logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór klimatyzatora do mieszkania 49m2: firma, moc, typ - chłodzenie i dogrzewanie

POL02 07 Mar 2024 18:50 1116 13
REKLAMA
  • #1 20994592
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam wszystkich.
    Klimatyzacją nie zajmowałem się i nie zajmuję, dlatego proszę Was o poradę.
    Chcę zainstalować klimatyzator w bloku w mieszkaniu o powierzchni 49m2 - parter.
    Proszę o poradę:
    - jakiej firmy kupić klimatyzator
    - jakiej mocy
    - zewnętrzny czy wewnętrzny
    Klimatyzator do chłodzenia z funkcją dogrzewania.
  • REKLAMA
  • #2 20994945
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Odniosę się do dwóch kwestii.

POL02 napisał:
    zewnętrzny czy wewnętrzny

Wewnętrzny robi tyle hałasu że wywalisz go po kilku dniach.

POL02 napisał:
    Klimatyzator do chłodzenia z funkcją dogrzewania.

Tylko klimatyzator w technologii inwerterowej, możesz go używać zależnie od modelu od -10°C, do nawet -15°C, natomiast w technologii tradycyjnej potrafią się wyłączać przy +5°C, albo wręcz jednostka zewnętrzna obrastać lodem.
  • #3 20994996
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    rokbok napisał:
    natomiast w technologii tradycyjnej

Z tego, co pamiętam, technologia on/off nie jest już nawet dopuszczalna w nowo produkowanych urządzeniach mini-split.
  • #4 20995002
    rokbok
    Poziom 40  
    Ture11 napisał:
    technologia on/off nie jest już nawet dopuszczalna w nowo produkowanych urządzeniach mini-split.

Być może, ale są jeszcze w sprzedaży i można popełnić błąd kupując taki bo są tańsze.
  • REKLAMA
  • #5 20995007
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Ja zakładałem Vessera w tamtym roku. Koszt 4500 zł za 3.5 kW. Do pokoju 20m². Ale przy pootwieranych drzwiach do jeszcze dwóch pokoi co daje łącznie ponad 40m² dawał radę i w upały. Ma także funkcję dogrzewania. Ja ogólnie jestem zadowolony.

Dodano po 2 [minuty]:

No i oczywiście kubatura około 40m² wysokość pomieszczeń 2.8m

Dodano po 4 [minuty]:

Jesteś z lubelskiego to nie tak daleko masz Ostrowiec to wygoogluj Ekocklima. Oni mają Vessera tu na okolice.
  • REKLAMA
  • #6 20995191
    POL02
    Specjalista AGD
    Jakie macie opinje na temat firmy Mitsubischi?
    Czy polecali byście tą firmę.
    Może jakiś kąkretny typ.
    3,5kw chyba wystarcz na te 49mm2.
  • REKLAMA
  • #7 20995211
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 436
    POL02 napisał:
    w bloku w mieszkaniu

A administrator pozwoli na zamontowanie jednostki zewnętrznej i odwierty w elewacji? Może od tego zacznij.
  • #8 20995219
    POL02
    Specjalista AGD
    Sebastian_M26 napisał:
    POL02 napisał:
    w bloku w mieszkaniu

A administrator pozwoli na zamontowanie jednostki zewnętrznej i odwierty w elewacji? Może od tego zacznij.

Z tym nie będzie problemu.
  • #9 20995632
    rokbok
    Poziom 40  
    POL02 napisał:
    Może jakiś kąkretny typ.

Ja mam od kilku lat klimatyzację inwerterową LG 2,8 kW w sypialni 22 m2, muszę powiedzieć że jest bardzo wydajna i co najważniejsze bardzo cicha, wystarczyła by mi jakaś 2 kW, ale takiej nie spotkałem.

Natomiast w salonie otwartym na inne pomieszczenia mam 5,6 kW i chłodzi, albo grzeje powierzchnię ponad 40 m2 i też ją kupiłem na wyrost, bałem się że mniejsza nie wydoli, wystarczyła by 3.5 kW i w takim zakresie powinieneś celować, coś od 3,5 do 4,5 kW.

Dodam jeszcze że budynek jest dobrze ocieplony, zarówno ściany jak i dach, to ma bardzo duże znaczenie, tak samo jak szczelność okien, położenie ścian zewnętrznych względem stron świata, wszystko to ma istotny wpływ na zapotrzebowanie zarówno na chłód jak i ciepło.
  • #10 20995663
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1605
    rokbok napisał:
    Natomiast w salonie otwartym na inne pomieszczenia mam 5,6 kW i chłodzi, albo grzeje powierzchnię ponad 40 m2 i też ją kupiłem na wyrost, bałem się że mniejsza nie wydoli, wystarczyła by 3.5 kW i w takim zakresie powinieneś celować, coś od 3,5 do 4,5 kW.

Również mam LG w domu Multi 5x1, a w firmie Multi V - złego słowa nie powiem. Fakt, faktem cena urządzeń zbliżona do Daikina (czyli Miele wśród klimatyzacji).

Na nieco ponad 50m2 (otwarty salon i kuchnia) zamontowałem 2x2,5kW - bezpiecznie trzeba przyjąć te 100w/m2.

Zwłaszcza, że czasem korzystniej wychodziło grzanie pompą ciepła, aniżeli korzystanie z ciepła miejskiego.
  • #11 20995665
    rokbok
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Fakt, faktem cena urządzeń zbliżona do Daikina (czyli Miele wśród klimatyzacji).

Przed tym LG miałem w sypialni Samsunga, nigdy więcej, dobrze że udało mi się go sprzedać, trzaski plastiku nie pozwalały usnąć, kupiłem ten LG i mam spokojny sen, był droższy, ale spokojny sen jest wart wszystkich pieniędzy :).
  • #12 20995717
    POL02
    Specjalista AGD
    Dzięki Panowie.
    Rasumując to:
    - klimatyzator LG inwertorowy
    - moc 3,5 - 4.5Kw
    - montarz zewnętrzny
    Jak byscie coś jeszcze mieli to prosze pisać.

P/S-Jaki jest koszt takich klimatyzatorów LG -3,5-4,5Kw (orientacyjnie)?
    A jak klimatyzatory Mitsubischi wypadają w stosunku do LG.
  • #13 20995809
    rokbok
    Poziom 40  
    POL02 napisał:
    P/S-Jaki jest koszt takich klimatyzatorów LG -3,5-4,5Kw

Tak ± od 2700,00 za 3,5 do 3800,00 za 5 kW, czwórek, cztery i pół LG chyba nie ma.

POL02 napisał:
    A jak klimatyzatory Mitsubischi wypadają w stosunku do LG.

Tu Ci nie pomogę, musiał bym eksploatować równolegle jeden i drugi żeby mieć porównanie, może jakiś właściciel Mitsubischi się wypowie.
  • #14 20996087
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Te małe klimatyzatory LG, jak i Mitsubishi się rzadko psują. Ogólnie zacznij od szukania firmy, która to montuje. Bo często firmy mają swoje preferencje co do montażu. W Unii Europejskiej klimatyzatorów nie mających fabrycznie zamkniętego obiegu chłodniczego nie wolno sprzedawać osobom prywatnym/firmom bez uprawnień... A te które można prywatnie kupić, żrą 2-3x więcej prądu w stosunku do efektu. No chyba, że masz kogoś, kto Ci to zamontuje i sie wahasz... Ogólnie warto zainteresować się ofertami montażu (chociaż im bliżej lata, tym może być gorzej ze znalezieniem kogoś wolnego).
    W zasadzie poza błędami montażu i awariami pompek skroplin (które nie są elementem klimatyzatora) bardzo rzadko jest z tymi małymi klimatyzatorami problem. Nie wiem jak Mitsubishi, ale LG potrafi mieć przez dość długi okres części zamienne do klimatyzatorów dostępne w zakupie(w sensie w przypadku LG, podobnie jak przy Daikinie, wiem że to jest długi okres, szczególnie w lepszych modelach). Można sobie też kupić chińczyka, te małe też nie są jakieś ultra awaryjne, tylko niestety najczęściej są to jednorazówki, bo jak się zepsuje, to jest prawdopodobieństwo, że jak to nie jest popularna część, którą się powszechnie wykorzysuje w różnych markach, to jej nie kupisz po kilku latach. Z tych nowych serii LG jeszcze się nie spotkałem z uszkodzonym klimatyzatorem. Był okres, że wyszły wadliwe i psuły się na gwarancji, ale to urządzenia o większej mocy, nie dotyczyło to tych małych montowanych w domach, one też miały inne przypadłosci, ale to Cie raczej nie interesuje.

Mitsubishi mają najczęściej jedną wadę,trochę ciężej w nich wyczyścić wentylator, Bo fabrycznie w obudowie jest kratka, która chyba ma zapobiegać wkładaniu paluchów do wentylatora. Ten wentylator sie brudzi na tyle, by wymagał koniecznie wyczyszczenia po długotrwałym i intensywnym używaniu klimatyzatora. To nie jest jakaś operacja, którą się wykonuje często. W domowym użytkowaniu, jak nie masz jakiegoś niewiadomo jakiego syfu, klima może nie dotrwać tego momentu, by było to konieczne.

On/Offów zdaje się od dawna sie już nie sprzedaje jako takie małe urządzenia. Bo pomijając wymagania co do sprawności, sprężarka w on offach musi być większa/cięższa i wymaga użycia większej ilości materiału.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór klimatyzatora do mieszkania o powierzchni 49 m², zwracając uwagę na kilka kluczowych aspektów. Użytkownicy zalecają wybór klimatyzatora inwerterowego, który jest bardziej wydajny i cichy w porównaniu do tradycyjnych modeli. Sugerowana moc urządzenia to 3,5-4,5 kW, co powinno wystarczyć do efektywnego chłodzenia i dogrzewania. Wspomniano o markach LG i Mitsubishi, które cieszą się dobrą opinią pod względem niezawodności i dostępności części zamiennych. Użytkownicy podkreślają również znaczenie odpowiedniego montażu oraz sprawdzenia możliwości instalacji jednostki zewnętrznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA