logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Sportage 1.7 CRDI - Tempomat nie działa, zagadka-zabawa.

Aleksander_01 25 Lut 2025 22:40 2631 30
REKLAMA
  • #1 21456369
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Witam.
    Robiłem ostatnio fajną sztukę.
    Klient przyjechał Kia Sportage 1,7 crdi z usterką - brak załączania tempomatu.
    Pierwsza myśl - prościzna, biorę tester, wg testera brak jakichkolwiek blędów. Czujniki sprzęgła, hamulca wg testera zachowują się wzorowo, a tempomatu nie da się włączyć.
    Dodatkowo zauważyłem że podczas jazdy komputer pokładowy informuje tylko aby zmienić bieg na 2 zawsze, na 3 jak mu się chce (losowo), na 4 i 5 bardzo rzadko, a na 6 w ogóle.
    Jedynie co działa to tylko załączenie tempomatu (zielonej kontrolki na desce), ale już "set" nie da się włączyć (inny przycisk).
    Przechodzimy do sedna - jak myślicie gdzie tkwi problem ?
    Proszę o potraktowanie tematu jako uczącą zabawę.
  • REKLAMA
  • #2 21456845
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 625
    Sterownik widzi zbyt niską prędkość?
  • REKLAMA
  • #3 21456927
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    No wreszcie ruszyło.
    @web69 dzięki że zacząłeś, ale to nie to.
    Może taka podpowiedź - usterka nie jest naturalna.
    Oraz druga podpowiedź :
    -pedał sprzęgła zwolniony - tester pokazuje "OFF clutch"
    -pedał sprzęgła wciśnięty - tester pokazuje "ON clutch"
    -pedał sprzęgła wciśnięty do oporu - samochód normalnie odpala.
    -czujnik hamulca - wg testera i w rzeczywistości zachowuje się idealnie
    czujnik biegu neutralnego na skrzyni wymieniłem (był nieszczelny i zaolejony), zachowanie poprawne.
    W necie dużo ludzi obstawia na przełączniki (przyciski) na kierownicy, ale to nie one.
  • #4 21457442
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Aleksander_01 napisał:
    -pedał sprzęgła zwolniony - tester pokazuje "OFF clutch"
    -pedał sprzęgła wciśnięty - tester pokazuje "ON clutch"

Nigdy nie zastanawiałem się nad tym bo nie miałem potrzeby :D
    To tu działa odwrotnie?
    Styk jest stykiem czy wprowadza konkretną wartość oporową do systemu- to niewłaściwe wskazania oporowe. Czyli śniedź, zalewowiec/topielec.
    Sygnał w 2 generacji idzie z czujnika tacho na skrzyni - tam też tak jest? Więc jak by licznik pokazywał poprawnie prędkość to szukał bym gdzieś po drodze od licznika do samego modułu tempomatu.
    Ale tylko gdybam.
  • #5 21457756
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Michał_74 napisał:
    To tu działa odwrotnie?

Eeeee, myślałem że dłużej potrwa zabawa.
    Moje gratulacje za wiedzę.
    Też mnie to zastanawiało, bo przecież pedał sprzęgła w górze to sprzęgło załączone, a wciśnięty pedał to sprzęgło wyłączone. Też mi to nie dawało spokoju i postanowiłem zrobić "logikę" po swojemu. No i oczywiście tempomat działa jak należy.

Gdyby klient na początku powiedział że tempomat przestał działać i samochód naprawiał w innym warsztacie to robota zajęła by parę minut (diagnoza). Wykonałem telefon do klienta i wszystko powiedział co i jak oraz to że stary czyjnik jest w schowku. Wyciągam górny czyjnik sprzęgła i uszkodzony czujnik ze schowka, porównuję je. Z wyglądu identico ale....przeciwnego działania. "Mechanik" kupił dobry czujnik.... ale dolny.
    Ponieważ w uszkodzonym czujniku padła sprężynka więc zamieniłem sprężynki miejscami i wszystko wróciło do normy.
    Oczywiście zmiana biegów wg komputera pokładowego też "wróciła na swoje miejsce".

Jeszcze raz gratulacje za wiedzę i spostrzegawczość dla @Michał_74 .
  • REKLAMA
  • #6 21457780
    Michał_74
    Poziom 34  
    Dzięki.
    Ale tak szczerze to gdybałem. Bo naprowadziło mnie Twoje sugerowanie.

Dodano po 2 [minuty]:

Aleksander_01 napisał:
    początku powiedział że tempomat przestał działać i samochód naprawiał w innym warsztacie to robota zajęła by parę minut

To niestety nie pierwszy i nie ostatni klient co szuka pomocy po "pogrzebaczach"
    Właśnie najgorzej jak trza szukać a okazuje się że tu już ktoś był i myślał inaczej :D
    Pozdrawiam.
  • #7 21457865
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Mam jeszcze drugą sztukę na tempomat.
    Auto to VW Beetle, benzyniak 2,0 , silnik AQY.
    Ktoś już próbował założyć tempomat ale nic nie wskórał.
    Ja kupiłem nową manetkę, odpowiednią dodatkową wiązkę, wszystko spiąłem wg schematu i......dalej nie działa. Komputer silnika w ogóle nie widzi zmian na menetce. Kombinuję jeszcze załatwić jakąs używkę sterownik silnika. Robiłem to nie raz i zawsze wszystko śmigało jak należy.
    Mam takie wrażenie że oryginalny komputer silnika może nie mieć odpowiednich elementów.
    Jak odpali to dam znać, może znów będzie zabawa-zagadka.
  • #8 21457882
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Aleksander_01 napisał:
    Mam jeszcze drugą sztukę na tempomat.
    Auto to VW Beetle, benzyniak 2,0 , silnik AQY.
    Ktoś już próbował założyć tempomat ale nic nie wskórał.

Temat rozkminiony na kilku forach już dano temu. Sterownik silnika+przepustnica do wymiany. Nawet są podane numery tych "właściwych" do tempomatu.
  • #9 21457895
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @robokop Dzięki.
    Coś mi tu właśnie nie pasowało. Zawsze robiłem to na dieslach, a tam zero problemu.
    Poszukam po necie co i jak.
    Oczywiście klient kupił niedawno pojazd i poprzedni właściciel zapewniał go że tempomat "już prawie działał".
  • #10 21474365
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    Dziś zagadka - jak otworzyć Audi A6C6 3,0 tdi gdy całkowicie rozładowany akumulator.
    Oczywiście kluczyk jest.
  • #11 21474493
    Michał_74
    Poziom 34  
    Nie wiem czy to konkretne - ale przez bagażnik - w necie sa poradniki jak otworzyć bagażnik i jaki wykonać "dinks" z druta żeby otworzyć klamki drzwi :D
    Znajomemu zajęło to ponad 2h ale za darmo. A pan "włamywacz" chciał 300zł+dojazd.
    A wpięcie gdzieś pod prąd? Od spodu? Lampa? Może ma hak i by się dało?
  • #12 21474547
    robokop
    Aleksander_01 napisał:
    Dziś zagadka - jak otworzyć Audi A6C6 3,0 tdi gdy całkowicie rozładowany akumulator.
    Oczywiście kluczyk jest.

Kluczyk jest, ale zamki zaryglowane pilotem. Więc podnosisz bydlaka po prawej stronie na lewarku, bierzesz mały akumulatorek 12V/jumpstarter etc i podłączasz go przewodami gdziekolwiek do masy i zacisku plusowego rozrusznika.

Dodano po 2 [minuty]:

Michał_74 napisał:
    Może ma hak i by się dało?

A jaka jest szansa że ma 13 pinowe gniazdo? Niewielka.
  • #13 21474614
    Michał_74
    Poziom 34  
    robokop napisał:
    Michał_74 napisał:
    Może ma hak i by się dało?

A jaka jest szansa że ma 13 pinowe gniazdo? Niewielka.

Dlatego sugerowałem szukanie. To wpięcie pod rozrusznik to taki sam pomysł - trafiony.
    Siostrzeniec w mondeo MK4 ma schowaną wtyczkę pod zasilacz na taka okoliczność po rozwierceniu atrapy.
    Pozdrawiam.
  • #14 21474626
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Wy tak na poważnie, czy sobie jaja robicie ?
    To samo usłyszałem od klienta że się nie da. Mało tego, ASO powiedziało że trzeba podać plus na śrubę rozrusznika i wtedy zadziałać pilotem. Następnie że jego kolega ma identico pojazd i miał identycznie, i też musieli podawać napięcie na rozrusznik lub alternator.
    Ja mówię klientowi że to niemożliwe aby samochód (każdy samochód) po awarii akumulatora nie można było normalnie otworzyć z kluczyka. On dalej się upiera że w "kaszkaju" jest tak samo, i nalega abym podjechał i uruchomił mu pojazd (Audi stało w podziemnym garażu i laweta by nie miała szans).
    Mówię że za 200 zł mogę podjechać i otworzyć samochód (3 km od warsztatu), ale cały czas mówię klientowi że normalnie powinien otworzyć kluczykiem pojazd.

Podjeżdżam pod wskazany adres, proszę o kluczyki do samochodu, wkładam w zamek drzwi, odpowiednio przekręcem kluczyk i drzwi otwarte (dla ciekawych co to znaczy odpowiednio polecam poczytać instrukcję obsługi pojazdu z grupy Vag). Poleciłem klientowi zmianę ASO i kolegów. Pojazd odpaliłem po naładowaniu akumulatora i jutro dalszy ciąg (szukanie przyczyny rozładowania akumulatora).
    Nie wiem co ci ludzie mają w głowach, jak w ogóle można dopuścić myśl że normalny samochód stale się zablokuje po awarii baterii.
    To że kolegów ma nie doje.... nie douczonych to jeszcze rozumiem, ale żeby ASO było tak głupie to dla mnie co najmniej dziwne.

Podobnie jest z zamykaniem pojazdu, "panie pomóż pan bo samochód stoi pod blokiem". Mówię że każdy samochód musi mieć zamknięcie drzwi gdy CZ ulegnie awarii.
    No cóż, frajerów nie sieją, sami się rodzą.
  • #15 21475169
    robokop
    Aleksander_01 napisał:
    Wy tak na poważnie, czy sobie jaja robicie ?
    Najzupełniej poważnie.
    Najzupełniej poważnie.
    Aleksander_01 napisał:
    wkładam w zamek drzwi, odpowiednio przekręcem kluczyk i drzwi otwarte (dla ciekawych co to znaczy odpowiednio polecam poczytać instrukcję obsługi pojazdu z grupy Vag). Poleciłem klientowi zmianę ASO i kolegów.

A potem się obudziłeś i zobaczyłeś że masz plamę na prześcieradle. Powiem że te Twoje wywody n/t "niespotykanych" usterek i przedstawiane rozwiązań są naprawdę... sophisticated?
    Wydaje mi się, że przy podwójnym ryglowaniu, bez zadziałania silniczka zamka, nic kluczykiem nie otworzysz. Nie wiem jak w tym konkretnie Audi, ale Opel Insignia po zamknięciu z pilota i "wypompowaniu" baterii za chiny nie dał się otworzyć kluczykiem bez prądu.
  • #17 21475317
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Nie wiem co miał aktywowane czy dezaktywowane, wiem natomiast że każdy samochód musi otwierać się z kluczyka, po coś on w końcu jest.
    @robokop proszę używaj słów które rozumiesz. Podwójne ryglowanie działa na zamek "od wewnątrz", tzn nie otworzysz drzwi wewnętrzną klameczką. Tak jak pisałem opis otwarcia przy zaniku napięcia jest opisany w instrukcji obsługi tegoż pojazdu.
  • #18 21475721
    Michał_74
    Poziom 34  
    Aleksander_01 napisał:
    Nie wiem co miał aktywowane czy dezaktywowane, wiem natomiast że każdy samochód musi otwierać się z kluczyka, po coś on w końcu jest.

No niestety Mondeo MK2 i MK4 na bank nie otwierają z kluczyka po ryglowaniu - przynajmniej te 2 które ja miałem. Siostrzeniec ma MK4 i to samo gada.
    A w audi jest na bank to samo bo znajomi mieli ten sam problem co tu opisany.
    Pozdrawiam.
  • #20 21476112
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 693
    Aleksander_01 napisał:
    ale żeby ASO było tak głupie to dla mnie co najmniej dziwne

Ha, haha. ASO i ich pomysły, daj spokój.

Wiem, że pisałeś, że każdy NORMALNY samochód da się otworzyć z kluczyka, a ja tu ze Sceniciem wyjadę, ale tak. Mojego Scenica nie otworzysz z kluczyka. Oczywiście to nastąpiło podczas eksploatacji i nawet nie chodzi o zamek. Poprzedniemu właścicielowi ułamał się kluczyk, jego mała część została w stacyjce (Scenic1), auto normalnie odpala, ale klucz do drzwi już nie pasuje. Oczywiście "zapomniał" mi o tym powiedzieć. I miałem kłopot gdy aku padł.

Fiat Croma2, da się otworzyć z kluczyka, choć nawet nie widać zamka, ale się da. Zamknąć natomiast już nie. Zamyka sie zupełnie inaczej. Wkleję fragment z instrukcji, z którą zapoznałem się dopiero siedząc w aucie i dumając czemu ten zamek nie kręci sie w drugą stronę. ;)
    Załączniki:
    • Kia Sportage 1.7 CRDI - Tempomat nie działa, zagadka-zabawa. Clipboard01.png (166.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 21476204
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @user64 pisałem o tym w poście nr 14.
    Jeszcze nie widziałem samochodu którego nie można by otworzyć kluczykiem oraz zamknąć gdy nie ma 12 V lub uszkodzony mamy pilot. Takie otwarcia i zamknięcia nie dotyczą awarii zamka. Tak jak usterka ABS, ESP czy innych systemów nie może powodować blokady samochodu.
    Ja wiem że jest tu pełno "fahofcóf" którzy zaraz napiszą "a jak wezmę siekierą i porąbę moduł hydrauliczny ABS to samochód nie będzie hamował". No ale to już inny poziom dyskusji.

Mój kolega wczoraj był dosłownie porażony niewiedzą niektórych, żona moja natomiast mówi tak "znowu odpisujesz dzieciom". Pomimo że bliżej mi do 40-stki niż do 30-stki to dużo tu piszących jest starszych ode mnie.

@robokop ja tych usterek nie wymyślam, opisuję tylko życie i bezmiar głupoty oraz niewiedzy.
    Myślałem że z tym zamknięciem Audi to będzie tzw "bułka z masłem", a tu widzę .......szkoda się denerwować, oraz nie chcę być zablokowany. I nie boję się blokady jako blokady, ale złamałbym dane słowo pewnemu userowi.

Ciekawostka.
    Dziś ma przyjechać na lawecie fabrycznie nowy.....Polonez 1,6. Gość specjalnie wiezie go na lawecie aby nie nabijać mu km. Ma być robione podnoszenie szyb elektryczne i podgrzewane fotele. Jak go dostarczy to porobię troszku fotek tego fabrycznie nowego poloneza.
  • #22 21476232
    user64
    Poziom 35  
    Zdjęcia Poldolota chętnie zobaczę, natomiast nie będę poruszał tematu wiedzy czy nie wiedzy, bo każdy z nas, zależnie od sytuacji raz jest guru, a innym razem kompletnym laikiem, więc...
    Dla mnie osobiście najgorsze sytuacje sa wtedy, gdy ktoś przekonany o swej nieomylności nie daje sobie przetłumaczyć, że 2x2=4.
    A co do wieku, "co mnie będziesz gówniarzu pouczał, jak ja od 40 lat to czy tamto". ;) Takie słowa usłyszałem kiedyś od gościa, na oko 80+ gdy popylał pod prąd zjazdem z autostrady. Dla mnie to był zjazd, a on chciał nim wjechać. Olałem go, stanąłem w poprzek na awaryjnych i czekałem. Dotarło do niego co robi, dopiero gdy ze 3 kolejne osoby zaczęły mu tłumaczyć co robi. Oburzony na cały świat zawrócił, rzucając jeszcze różne obelgi do nas.
  • #23 21476582
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Czerwony samochód Polonez widziany z tyłu, zaparkowany na brukowanej drodze. Zdjęcie wnętrza komory silnika samochodowego z widocznymi rurami, śrubami i przewodami. @user64 Jeżeli jest się laikiem w danej dziedzinie to się nie zabiera głosu. Dla mnie medycyna zaczyna się i kończy na "to lewa ręka, to prawa noga, to jedno oko a to drugie" i nic więcej. Mam kolegę lekarza który przychodzi do mnie prawie codziennie. Nie raz próbuje mi wytłumaczyć co i dlaczego w medycynie. Ja mówię aby mi nie tłumaczył takich rzeczy ponieważ nigdy nie widziałem wątroby, żołądka, kości itd, a procesy chemiczne zachodzące w "ludziu" to dla mnie czarna magia. Ja wiem troszku o prądzie, a on znowu mnie podziwia że ja wiem jak coś działa. On jest chyba najlepszym mechanikiem wśród lekarzy, he,he.

Jeżeli ktoś pisze że coś tam grzebie przy pojazdach i jednocześnie twierdzi uparcie że się "nie da", to wybacz przyjacielu, ale to już nie fachowiec, tylko "fahofiec" i do tego inaczej myślący. Dawniej gdy jescze obowiązywał jakiś honor to taki ktoś powinien albo wykonać rzut na linę albo ....przynajmniej zniknąć z tego "towarzystwa".
    Mógłbym tu napisać eleborat na ten temat, ale to nic nie da. Jak to mawiają starożytni "mądremu to wystarczy tytuł, a głupiemu to i cała książka nie pomoże", lub cytując stare chińskie przysłowie "lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż powiedzieć coś i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Co do tego starszego pana to też przysłowiem załatwimy temat - "cham ze wsi wyjdzie, wieś z chama nigdy".
    Fragment silnika samochodowego z widocznym paskiem klinowym, wentylatorem i metalowymi elementami.
    Zbliżenie na silnik samochodu z widocznymi przewodami i elementami mechanicznymi.
    Zbliżenie na część silnika samochodowego z widocznymi paskami klinowymi i metalowymi elementami.
    Silnik samochodu z widocznymi paskami klinowymi i przewodami elektrycznymi.
    Koło samochodu z aluminiową felgą FSO, zaparkowane na kostce brukowej.
    Deska rozdzielcza samochodu Polonez z licznikami prędkości i obrotów.
    Pierwszy raz widzę poloneza w skórze, boczki i zagłówki też w skórze. No i ten zapach tych fluidów, wspomnień czar.
  • REKLAMA
  • #24 21476746
    user64
    Poziom 35  
    Fajny poldek, faktycznie. Mój kolega taki jeszcze ze szkoły, ma Poldolota z 2000 roku, ma fabrycznie klimatyzację i pompowane fotele, wygląda jak gruszka do ciśnieniomierza i tym pompujesz sobie fotele, to tez fabrycznie było. nie ma co prawda tak niskiego przebiegu, bo czasami nim jeździ, ale tez zacne auto. Zdaje sobie sprawę, że pewnie przez sentyment, ale zacne.
  • #25 21476773
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Etykieta z kodem kreskowym i kodem QR na zielonym tle. To jest rocznik 98, podobno wersja eksportowa. Ma trzy malutkie wgniotki od gradu i przez to podobno został odrzucony.
    Pojazd trafił do mnie już taki porozbierany.
    No to teraz pytanie - wczoraj robiłem licznik merca GLA z USA. Na liczniku obudowy było takie cusik

