logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Malina 19 kW SV200 - jak ustawić potencjał, by uniknąć kopcenia?

scyzoryk-1 27 Lut 2025 22:05 732 2
  • #1 21459178
    scyzoryk-1
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Ekran sterowania kotła z parametrami pracy i ustawieniami.
    Tabliczka znamionowa silnika Pro Motor YN90-40-2 z parametrami technicznymi.
    Wnętrze kotła pokryte czarną sadzą.
    Wentylator w kotle grzewczym Malina 19kW SV200.
    Panel sterowania kotła z wyświetlaczem pokazującym parametry pracy, takie jak temperatura spalin, ilość węgla oraz modulacja.
    Palący się płomień w kotle, widoczny od środka z ciemnymi osadami na ściankach.
    Zasobnik wypełniony kawałkami węgla wewnątrz czerwonego kotła.

Witajcie, pytanie do użytkowników kotłów Malina 19 kW sv200, co może być, że było rano o 8 wyspane 60 kg łącznie było 80, a o godz 20:00 było 67, a w zbiorniku prawie nic nie ubyło potencjał 12 może być za mały?
    Aktualizacja.
    Rano o 8:00:00 było 9 kg węgla jeszcze na podajniku o godzinie 18:00 zostało niby jeden, ale w podajniku wyglądało jakby ubyło może 3 kg jak teraz zrobić żeby ustalić potencjał. I co zrobić żeby on tak nie kopcił. bo już każdą możliwą stronę ustawiałem, co tylko się da i to ciągle jest wszystko czarne.
  • #2 21459588
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 169
    Jeśli sterownik pokazuje że spalił więcej niż jest w zasobniku rzeczywiście to musisz zwiększyć tą nastawę :
    Zrzut ekranu z ustawieniami sterownika kotła z podświetloną wartością Wydajność Podajnika.
  • #3 21461696
    scyzoryk-1
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Znaczy, jest dziwne, że już prawie było widać ślimak. Wsypałem 20 kg i zerowałem sterownik, a jak spalił te 20 kg, to było prawie tak jak przed wsypaniem. Niby te 12 kg/h się zgadza ze spalania i przesypu, a i tak, jakbym nie ustawiać, jest czarno w piecu.

Co może być?
REKLAMA