logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 1.4 8V AQW LPG - Sonda lambda wysokie Vi szarpanie silnika na biegu jałowym

misiekx15 26 Lut 2025 12:35 492 10
REKLAMA
  • #1 21456853
    misiekx15
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam Skodę Fabię 1.4 8V, oznaczenie silnika AQW (silnik czeski), z LPG. Ostatnimi czasy na benzynie miałem problem z wypadaniem zapłonu na 1 cylindrze, okazało się uszkodzonym wytryskiem. Po wymianie auto pracuje normalnie na obu paliwach, czasami na biegu jałowym silnik szarpnie, podczas jazdy auto ma lekkiego muła przy dodaniu gazu do oporu, bez znaczenia na jakim paliwie jadę. Przy próbie diagnozy wtrysku stwierdziłem, że z pierwszą sondą jest coś nie tak, wykres nie oscyluje, stoi praktycznie cały czas na wartości powyżej 1.4 V. Czasami przy hamowaniu silnikiem spadnie. Posiadam kabelek z oprogramowaniem, więc z odczytaniem bloków nie ma problemu, gorzej z ich interpretacją. Wartości dla rozgrzanego silnika:

Ekran diagnostyczny VAG-COM z parametrami silnika
    Pomiar bloków w programie VAG-COM na ekranie laptopa.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale myślę, że widać.
    Świece, filtr paliwa, filtry gazu nowe. Przepustnica czysta, po adaptacji. Czy warto próbować podmienić sondę? Czy problem jest w złej mieszance? Zastanawia mnie jeszcze wysoka wartość load w grupie 002.
    AI: Czy możesz podać kody błędów diagnostycznych (DTC), które mogą być zapisane w systemie?
    Brak błędów.
    AI: Jak stara jest sonda lambda i czy była wcześniej wymieniana?
    Oryginał od nowości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21457035
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Opis bloków pomiarowych , które bloki odczytujemy i które wartości w blokach i wiele innych opisów , instrukcji dla tego silnika.
    Załączniki:
    • test elektroniki wtrysku Fabia.zip (4.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21457110
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    misiekx15 napisał:
    Czy problem jest w złej mieszance?

Coś za duży czas wtrysku jak na rozgrzany silnik, prawdopodobnie mapy masz LPG rozjechane i ubogo to one robią problem możliwe. Napisał byś więcej coś o instalacji LPG.
  • #4 21457188
    misiekx15
    Poziom 2  
    Czas wtrysku waha się od 3.09-4.12.
    Instalacja LPG sekwencja LPG tech, reduktor tomasetto at-09, wtryski nie pamiętam. Zamontowana 3 lata temu. Coś jeszcze więcej?
    Przełożyłem sondę, używana ponoć sprawna choć pewności nie mam, brak zmian. Zdemontowana wyglądała tak:
    Wykorzystana świeca zapłonowa o śladach zużycia na tle warsztatu.
    Świeca zapłonowa trzymana w ręku, widoczna z bliska, z delikatnym nalotem.

Dodano po 26 [minuty]:

hobbista napisał:
    Opis bloków pomiarowych , które bloki odczytujemy i które wartości w blokach i wiele innych opisów , instrukcji dla tego silnika.

Dzięki ci wielkie, z opisu grupy 033 wynika, by pominąć wskazania drugiego pola, czyli jakby Voltarz nie miał znaczenia w tym przypadku. Muszę sprawdzić grupę 031.
    Tak wyglądały świece po 20 tys. przebiegu.
    Cztery zużyte świece zapłonowe trzymane w dłoni.
    Cztery zużyte świece zapłonowe trzymane w dłoni.
  • REKLAMA
  • #5 21457477
    hobbista
    Poziom 25  
    Pierwsza sonda u Ciebie ile ma przewodów i wtyczka ile ma pinów ?

Sprawdziłem na schematach . Masz sondę szerokopasmową . Tutaj nie będzie wykresu jej pracy 0-1V tak jak dla sondy zwykłej cztero-przewodowej .
  • REKLAMA
  • #7 21458948
    hobbista
    Poziom 25  
    Hałaśliwy ten motor . Padnięte hydropopychacze zaworów? Jakby w tle lużny łańcuch rozrządu ?
  • #8 21458954
    misiekx15
    Poziom 2  
    Łańcuch robiony 50 tyś. km temu przy 200 tysiącach wtedy tarabanił. Hałasuje lekko, chyba łożysko oporowe sprzęgła, bo po wciśnięciu jest cicho.
    Hydropopychacze, nie mam pojęcia, aż tak się nie zagłębiałem jeszcze. Na filmie ciężko może dostrzec to szarpnięcie, to jest takie chwilowe, jedno sekundowe, przenoszące się na karoserię.
    Czasami też zmiana biegów nie jest płynna, tylko właśnie lubi szarpnąć przy puszczeniu sprzęgła.
  • #9 21459003
    hobbista
    Poziom 25  
    Miałem takie tylko że AME . Dobiłem do 320 tys km i zezłomowałem . Początkowo łańcuch starczał na te 50 tys km . Potem było coraz krócej . UPG robiłem ze trzy razy , nie zapisywałem przebiegu . Hydropopychacze padły przy jakiś 200 tys km . Klekot . Po wymianie oleju była cisza ale krótko . Ty jaki masz nalot ?
  • #10 21459009
    tomaszlachendro
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    To podciśnienie niskie (wysoki MAP) masz na wolnych obrotach. Zawory regulowane były? Niby sa hydroszklanki ale może brakuje już regulacji?
  • #11 21459210
    misiekx15
    Poziom 2  
    Nalot 250 tys., pierwszy łańcuch przy 200 wymieniony. UPG robiona też już za mojej kadencji (olej w płynie).

Dodano po 9 [minuty]:

tomaszlachendro napisał:
    To podciśnienie niskie (wysoki MAP) masz na wolnych obrotach. Zawory regulowane były? Niby są hydroszklanki, ale może brakuje już regulacji?

Serwisówka wskazuje na normę w granicach 350...600 mbar. Nic mi nie wiadomo o regulacji zaworów, na pewno nie w przeciągu ostatnich 120 tys. km.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Skodę Fabia 1.4 8V z silnikiem AQW na LPG, z problemem szarpania silnika na biegu jałowym oraz mułem przy przyspieszaniu. Po wymianie uszkodzonego wtrysku, silnik działa normalnie na obu paliwach, jednak występują problemy z pierwszą sondą lambda, która nie oscyluje, co sugeruje jej uszkodzenie. Użytkownik posiada instalację LPG sekwencyjną, a czas wtrysku wynosi od 3.09 do 4.12 ms. Wskazania grupy 031 są w normie, co sugeruje, że sonda może być sprawna. Pojawiają się również spekulacje dotyczące hałasu silnika, hydropopychaczy oraz regulacji zaworów, które nie były przeprowadzane od dłuższego czasu.
REKLAMA