logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes W203 1.8 Kompresor - Wypadanie zapłonu na jednym cylindrze, co sprawdzić?

bolkus6 01 Mar 2025 18:25 1218 4
REKLAMA
  • #1 21461623
    bolkus6
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Tym razem chcę podjąć temat W203, 1.8 kompresor. Otóż wypada zapłon na jednym cylindrze, do tej pory wymieniłem wtryski, łańcuch rozrządu, tu wałek wydechowy opóźniał się ok. 6 stopni do znaków OT, kompresja ok. 12 at. Cewki były zamieniane miejscami, dalej pracuje na trzy, pomocy, pozdrawiam
    AI: Na którym cylindrze występuje wypadanie zapłonu?
    na pierwszym
    AI: Czy sprawdzałeś kody błędów z systemu diagnostycznego pojazdu? Jeśli tak, jakie były wyniki?
    O wynikach pomiarów podam w następnym poście
  • REKLAMA
  • #2 21461793
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21477008
    bolkus6
    Poziom 3  
    Witam ponownie, wykryto błąd P201B i P2029. Ten mówi o adaptacji formatu mieszanki paliwowo-powietrznej i nie możemy sobie z tym poradzić, brak reakcji wywołując tę czynność, robimy na testerze PDL 8000.
  • REKLAMA
  • #5 21499010
    bolkus6
    Poziom 3  
    Witam po dłuższym czasie. Co do kolegi mirrexW, to jego post był dla mnie jak odkrycie Ameryki. Silnik benzynowy potrzebuje wtrysku paliwa i jeszcze iskry do zapłonu... Pisałem wcześniej, co zostało wymienione, i dodam, że doszła jeszcze wymiana cewek zapł. i świece. Na te dwie ostatnie proponuję zwrócić szczególny nacisk przy podobnych problemach i dodatkowo na instalację podciśnienia. Na tę chwilę stawiam, że u mnie był to główny problem. Często w postach mowa jest o wyciągniętych łańcuchach rozrządu. Walcząc z moją gwiazdą zaciągałem opinii u kierowców użytkujących W203, którzy mieli nawet po 500 tys. km przebiegu bez potrzeby jego wymiany. Pytanie, czy niepotrzebnie u siebie wymieniłem. Skoro jeden wałek względem znaków się opóźniał, to nie mam czego żałować, obecnie silnik pracuje wzorowo. Dla wszystkich, którzy mają dobrą wolę niesienia pomocy dobrą radą pozdrowienia.
REKLAMA