Zdjęcie przedstawia prostokątny element z napisem SMARTRAC RaceTrack umieszczony obok czerwonej linijki mierniczej.
    Co to może być, mam wrażenie że im się to niechcąco doczepiło. Wygląda jak jakaś antena, ale nie była do niczego podłączona.
  • #26 21476887
    user64
    Poziom 35  
    Kiedyś widziałem coś bardzo podobnego jako antena GPS do urządzenia badającego czas 0-xxx, drogę hamowania z xxx-0 i tym podobne opcje. Ale co robiło przy liczniku to nie wiem.
  • #27 21476906
    Michał_74
    Poziom 34  
    A nie wpadło to na podszybie z szyby czołowej?
    Fiat kiedyś rozdawał coś podobnego. Tłumaczyli klientom że to niby zabezpieczenie. A w sumie to było coś na wzór kodu kreskowego VIN tylko że tu czytany zbliżeniowo skanerem radiowym.
    Były plotki ze te fiaty szybciej kradli -czyżby kod klucza?
  • #28 21524855
    khaertz95
    Poziom 5  
    Witam, u mnie sprawa też dotyczy Kia Sportage 1.7 CRDi. Sprawa wygląda tak: po wciśnięciu przycisku tempomatu na kierownicy oczywiście prawidłowo zapala się ikona na desce. Niestety, tempomat "łapie" dopiero po kilku próbach nastawienia przełącznika na "set -", a próba zmniejszenia prędkości nastawionej tym przełącznikiem wyłącza działanie tempomatu (ale kontrolka na desce dalej świeci). Przełącznik w kierunku "res" też nie działa do końca prawidłowo. Ktoś może miał coś podobnego i jest w stanie wyjaśnić przyczynę bądź sposób naprawy tej usterki? Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)
  • #29 21524869
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Na początek rozbierz przyciski na kierownicy i dokładnie wyczyść.
  • #30 21524906
    Michał_74
    Poziom 34  
    Może dodam choć nie bardzo znam związek z tym.
    Byłem na regeneracji skrzyni biegów u pewnego fachowca. Sam mam KIA Sportage 2,0. Była robiona modyfikacja przełożeń . I Pan powiedział od razu że nie wie czemu ale w kilku przypadkach nie działał tempomat. Po czasie doszliśmy do wniosku że problem jest tylko z KIA Sportage z silnikiem diesla. i dotyczy tego modelu budy co moja - do 2009. Może coś czujnik tachometryczny w skrzyni miesza?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z działaniem tempomatu w Kia Sportage 1.7 CRDI, gdzie tempomat nie włącza się prawidłowo mimo braku błędów w sterowniku i poprawnego działania czujników sprzęgła oraz hamulca. Objawy obejmowały nieregularne wskazania zmiany biegów na komputerze pokładowym oraz brak możliwości ustawienia funkcji "set" tempomatu, mimo zapalenia się kontrolki. Przyczyną okazał się uszkodzony czujnik sprzęgła, który był zamieniony na niewłaściwy model o przeciwnej charakterystyce działania (sprężynka w czujniku). Po wymianie sprężynki i zastosowaniu właściwego czujnika tempomat zaczął działać poprawnie, a wskazania zmiany biegów wróciły do normy. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z tempomatem w innych modelach, np. VW Beetle 2.0 benzyna, gdzie konieczna była wymiana sterownika silnika i przepustnicy. Dodatkowo poruszono temat otwierania Audi A6 C6 3.0 TDI przy całkowicie rozładowanym akumulatorze, gdzie rozwiązania obejmowały podawanie napięcia na rozrusznik lub korzystanie z instrukcji obsługi pojazdu. Wątek uzupełniły uwagi o problemach z tempomatem w Kia Sportage 1.7 CRDI z lat do 2009, możliwym wpływie czujnika tachometrycznego w skrzyni biegów oraz sugestie czyszczenia i sprawdzania przełączników na kierownicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA