logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat elektryczny silnika i ECU Citroen C4 B7 VF7NC9HP0DY561108

ureczek 02 Mar 2025 23:40 1506 11
  • #1 21463478
    ureczek
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    witam
    poszukuję schematu elektrycznego Citroen C4 b7 VF7NC9HP0DY561108
    przede wszystkim schematu silnika i wejsć do ECU ( nie mogę zlokalizować zwarcia do masy)
    i BSM( wilgoć w srodku rozcięty w trakcie czyszczenia)
  • #2 21463881
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    ureczek napisał:
    poszukuję schematu elektrycznego Citroen C4 b7
    W tym PDF-je będziesz miał nie tylko schematy elektryki ale i ciut więcej miłej lektury. A gdyby nie pod pasowało pytaj na forum pozdrawiam.
    Ps niestety ale to jest po francusku .

A co znaczą twoje słowa " zwierciadło masy " i " rozcięty w trakcie czyszczenia " tu pewnie chodzi oto że coś otworzyłeś tylko co pinout wtyczek też mogę wysłać tylko do czego BSM / BSI / ECU .
    Załączniki:
    • Instrukcja warsztatowa C4 ..pdf (72.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21463937
    ureczek
    Poziom 12  
    dzięki za PDF
    pomyłka zwarcie do masy Taki bład na regulatorze ciśnienia pompy CR zawór podmieniony a dalej to samo
    BSM walił błedami a nawet uruchamiał rozrusznik po właczeniu stacyjki, Okazało sie ze w środku ma sporo wilgoci a ze to moduł zalany gumą to musiałem rozciac obudowe aby wylać wode oczyścić plytki i pozbyć sie korozji Póki co po tej operacji błedąw nie ma wszystko narazie działa ale tez na tę chwile nie jestem w stanie okreslic czy nie ma tam wiecej korozji bo tam sa 2 płytki mam nadzieje ze jest ok ale szukam już na zapas drugiego BSM
    z autem problem był taki ze na wolnych zaczynał przygasać a pożniej potelepało i zgasł
    ma błedy zwarcie do masy na regulatorze pompy ,czujnika regulacji turbiny, i podgrzewanie sondy lambda i oczywiście blokadę rozruchu
    dlatego szukam schematu wejść do ECU aby sprawdzić instalację regulatora bo regulator podmieniony i zadnej poprawy być może otworzę sterownik silnika aby sprawdzić czy tam tez nie ma wilgoci
    wilgoć dostała sie przez kapiącą wode z gąbki podszybia i zalała BSM (a teoretycznie sucho i czysto w skrzynce było) Nie wydaje mi sie ze dostało by sie tez do ECU ale....
    zrobi się cieplej to bedę po kolei wszystko diagnozował bo jeszcze takiego upartego nie miałem zastanawiam sie czy czegoś tam ze sterownia silnika nie ma w tym BSM bo już mnie troche to wkurza....
    BSM AB1-00 9677987180
    auto to citroen C4 gen 2 B7 1,6 92km
  • #4 21464120
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    ureczek napisał:
    dlatego szukam schematu wejść do ECU
    Jakie ECU jakieś numery może to ci wystarczy dianostyka podzespołów
    Załączniki:
    • 368335751-Citroen-Component-Diagnosis.pdf (4.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21464534
    ureczek
    Poziom 12  
    ECU to Bosch 0 281 019 819
    Blok sterujący Bosch z etykietą produktu.
  • #6 21464616
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 584
    ALIBABA I napisał:

Ps niestety ale to jest po francusku .

Po hiszpańsku jak już. :)

Schemat pokazujący połączenia elektryczne pompy paliwowej wysokiego ciśnienia.

Schematyczne przedstawienie połączenia czujnika wysokiego ciśnienia paliwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21467945
    ureczek
    Poziom 12  
    niestety dalej nie mogę zlokalizować zwarcia na 12v od sterowania regulatora na pompie CR P0003 sterowania turbiny P0245 i podbrzewania sondy lambda P0031
    zapewne wszystko idzie z jednego zasilania
  • #8 21468079
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3385
    Jakiego Ty zwarcia szukasz bo jak narazie nie opisałeś usterki. Na tych elementach 12V jest cały czas a sterowanie odbywa się masą.
  • #9 21471419
    ureczek
    Poziom 12  
    >>21468079 >>21468079 diagbox pokazuje błędy P0003 P0245 i P0031 jako zwarcie z masą
    czyli brak napiecia 12V na tych 3 elementach Jeśli nie ma +12v to komputer pokazuje to jako zwarcie do masy
    wszystkie 3 elementy (regulator na pompie CR podgrzewanie sondy lambda i sterowanie turbiny) zasilane są z BSM
    I to dlatego tyle szukam tego << zwarcia"
  • #10 21471427
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3385
    Poprostu masz brak zasilania a nie zwarcie. Zrób tak żeby zasilanie wróciło i będzie dobrze.
  • #11 21471429
    ureczek
    Poziom 12  
    Wymieniłem BSM akurat udało mi się kupić dokładnie o tych samych nr i pomogło już mam zasilanie na tych elementach wieć błeów już nie ma
    powoli wraca życie do silnika ale mam jeszcze jeden problem
    Błąd P2149 i według mnie probemem jest sterownik silnika coś mi się nie podoba
    jedzie już na podmiankę drugi taki sam sterownik więc zobaczymy co z tego wyjdzie

Dodano po 2 [minuty]:

>>21471427 juz prawie ok BSM wymieniony bo tamten padł
  • #12 21477993
    ureczek
    Poziom 12  
    wymiana BSM na drugi o tych samych nr Nie było potrzeby zadnych adaptacji Jedynie skasowanie błedów poprzedniego auta
    Zawilgocenie BSM najprawdopidobniesz dostało sie przeż skapijącą wodę z gąbki uszczelniającej podszybie Teoretycznie skrzynka bezpieczników sucha czysta a jednak...
    Nawet nie było widać oznak wilgoci jednak woda dostała sie przez uszczelnienie wewnątrz BSM ale ne miała w jaki sposób wyparować przez co zaczełą się korozja elektryczna układów najpierw zaczeły się błedy o uszkodzonej zrówce stop mimo ze była sprawna póżniej błedy swiateł drohowych póżniej przygasanie na wolnych obrotach silnika ale bez sygnalizacji jakiegokolwiek błędu albo cały czas swiecące swiatła dzienne nawet po wyłączeniu stacyjki Póżniej już komunikat Awaria silnika zgaśnięcie silnika czy nawet samoczynne włączanie się rozrusznika po przekreceniu stacyjki
    błedy silnika które się objawiły były winą braku zasilania elementów silnika odpowiedzialnych za rozruch
    wniosek
    zabezpieczyć przciw wilgoci BSM
    Być może usprawnienie...
    wywiercić pod spodem niewielki otwór w spodzie BSM nawet jak wejdzie tam woda z góry to bedzie miała jak wypłynąć a nie zostanie i bedzie parowała wewnątrz powodując korozję Myslę ze tym otworem łatwiej wyleci ew. woda niż tam się dostanie ( można zakleić do ewentualnej kontroli obecności wody)
    pozdawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu elektrycznego silnika i ECU dla Citroena C4 B7 (numer VIN: VF7NC9HP0DY561108), aby zlokalizować zwarcie do masy. W odpowiedziach podano, że problemem była wilgoć w BSM, co prowadziło do błędów i nieprawidłowego działania silnika. Po wymianie BSM na nowy, zasilanie do elementów silnika zostało przywrócone, co poprawiło sytuację. Użytkownik nadal boryka się z błędem P2149, sugerującym problem z ECU. Wskazano również, że zasilanie do regulatora pompy CR, czujnika regulacji turbiny i podgrzewania sondy lambda jest z BSM, co może być źródłem problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA