logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebne oprogramowanie sprzętowe do wymiany płyty głównej telewizora Smart TV Sharp 32BG3K

austinsom 03 Mar 2025 15:00 1896 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21464190
    austinsom
    Poziom 2  
    Witam,

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Mam 32-calowy telewizor Sharp (UMC) smart TV model 32BG3K, który jest modelem Full HD. Zaczął się włączać losowo, więc zdobyłem identyczną płytę główną online i wymieniłem ją w telewizorze. Wygląda na to, że pochodzi z modelu z ekranem HD ready, ponieważ teraz dolna 1/3 ekranu to tylko kolorowe wzory. Po włożeniu starej płyty telewizor wyświetla pełny ekran z obrazem.

Czy ktoś ma oprogramowanie układowe / oprogramowanie dla 32BG3K, którego mogę użyć do flashowania tej nowej płyty? Mam nadzieję, że to naprawi.

Na marginesie, w modelach Sharp UMC spędziłem wieki, aby dostać się do menu serwisowego i okazało się, że trzeba nacisnąć MENU, a następnie 11471147, a następnie pojawi się.

Dołączyłem zdjęcia tyłu telewizora i numeru modelu ekranu oraz aktualnej wersji oprogramowania, modelu i obudowy. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie pomóc!

Z góry dziękuję.

Menu informacji o oprogramowaniu na ekranie telewizora.
    Ekran telewizora z informacjami o modelu i pomocy technicznej.
    Etykieta na telewizorze Sharp z informacjami o modelu i złączach.
    AI: Czy mógłbyś podać aktualną wersję firmware na nowej płycie głównej? Może to pomóc w ustaleniu, czy konieczna jest aktualizacja oprogramowania układowego.
    Nieznany
    AI: Czy jesteś pewien, że nowa płyta główna jest kompatybilna z modelem 32BG3K? Przydałoby się to potwierdzić, aby wykluczyć problemy z niekompatybilnością sprzętową.
    Tak, jest to identyczna płyta, obie mają oznaczenie TP.MS6486X.PB713
  • REKLAMA
  • #2 21465729
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Starą płyte trzeba obejrzeć i prawdopodobnie reball cpu lub pamieci. Tak mniewaly LG 40. Czy jesli sie zagrzeje właczał sie czesciej na starej płycie.?
  • REKLAMA
  • #3 21465928
    austinsom
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Jedyną wadą starej płyty było to, że losowo włączała się sama. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wszystko było w porządku, dopóki nie zostało wyłączone za pomocą pilota. Jednak fakt, że może się włączyć w środku nocy, jest powodem, dla którego chcę zmienić płytę.

Oba procesory nagrzewają się, ale nie na tyle, by nie można było dotknąć radiatora. Nowa płyta działa tak, jak powinna, jeśli chodzi o włączanie i wyłączanie, tylko problem z wyświetlaczem, który moim zdaniem można rozwiązać za pomocą odpowiedniego oprogramowania układowego / oprogramowania. Niestety UMC/Sharp nie odpowiedziało na moją prośbę o jego udostępnienie, a nie jestem pewien, czy uda mi się je zrzucić bezpośrednio z istniejącej płyty bez usuwania chipa, czego wolałbym uniknąć.

Nie sądzę, aby naprawa / ponowny montaż istniejącej płyty był opłacalny, biorąc pod uwagę wiek telewizora, ale jeśli uda mi się to naprawić za pomocą tej płyty zastępczej, będzie to dla mnie wystarczające :) .
  • #4 21466817
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Rozumiem. Faktycznie. Na to wychodzi że wsad.Przechodzi w stan STB i nie mozna wybudzic. Możliwe ze moze byc to tez przetwornica badz sam zasilacz
REKLAMA