logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus AX58U - spadki prędkości Wi-Fi, jak poprawić stabilność sieci?

siamer 28 Lut 2025 15:44 405 7
REKLAMA
  • #1 21460040
    siamer
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam podłączony router Wi-Fi Asus AX58U pod modem kablowy Cisco aby było Wi-Fi w całym domu, ale router często obniża prędkość albo całkowicie gubi sieć Wi-Fi, wtedy pomaga tylko restart routera Wi-Fi (kablowego nie muszę resetować). Potwierdziłem to, w momencie obniżenia prędkości podłączyłem laptopa po kablu do routera kablowego i wszystko śmiga elegancko z pełną prędkością, a po Wi-Fi około 10 % szybkości albo mniej...

Nie dziwiłbym się bardzo gdyby to był pierwszy router, ale miałem wcześniej D-Linka ze średniej półki i sytuacja wyglądała bardzo podobnie, stąd moje pytanie, czy ja mam coś źle ustawione w tym routerze? Czy to jakiś znany ich błąd? Mógłby ktoś mi z tym pomóc?

Pozdrawiam.
    siamer
    AI: Czy możesz sprawdzić, jaką wersję firmware ma obecnie zainstalowany Twój router Asus AX58U? Aktualizacja do najnowszej wersji może rozwiązać niektóre problemy.
    Wersja firmware:3.0.0.4.388_25139.
    AI: Jakie są obecne ustawienia Wi-Fi na Twoim routerze (np. kanał, szerokość pasma)? Czy w pobliżu są inne urządzenia, które mogą powodować zakłócenia?
    Kanał sprawdzany 1, 3, 6 i automatyczny. Nie ma. Domek jednorodzinny.
  • REKLAMA
  • #2 21460369
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Jeśli dwa routery robią podobnie, to mało prawdopodobne, aby oba miały źle ustawioną tą samą rzecz. Czy w czasie obniżki prędkości na laptopie sprawdzałeś też na innych urządzeniach? Może wina leży po stronie laptopa?
  • REKLAMA
  • #3 21460388
    siamer
    Poziom 10  
    Tak. TV, laptop, telefon. Wszystkie urządzenia zachowują się tak samo właśnie...
  • #4 21460400
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Spróbuj zmienić zabezpieczenia w ustawieniach routera na brak, albo zmień na inną opcje jeśli jest.
  • REKLAMA
  • #5 21460405
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5465
    siamer napisał:
    Domek jednorodzinny

Są ściany, sufit, podłoga, wyposażenie, meble, zbrojenia, rury - to wszystko tłumi sygnał radiowy.

Chcesz efektów po Wi-Fi - lokalne AP, podłączone przewodem sieciowym z Asusem.
  • REKLAMA
  • #7 21460486
    siamer
    Poziom 10  
    Zgadzam się, ale dlaczego po zresetowaniu routera działa wszystko super. Raz jest dzień, a raz tydzień OK, i później ponownie sieć zaczyna mulić, a po restarcie routera ponownie OK... To jest dziwne. Jak sygnał byłby słaby cały czas, to logiczne, że problem z zasięgiem i tyle.

W załączniku obrazki z testu, o który pytaliście.

Zrzut ekranu z aplikacji do analizy kanałów Wi-Fi pokazujący ocenę kanałów w zakresie 2.4 GHz.
    Wykres sygnału Wi-Fi na ekranie aplikacji na telefonie.
    Wykres kanału Wi-Fi z sygnałem na kanale 5, około -39 dBm.
  • #8 21460609
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Czego tu oczekiwać przy tak marnym sygnale. Ponad -70 dBm to zdecydowanie za mało. Sensowna granica działania to -60 dBm.
    Jak poprawić? Kabel i, ewentualnie, dodatkowy access point bliżej komputera i innych urządzeń. Ile tam ścian po drodze?
    siamer napisał:
    dlaczego po zresetowaniu routera działa wszystko super
    To ci się wydaje, że jest super. Nie wiesz z iloma błędami walczy twój router i twoja karta. To praca po bandzie, jak wyleci w powietrze, trzeba zrestartować. A sygnał nie jest stabilny nigdy, bo wystarczy przesunąć się o 10-20 cm i będzie troszkę inny. Zależy od tłumienia, odbić od ścian, podłogi, mebli itd.
    To co widać na teście to tylko taka migawka. Następny pomiar może być inny, choć, w tych warunkach, idealny nie będzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z routerem Wi-Fi Asus AX58U, który często obniża prędkość lub całkowicie gubi sygnał, co wymaga restartu urządzenia. Po podłączeniu laptopa do modemu kablowego Cisco prędkość jest pełna, co sugeruje, że problem leży w routerze. Użytkownik potwierdza, że inne urządzenia również doświadczają podobnych problemów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień zabezpieczeń, wpływ przeszkód na sygnał oraz wykonanie testów sygnału. Wskazano, że sygnał poniżej -70 dBm jest niewystarczający, a zalecane jest użycie dodatkowego punktu dostępowego (AP) oraz podłączenie urządzeń przewodowo dla lepszej stabilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA