logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes ML W164 320 CDI - trudności z odpalaniem, ciężko kręci

ELS TYCHY TR 02 Mar 2025 13:10 822 7
REKLAMA
  • #1 21462505
    ELS TYCHY TR
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam Mercedesa ML W164 320 CDI i mam taki problem.
    Rano, przy próbie odpalenia pojazdu, silnik kręci tak, jakby miał rozładowany akumulator. Dopiero za drugim razem lub trzecim kręci normalnie i odpala.
    Aku zamontowane 95 Ah, pomiar napięcia 12,3 V.
    Nic nie daje podmiana aku na inny.

Proszę o porady i pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21462717
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    Rozrusznik wyczyść i być może wymień szczotki.
  • REKLAMA
  • #3 21462722
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3614
    Ten temat widziałeś? Może nie całkiem to samo, ale poczytać warto:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3744545.html

W twoim przypadku genialnej rady nie ma: Pomiary i jeszcze raz pomiary. Głównie spadki napięcia na przewodzie plusowym i minusowym. Czyli przykładamy jedną badawkę miernika do czopu plusowego akumulatora (koniecznie do CZOPU - a nie byle gdzie do klemy!) i drugą do śruby grubego, plusowego kabla na rozruszniku (koniecznie do ŚRUBY - a nie do zakończenia kabla) Pomiar wykonujemy w czasie działania rozrusznika.
    Na przewodzie ujemnym jest prościej: jedna badawka do CZOPA ujemnego akumulatora, drugi kabel multimetru do masy silnika. Pomiar tak samo w czasie działania rozrusznika. Jak w obu przypadkach nie ma zbyt dużego spadku napięcia to wykonujemy pomiar prądu pobieranego przez rozrusznik - tu najwygodniejszy jest miernik cęgowy. Ten pomiar pozwala nam wykryć usterkę elektryczną w rozruszniku (np. zwarcie powodujące nadmierny pobór prądu) lub zacierające się panewki wirnika.
  • #4 21462908
    ELS TYCHY TR
    Poziom 9  
    Tak, czytałem ten temat!!! Ale tu jest całkiem coś innego, gdyż u mnie silnik ciężko kręci za pierwszym razem rano, ale również zdarza się to w ciągu dnia. Wszystkie kable wyczyszczone od aku aż do alternatora i rozrusznika, masy również. Na silnik podałem dodatkową masę i też zbytnio nie jest lepiej. Na rozruszniku bez obciążenia jest spadek rzędu 0,1 V, na obciążeniu nie mierzone. Aku 95 Ah, zwykły, nie AGM. Czy to może mieć znaczenie? Sprawność aku 80%.

Dodano po 2 [minuty]:

Myślę, że to może być dobry trop, ale biorę to za ostateczne rozwiązanie, jak inne zawiodą, gdyż w tym modelu to nie takie proste, dużo pracy jest, ale jak będzie trzeba, to się wyciągnie.
  • REKLAMA
  • #5 21462967
    user64
    Poziom 36  
    Jak uważasz, dla mnie to byłby pierwszy trop, zwłaszcza że jak piszesz spadek napięcia jest minimalny.
  • REKLAMA
  • #6 21462997
    ELS TYCHY TR
    Poziom 9  
    Ciekawe też jest to, że jak podepniemy SD, to wykazane napięcie jest niskie, koło 10,9 do 11,1 V. Błędów z silnika brak.
  • #7 21463027
    user64
    Poziom 36  
    Jeżeli nie masz spadku napięć na kablach, to znak że rozrusznik daje zbyt duże obciążenie, czyli patrz mój pierwszy post, lub akumulator ma swoje najlepsze lata za sobą.
  • #8 21463058
    ELS TYCHY TR
    Poziom 9  
    Aku sprawność 80%, i tak się zaczęło od jakiegoś czasu, już nawet wymiana Aku na nowy nic nie dała. Aku zwykły, tradycyjny, nie AGM.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem Mercedesa ML W164 320 CDI, gdzie silnik kręci ciężko, szczególnie rano, co sugeruje problemy z akumulatorem lub rozrusznikiem. Pomimo wymiany akumulatora na inny, problem nie ustępuje. Użytkownik przeprowadził pomiary napięcia, które wskazują na minimalny spadek, a także dodał dodatkową masę do silnika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie rozrusznika oraz ewentualną wymianę szczotek. Wskazano również na możliwość, że akumulator, mimo sprawności 80%, może być niewystarczający, zwłaszcza że jest to akumulator tradycyjny, a nie AGM. Dodatkowo, podczas podłączenia do SD, wykazano niskie napięcie w zakresie 10.9 do 11.1 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA