
    - Same głośniki - temat rzeka. Rozmiar ma znaczenie. Zazwyczaj najlepiej brzmią 12". Ale ich model, ilość, zastosowana obudowa...

W zakresie do 800zł będziesz miał szeroki wachlarz tranzystorowych wzmacniaczy do ćwiczeń, 12-30W. W mojej ocenie warto by było sięgnąć w wyższą półkę. Po pierwsze żeby był ten 12" głośnik. Moc ma tu drugorzędne znaczenie, nie myślę żebyś potrzebował więcej niż 50W mocy. A przy lampie możesz mieć połowę mniej. Nie mniej w tym budżecie widzę bardzo mały wybór i raczej niemarkowych produktów.
  • #3 21455414
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    kulko napisał:
    żeby miał dobry dźwięk.

Tu jest sedno sprawy, bo to co ktoś określi jako "dobry dźwięk", dla Ciebie takim niekoniecznie musi być.
    Paru gitarzystów znam, ale praktycznie żaden nie zakończył poszukiwań na jednej gitarze czy wzmacniaczu/kolumnie a wielu przewaliło kilkadziesiąt gitar czy wzmacniaczy/kolumn, nim trafili na ten odpowiedni egzemplarz.

Mogę doradzić tylko tyle: kup combo o mocy przynajmniej dwukrotnie większej (40-50W) od posiadanego i na 12" glośniku a jak trafisz, to lepiej 2x12".
    Jaka marka i model? Hmm a kto to może wiedzieć co się tobie spodoba?
    Jak okaże się że nie tego oczekiwaleś, kupisz nastepne kombo, czy head+paczkę, aż kiedyś zapewne trafisz na odpowiadający Ci sprzęt. :-)

Pozdrawiam.
REKLAMA