logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić kwarc lub zamiennik? Sklepy elektroniczne, online, lokalne opcje

Dawid3418 02 Mar 2025 00:09 423 14
REKLAMA
  • #1 21462061
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Ocena: 17
    Witam. Gdzie mogę kupić taki kwarc lub jego za zamiennik?
    Załączniki:
    • Gdzie kupić kwarc lub zamiennik? Sklepy elektroniczne, online, lokalne opcje IMG_20250223_222220_105.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21464880
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Jest to rezonator 33,868MHz.
    Z tego co widzę są do dostania na aliexpress, nawet identyczne jak Twój.
  • REKLAMA
  • #3 21464903
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Dawid3418 napisał:
    Gdzie mogę kupić taki kwarc lub jego za zamiennik?

Dlaczego ten element (chyba kwarc) jak Pisał wcześniej Kolega "miecho18" jest podejrzewany o uszkodzenie?
  • #4 21465113
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Ten kwarc znajduje się w nagrywarce Philips CDR 770. Z jego obecnością nagrywarka nie włącza się, lub jeśli się włączy, to zawiesza się wyświetlacz na napisie Philips i nic się nie dzieje. Kiedy wylutowałem ten kwarc, nagrywarka startuje normalnie, ale już laser nie może odczytać płyty. Zagłębiłem się dalej i w miejsce tego kwarcu zalutowałem inny o częstotliwości 27,000 MHz i nagrywarka startuje, odczytuje płytę, tylko dźwięk jest odtwarzany w wolniejszym tempie, ponieważ częstotliwość jest niższa od oryginału. Nigdzie nie mogę znaleźć właśnie tego 33,000 MHz. Może przylutować dodatkowy kwarc, by wyrównać taktowanie do tego 33,868 MHz?
  • #5 21465115
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Dawid3418 napisał:
    Może przylutować dodatkowy kwarc, by wyrównać taktowanie do tego 33,868 MHz?

Coś takiego nie zadziała.
  • #7 21465123
    Dawid3418
    Poziom 3  
    W linku jest rezonator, który ma 4 piny, a oryginał ma 2 piny. Czy to będzie pasować?
  • REKLAMA
  • #9 21465126
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Jednak ten kwarc występuje też w technologii przewlekanej. Ale wysyłka okaże się droższa niż ten cały sprzęt. Hmm, szkoda, że nie ma go gdzieś w jakimś polskim sklepie... A może ktoś wie, w jakim sprzęcie może występować chociaż o częstotliwości 33 000 MHz? Bo przecież nagrywarka chyba nie jest wyjątkiem...
  • #11 21465129
    Dawid3418
    Poziom 3  
    15 zł z wysyłką to oczywiście w sam raz. Nigdy nie kupowałem z Aliexpress, więc myślałem, że jak wysyłka z Chin, to będzie wiele więcej. Wystarczy kliknąć "kup teraz", podać adres wysyłki i to wszystko. Aha, i czy jak z Chin, to nie zostaną mi naliczone jakieś podatki, np. cło? Proszę znawców portalu o odpowiedź.
  • #12 21465148
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    Odkąd powstało ALI jeszcze ani razu nie naliczono mi cła a podatek jest w wliczany od jakiegoś czasu w cenę i podczas zakupu teraz widnieje na tę okoliczność odpowiedni wpis pod wyliczeniem kosztów. A znawców wszelkich ulg i promocji pytam czy jako pierwszy raz kupujący klient może mieć rabat, jak ja kiedyś miałem, jeżeli tak, to jaki, bo czasem warto wtedy coś "grubszego" kupić na pierwszy raz. Oczywiście musisz wtedy się zarejestrować. Warto jednak się zarejestrować ze względu potem na przychylność portalu w wielu sprawach reklamacyjnych a i tak podajesz adres do wysyłki prawdziwy, więc raczej się zarejestruj... Uważaj tylko aby nie kupić tego co nie chcesz, trzeba kilka razy sprawdzać przed "klepnięciem przelewu", przeważnie z pośpiechu wszyscy kupują przez pomyłkę wtyczki US zamiast EU do wszelkiego typu urządzeń... Nie zawsze zakup jest bezpośrednio z Chin i długo trwa, niekiedy kontener stoi w Amsterdamie lub bliżej i towar przychodzi w 4 dni... oscyloskop przyszedł mi w 3 dni, niewiadome są ścieżki handlowe, i pomimo sporej kwoty zakupowej to cła także nie płaciłem...
    Gdy wiesz już czego szukasz do kupna to warto czasem poszukać innego dostawcę z ALI a po prawej stronie od ceny może być inna data dostawy, wcześniejsza? Czasem dodaję towar do koszyka bez zakupu i czekam kilka dni a potem za kilka dni jak mi się nie śpieszy wchodzę do koszyka i na dole strony czasem znajduję innych proponowanych dostawców, czasem z ceną niższą albo wyższą a czasem z lepszym terminem dostawy...
    Na setkę co najmniej dokonanych tam zakupów tylko do ATTINY2313 miałem wątpliwości co do ich jakości...
  • REKLAMA
  • #13 21465349
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Dawid3418 napisał:
    Nigdy nie kupowałem z Aliexpress, więc myślałem, że jak wysyłka z Chin, to będzie wiele więcej.

Przy pierwszym zakupie są chyba jakieś zniżki, a może nawet darmowa przesyłka - już nie pamiętam.
  • #14 21465623
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Dziękuję za tak obszerne odpowiedzi na temat zakupów z Aliexpress. Ogólnie nagrywarka jest już sprawna, tylko z wolniejszym tempem odtwarzania audio. Co ciekawe, czas na wyświetlaczu idzie w normalnym tempie, defekt jest tylko w dźwięku. Mam nadzieję, że wlutowanie tego 33,868 przywróci poprawne brzmienie. Dziwne jest, że ten rezonator z tą częstotliwością nie występuje w innych sprzętach, a wiele płyt głównych widziałem i przeważnie są 27,000 przy procesorach głównych. Dziwi mnie też, co zaszło w oryginalnym rezonatorze, że powodował tak dziwną usterkę, że sprzęt włączał się na diodzie standby lub zawieszał się. Jakaś magia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kwarcu o częstotliwości 33,868 MHz do nagrywarki Philips CDR 770, która nie działa prawidłowo z uszkodzonym rezonatorem. W odpowiedziach zasugerowano zakupy na Aliexpress, gdzie dostępne są podobne kwarce, jednak pojawiły się wątpliwości co do kompatybilności modeli (np. różnica w liczbie pinów). Użytkownik eksperymentował z innym kwarcem o częstotliwości 27,000 MHz, co spowodowało problemy z odtwarzaniem dźwięku. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zakupami z Aliexpress, w tym ewentualne opłaty celne oraz zniżki dla nowych użytkowników. Użytkownik wyraził nadzieję, że wymiana na oryginalny kwarc przywróci poprawne działanie nagrywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA