logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD niewidoczny w windows 10 nie działa, w windows 7 działa

witaminowybum 02 Mar 2025 20:11 510 6
REKLAMA
  • #1 21463147
    witaminowybum
    Poziom 3  
    Witam serdecznie.
    Mam problem z odczytem nowego dysku zewnętrznego WD My Passport w Windows 10.
    Po wejściu w Mój komputer brak dysku.
    Na Windows 7 działa poprawnie.
    W Menedżerze urządzeń miałem wcześniej informację - WD SES Device USB. Zainstalowałem sterowniki.
    Już mam WD SES Device, więc wykrywa dysk w Menedżerze urządzeń.
    Natomiast kiedy wejdę w Zarządzanie dyskami, nie można zainicjować urządzeń. Przy próbie wyboru stylu partycji MBR czy GPT przy inicjacji to samo komunikat: zadanie nie powiodło się z powodu krytycznego błędu sprzętowego urządzenia.
    Nadać litery nie mogę w Zarządzaniu dyskami.
    Diskpart nie wykrywa dysku.
    Próbowałem różnych kabli. Dysk z Samsunga działa. Inny dysk z WD też nie działa na Windows 10. Czyli dwa dyski mają ten sam problem.
    Będę wdzięczny o wskazówki i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21463222
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Google mówi
    Windows Update > Advanced options > Optional updates, then check the box for Western Digital Technologies.
    Czyli w aktualizacjach opcjonalnych.
  • REKLAMA
  • #3 21464010
    witaminowybum
    Poziom 3  
    W Windows 10 nie ma aktualizacji opcjonalnych, patrzyłem, to w Windows 11 jest.
    Więc nie wiem, jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 21464030
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Czy na dysku założono hasło? Wygląda na Passporta z szyfrowaniem...
  • REKLAMA
  • #5 21464063
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3592
    Co aktualnie pokaże USB Device Tree Viewer po wcześniejszym podłączeniu tego dysku do portu USB3.0?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4093090.html#21347325
  • #6 21464065
    witaminowybum
    Poziom 3  
    Nie, nie zakładano żadnego hasła.
    To nowy dysk.
    Na tym PC z Win 10 mam tak z dwoma dyskami firmy WD. Obydwa niewidoczne.
    Pod Win 7 i 8 normalnie widoczne.

Dodano po 5 [godziny] 21 [minuty]:

>>21464063
    Zainstalowałem USB device three viewer
    Wg mnie widoczny jest dysk w porcie
    Prześlę zdj
    Choć obok dysku piszę error
    I size : error
    Również
    Widok programu USB Device Tree Viewer pokazujący podłączone urządzenia USB na komputerze.
    Zrzut ekranu programu USB Device Tree Viewer na komputerze z systemem Windows 10.
    Zrzut ekranu z informacjami o urządzeniu USB WD Elements, pokazujący błędy w rozpoznawaniu dysku.
    Zrzut ekranu programu USB Device Tree Viewer pokazujący podłączone urządzenia USB, w tym dysk Western Digital z błędem przy pojemności.
    Zrzut ekranu programu USB Device Tree Viewer przedstawiający widoczny dysk USB Western Digital z błędem.
    Zrzut ekranu z programu USB Device Tree Viewer pokazujący szczegóły dysku Western Digital.
    Ekran komputera z otwartym programem USB Device Tree Viewer pokazującym podłączone urządzenia USB, w tym dysk Western Digital z błędami.
    Zrzut ekranu z programu do przeglądania urządzeń USB, pokazujący dysk twardy Western Digital z komunikatem błędu.
    Zdjęcie ekranu laptopa pokazującego zainstalowane urządzenia USB, w tym dysk twardy WD z błędem.
    Zdjęcie ekranu przedstawiające szczegóły urządzeń USB w programie USB Device Tree Viewer, z zaznaczonym dyskiem WD. >>21464063
  • #7 21470398
    7xarturx7
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    W Windows 10 są opcjonalne aktualizacje w wersji PRO przynajmniej u mnie (22H2).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dyskiem zewnętrznym WD My Passport, który nie jest widoczny w systemie Windows 10, mimo że działa poprawnie w Windows 7. W menedżerze urządzeń dysk jest wykrywany jako WD SES Device, ale nie można go zainicjować w zarządzaniu dyskami, co skutkuje komunikatem o krytycznym błędzie sprzętowym. Użytkownik próbował różnych kabli, a inne dyski WD również nie działają na Windows 10. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie aktualizacji opcjonalnych oraz użycie narzędzia USB Device Tree Viewer, które wskazuje na błąd przy próbie odczytu dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA