Odkąd powstało ALI jeszcze ani razu nie naliczono mi cła a podatek jest w wliczany od jakiegoś czasu w cenę i podczas zakupu teraz widnieje na tę okoliczność odpowiedni wpis pod wyliczeniem kosztów. A znawców wszelkich ulg i promocji pytam czy jako pierwszy raz kupujący klient może mieć rabat, jak ja kiedyś miałem, jeżeli tak, to jaki, bo czasem warto wtedy coś "grubszego" kupić na pierwszy raz. Oczywiście musisz wtedy się zarejestrować. Warto jednak się zarejestrować ze względu potem na przychylność portalu w wielu sprawach reklamacyjnych a i tak podajesz adres do wysyłki prawdziwy, więc raczej się zarejestruj... Uważaj tylko aby nie kupić tego co nie chcesz, trzeba kilka razy sprawdzać przed "klepnięciem przelewu", przeważnie z pośpiechu wszyscy kupują przez pomyłkę wtyczki US zamiast EU do wszelkiego typu urządzeń... Nie zawsze zakup jest bezpośrednio z Chin i długo trwa, niekiedy kontener stoi w Amsterdamie lub bliżej i towar przychodzi w 4 dni... oscyloskop przyszedł mi w 3 dni, niewiadome są ścieżki handlowe, i pomimo sporej kwoty zakupowej to cła także nie płaciłem...
Gdy wiesz już czego szukasz do kupna to warto czasem poszukać innego dostawcę z ALI a po prawej stronie od ceny może być inna data dostawy, wcześniejsza? Czasem dodaję towar do koszyka bez zakupu i czekam kilka dni a potem za kilka dni jak mi się nie śpieszy wchodzę do koszyka i na dole strony czasem znajduję innych proponowanych dostawców, czasem z ceną niższą albo wyższą a czasem z lepszym terminem dostawy...
Na setkę co najmniej dokonanych tam zakupów tylko do ATTINY2313 miałem wątpliwości co do ich jakości...