logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2.0 DCDTI 115 KM - przyczyny trudności z odpalaniem silnika

jarekjazzkuz 26 Lut 2025 14:47 1254 17
REKLAMA
  • #1 21457029
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    Opel Vivaro 2.0 dcdti 115 km problem z uruchomieniem. Auto normalnie jeździło, nie było żadnych niepokojących objawów, żadna kontrolka też się nie świeci. Przyjechałem wieczorem, a rano po odpaleniu zaczął dziwnie pracować. Wymieniłem filtr paliwa (chociaż był wymieniony około 10 tys.) i zachowuje się tak, jakby chciał odpalić, a nie może. Dziękuję z góry za podpowiedzi, bo nie wiem, gdzie szukać. I jak działa odpowietrznik.

• REKLAMA
  • #2 21457083
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Jakie ciśnienie na Rayli ? Błędy zapisane w sterowniku?
  • #3 21457351
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    Nie mam urządzenia diagnostycznego. Auto stoi u mnie w garażu. Żadne kontrolki nie świecą.

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Dodano po 8 [minuty]:

• #4 21459062
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    A może mi ktoś polecić urządzenie diagnostyczne i nie za miliony. Jest tego sporo, ale co wybrać? Mam też Saab i Chevrolet i byłoby super, żeby też to obsłużyło.
  • REKLAMA
  • #5 21461946
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    W sterowniku pokazuje błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Jak wymienię i będzie działał, zamknę temat. Dziwi mnie jednak fakt, że z plaka też nie odpala. Zobaczymy po wymianie.
  • Pomocny post
    #6 21462948
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 402
    Jeśli w sterowniku masz błąd synchronizacji wałka rozrządu to znaczy, że jak przyjechałeś wieczorem to zaparkowałeś auto na biegu zamiast na hamulcu ręcznym. Tak było??? Niestety, ale najprawdopodobniej przeskoczył rozrząd przy próbie uruchomienia silnika.
  • #7 21501554
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    >>21462948 dokładnie tak>>21462948

Dodano po 10 [minuty]:

A w misce olejowej to co na zdjęciach. Ktoś wie, co się rozsypało.
    Metalowe elementy w misce olejowej.
    Fragmenty metalu na dnie czarnej miski olejowej.
    Miska olejowa z metalowymi opiłkami wewnątrz.

Dodano po 11 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanie. Czy można ściągnąć pokrywę zaworów, tą z wałkami, nie wyciągając wtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21501591
    andexp
    Poziom 24  
    Ocena: 276
    Rolki z łożysk dźwigienek zaworowych. Przynajmniej tak to wygląda. Do demontażu pokrywy zaworów trzeba wyjąć wtryskiwacze. Ich demontaż to loteria. Podobnie jak odkręcenie śrub mocujących wtryskiwacze. Do tej roboty zdemontuj przód, życie będzie łatwiejsze. Jak będziesz chciał zdejmować głowicę wymontuj silnik, życie będzie jeszcze łatwiejsze. Chociaż to i tak przedszkole w porównaniu z 1.6 CDTI.
  • #9 21501599
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    Zakładając, że będę musiał wyciągać silnik, wyciągnąć razem z skrzynią, czy można bez skrzyni i jak łatwiej będzie to zrobić.
  • Pomocny post
    #10 21501602
    andexp
    Poziom 24  
    Ocena: 276
    Tylko że skrzynią. Instalacja elektryczna też da Ci popalić.
  • REKLAMA
  • #11 21501780
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    Etap pierwszy zaliczony.
    Silnik samochodu bez pokrywy w fazie naprawy.
  • Pomocny post
    #12 21501948
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Czyli miałem rację. Przeskoczył rozrząd. Nie musisz wyciągać silnika do remontu głowicy. Wałeczki pochodzą z łożyska dźwigienki zaworowej. Jak zdejmiesz pokrywę głowicy to zobaczysz ile jest połamanych i ile z nich ma rozsypane łożysko. 15 wałeczków = 1 łożysko jeśli dobrze pamiętam. Fajnie jeśli znajdziesz wszystkie (mogą leżeć na półbloku - szukaj magnesem). Pokaż jak wyglądają wtryskiwacze. PS. Jak będą problemy z ich usunięciem zapraszam do kontaktu.
  • #13 21501970
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    pp_pablo napisał:
    Czyli miałem rację. Przeskoczył rozrząd. Nie musisz wyciągać silnika do remontu głowicy. Wałeczki pochodzą z łożyska dźwigienki zaworowej. Jak zdejmiesz pokrywę głowicy to zobaczysz, ile jest połamanych i ile z nich ma rozsypane łożysko. 15 wałeczków = 1 łożysko, jeśli dobrze pamiętam. Fajnie, jeśli znajdziesz wszystkie (mogą leżeć na półbloku - szukaj magnesem). Pokaż, jak wyglądają wtryskiwacze. PS. Jak będą problemy z ich usunięciem, zapraszam do kontaktu.
    Tak, miałem rację w 100%.👍

Dodano po 4 [godziny] 18 [minuty]:

Hipotetycznie, wtryski wyciągnięte, wstawić nowe? Wiem, że tanio nie będzie. Przebieg 313 tys. Czy regenerowane?
  • Pomocny post
    #14 21502523
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Regenerowane? One padają "elektrycznie" więc nie ma tam co regenerować. Jeśli swoje dasz radę w całości powyciągać to je zakładaj. Pamiętaj tylko, że nawet jeśli wyjdą w całości a byłyby ciągnięte prasą mogą mieć porozciągane korpusy.
  • #15 21509701
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    Szukam manuala serwisowego do M9R 760. Jutro prawdziwe wyzwanie - wyciąganie wtrysków. Tych małych wałeczków jest więcej. W misce olejowej 20 sztuk, a po zdjęciu odmy widać 3 i połamaną dźwigienkę.
  • #16 21518335
    jarekjazzkuz
    Poziom 5  
    Rozumiem to tak. Wyciągnięte wtryski nie nadają się do ponownego użycia? W sensie, wyciągane prasą.
  • #17 21518356
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    >>21518335
    Jeśli prasą wyciągane na siłę to drugie muszą iść.
    Bo te raczej na pewno śmietnik.
  • #18 21520545
    pp_pablo
    Poziom 27  
    >>21518335 Jeśli uda się wyciągnąć prasą bez usuwania "cewki" to jeszcze można je spróbować założyć (ale daj na maszynę do sprawdzenia).

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vivaro 2.0 DCDTI 115 KM miał problem z uruchomieniem silnika bez wcześniejszych objawów i bez zapalonych kontrolek. Po wymianie filtra paliwa problem pozostał, a diagnostyka wykazała błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Przyczyną trudności z odpalaniem okazało się przeskoczenie rozrządu, prawdopodobnie spowodowane zaparkowaniem auta na biegu zamiast na hamulcu ręcznym. W misce olejowej znaleziono rozsypane łożyska rolek dźwigienek zaworowych, co potwierdziło uszkodzenie mechaniczne. Demontaż pokrywy zaworów wymaga wyjęcia wtryskiwaczy, które są trudne do usunięcia i mogą ulec uszkodzeniu przy wyciąganiu prasą. Wymiana wtryskiwaczy jest kosztowna, a regeneracja jest mało efektywna ze względu na uszkodzenia elektryczne. Przy wyciąganiu silnika do remontu głowicy konieczne jest demontaż razem ze skrzynią biegów oraz instalacją elektryczną. Zalecane jest użycie diagnostyki OBD kompatybilnej z Opel, Saab i Chevrolet, aby monitorować błędy i parametry silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA