logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD My Passport - Dysk widoczny w zarządzaniu dyskami, ale nie w Mój komputer

franiu888 03 Wrz 2016 10:39 4452 6
  • #1 15908604
    franiu888
    Poziom 2  
    Witam,
    wiem, że podobnych tematów było już kilka, ale żaden do końca nie był rozwiązany. Mój problem jest taki, że dysk po prostu nie chce się wyświetlić w moim komputerze. Po podłączeniu dysku do komputera słychać, że pracuje , lampka się świeci ale niestety nie chce się odpalić. Przez dwa lata z dyskiem nie było żadnego problemu i nagle taka sytuacja. W dolnym pasku Windowsa dysk jest widoczny:

W zarządzeniu dyskami też jest widoczny, ale wyświetlony jest następujący komunikat:

Na forum czytałem, że najlepiej rozebrać dysk i podłączyć do bezpośrednio pod płytę główną, ale gdy go otworzyłem to wewnątrz są jakieś dziwne wtyki i nie mam pojęcie jakimi kablami można je podłączyć:

Ogólnie chodzi mi tylko o to żeby odzyskać z niego dane, później mogę go wyrzucić. Poniżej jeszcze zdjęcie jak dysk wygląda:

Gdyby ktoś potrafił rozwiązać mój problem to bardzo proszę o pomoc.
  • #2 15908672
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3592
    Temat źle zredagowany, złe podejście do odzysku danych. :|

Najpierw odczytaj parametry SMART-u tego dysku przy pomocy CrystalDiskInfo (Portable).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3243436.html#15902397
  • #3 15908713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 15908754
    franiu888
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję, za szybką odpowiedź. Program CrystalDiskInfo (Portable) w ogóle nie wykrywa mojego dysku zewnętrznego. Widoczne są tylko dyski w komputerze:

Natomiast teraz jak podłączyłem dysk do komputera to pojawił się jeszcze następujący komunikat w menadżerze zarządzania dyskami.

Ale bałem się cokolwiek kliknąć aby całkowicie nie usunąć danych z tego dysku.
  • #5 15908797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15908813
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    CDI dysku nie widzi, dodatkowo Seagate zaczyna powoli padać. Sprawdź, czy HDSentinel zobaczy dysk.
  • #7 15912006
    franiu888
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o Linuxa to próbowałem dysk włączyć na Hiren's BootCD i też bez efektu. Dysk nie był widoczny. Program HDSentinel też nic nie wykrywa. Gdy podłączam dysk program po prostu się zawiesza. Próbowałem też pożyczyć taki sam kabel od kolegi i efekt ten sam. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WD My Passport, który jest widoczny w zarządzaniu dyskami, ale nie w "Mój komputer". Po podłączeniu dysku słychać jego pracę, jednak nie jest on wykrywany przez programy diagnostyczne, takie jak CrystalDiskInfo i HDSentinel. Użytkownik obawia się inicjacji dysku, co mogłoby prowadzić do utraty danych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie parametrów SMART, podłączenie dysku do innego komputera oraz użycie systemu Linux do odzyskania danych. Zwracają uwagę na trudności związane z dyskami zintegrowanymi z interfejsem USB, co utrudnia diagnostykę i odzyskiwanie danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA