logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dodawanie pilotów zamienników Came SP4 do odbiornika RE434SP-RTC - brak reakcji

Atrix007 02 Mar 2025 13:27 480 4
REKLAMA
  • #1 21462538
    Atrix007
    Poziom 7  
    Szanowni,
    Mam problem z dodaniem nowych pilotów – zamienników Came SP4 – do odbiornika RE434SP.
    Klientka ma 3 bramy. W jednej bramie za sterowanie radiowe odpowiada karta radiowa wpięta w płytę sterującą napędu, w drugiej bramie jest odbiornik RE431SP, w trzeciej (garażowej) jest odbiornik RE434SP-RTC. Wcześniej w bramie garażowej był odbiornik RE434SP, został zastąpiony nowym z powodu zauważalnie mniejszego zasięgu działania pilotów przy nowych bateriach.
    Wszystkie piloty SP4 zarejestrowane w odbiornikach są z zielonymi diodami.
    Niedawno dokupiłem klientce nowe piloty – zamienniki SP4. Wybrałem te konkretne z powodu układu przycisków, który bardziej klientce odpowiadał (zdjęcie pilotów w załączniku).
    Piloty bez problemu dodałem zarówno do karty radiowej, jak i odbiornika RE431SP przy obu bramach, natomiast nie udało się ich dodać do bramy garażowej (RE434RE-RTC).
    Próbowałem kopiować piloty przy pomocy działającego, zapisanego w pamięci odbiornika jako pierwszy, jak też „normalną procedurą” opisaną w instrukcji odbiornika RTC:
    1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk wybranego kanału 1, 2, 3 lub 4, aż dioda LED (2) zacznie pulsować. Radio przechodzi do trybu nauki transmisji pilota.
    2. W czasie pulsowania diody LED należy nacisnąć wybrany przycisk pilota tak długo, aż dioda LED zaświeci się światłem ciągłym. Radio przyjęło pierwszą transmisję. Zwolnić przycisk pilota.
    3. Ponownie nacisnąć ten sam przycisk pilota co poprzednio. Dioda LED zgaśnie, sygnalizując zakończenie procedury.
    Przy punkcie 2. dioda w odbiorniku nie przechodziła z trybu migania w tryb świecenia ciągłego (przy żadnym z czterech dodawanych pilotów).
    Próbowałem dodać te nowe piloty do starego, zdemontowanego rok temu odbiornika RE434, postępując zgodnie z jego instrukcją – też bez powodzenia.
    Nowy odbiornik RE434SP-RTC jest pokazany na drugim z załączonych obrazków, stary, zdemontowany dwudziestoletni (wciąż działający) odbiornik ma dwa przyciski (A i B) i wyświetlacz LCD.
    Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z opisanym powyżej problemem i zna rozwiązanie?
    Dzwoniłem do sprzedawcy - nic na ten temat nie wie.

Pilot zamienny Came SP4 z czterema przyciskami i metalowym wykończeniem.
    Schemat odbiornika RE434SP-RTC z opisem elementów.
    AI: Czy nowe piloty zamienniki SP4 są na pewno kompatybilne z odbiornikiem RE434SP-RTC?
    Sprzedawca twierdzi, że są kompatybilne.
    AI: Czy podczas próby programowania pilotów zauważyłeś jakieś komunikaty błędów lub nietypowe zachowanie odbiornika?
    Odbiornik w ogóle nie reaguje na naciskanie przycisków nowych pilotów podczas procedury ich programowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21462912
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Atrix007 napisał:
    Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z opisanym powyżej problemem i zna rozwiązanie?

Nie udało mi się dodać do tego odbiornika żadnego niby kompatybilnego pilota. Oryginalne piloty Came dodaje się bez problemu. W moim przypadku musiałem dodać drugi odbiornik do obsługi pozostałych pilotów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21463224
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Do odbiornika RE434SP / RE434SP-RTC wgrasz tylko oryginalne piloty.
  • REKLAMA
  • #4 21464268
    Atrix007
    Poziom 7  
    >>21463224 Dziękuję, nie wiedziałem. Szkoda, bo te zamienniki byłyby wygodniejsze dla klientki.
  • #5 21464299
    Atrix007
    Poziom 7  
    Okazuje się, czego nie wiedziałem, że do odbiorników RE434SP/RE434SP-RTC można wgrać jedynie oryginalne piloty CAME, nawet jeśli sprzedawca zamienników twierdzi inaczej.
REKLAMA