Witam, posiadam Skodę Fabię 1.4 8V, oznaczenie silnika AQW (silnik czeski), z LPG. Ostatnimi czasy na benzynie miałem problem z wypadaniem zapłonu na 1 cylindrze, okazało się uszkodzonym wytryskiem. Po wymianie auto pracuje normalnie na obu paliwach, czasami na biegu jałowym silnik szarpnie, podczas jazdy auto ma lekkiego muła przy dodaniu gazu do oporu, bez znaczenia na jakim paliwie jadę. Przy próbie diagnozy wtrysku stwierdziłem, że z pierwszą sondą jest coś nie tak, wykres nie oscyluje, stoi praktycznie cały czas na wartości powyżej 1.4 V. Czasami przy hamowaniu silnikiem spadnie. Posiadam kabelek z oprogramowaniem, więc z odczytaniem bloków nie ma problemu, gorzej z ich interpretacją. Wartości dla rozgrzanego silnika:
Przepraszam za jakość zdjęć, ale myślę, że widać.
Świece, filtr paliwa, filtry gazu nowe. Przepustnica czysta, po adaptacji. Czy warto próbować podmienić sondę? Czy problem jest w złej mieszance? Zastanawia mnie jeszcze wysoka wartość load w grupie 002.
AI: Czy możesz podać kody błędów diagnostycznych (DTC), które mogą być zapisane w systemie?
Brak błędów.
AI: Jak stara jest sonda lambda i czy była wcześniej wymieniana?
Oryginał od nowości.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale myślę, że widać.
Świece, filtr paliwa, filtry gazu nowe. Przepustnica czysta, po adaptacji. Czy warto próbować podmienić sondę? Czy problem jest w złej mieszance? Zastanawia mnie jeszcze wysoka wartość load w grupie 002.
AI: Czy możesz podać kody błędów diagnostycznych (DTC), które mogą być zapisane w systemie?
Brak błędów.
AI: Jak stara jest sonda lambda i czy była wcześniej wymieniana?
Oryginał od nowości.