logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak otworzyć tylne lewe drzwi w Passacie B8 sedan 2017?

Mastertech 05 Mar 2025 12:06 945 9
REKLAMA
  • #1 21466971
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 366
    Zablokowane tylne drzwi w Passacie B8 2017.
    Po okresie wariowania sytuacja jest stabilna, dzwi tylne lewe są zablokowane i nie da się ich otworzyć ani od środka ani od zewnątrz.
    Od czego zaczynać naprawę ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21467136
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    tc napisał:
    sprawdź przewody czy nie są przerwane w przelotce na słupku

No tak, to może być jedna z przyczyn. Tylko że:
    Mastertech napisał:
    dzwi tylne lewe są zablokowane i nie da się ich otworzyć ani od środka ani od zewnątrz.

I tu pojawia się problem, bo najpierw trzeba je jakoś otworzyć. Zazwyczaj rozbiórka boczku drzwi i próby otwarcia od środka były stosowane w takich przypadkach. Dobrze byłoby sprawdzić, czy jest komunikacja z modułem drzwi oraz jakie występują ewentualne błędy.
  • #4 21467421
    Mastertech
    Poziom 30  
    Autem jeździła jedna góra dwie osoby, tylne drzwi otwierane sporadycznie, nie wiem co mogło się przełamać tym bardziej że auto bezwypadkowe a ja jestem pierwszym właścicielem.
    Był taki moment że blokowały się parami, prawe i lewe, teraz prawe puściły a lewe trzymają.
    Być może problem jest od dawna ale dopiero teraz został zauważony.
    Są błędy w komunikacji ale to Passat, więc zepsuty jest wtedy jak żadnych błędów nie sypie.
  • Pomocny post
    #5 21467457
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3366
    Weź pilota w rękę i w czasie klikania guzika na otwieranie uderz porządnie kilka razy w okolice zamka. Czasami pomaga a czasami pomaga delikatne pociąganie za klamkę wewnętrzną podczas próby otwierania pilotem.
  • REKLAMA
  • #6 21467547
    Mastertech
    Poziom 30  
    A tego jeszcze nie próbowałem.
    Żeby bez niszczenia zdjąć boczek przy otwartych drzwiach, sama wymiana zamków to drobiazg.

Zamek samochodowy na stole warsztatowym.
    Zamek samochodowy z elementami plastikowymi na stole.
    Wymieniłem już zamek w drzwiach które się otwierają, nie widzę w nim żadnych śrub aby to rozebrać, chciałbym umyć silniczek ale jak ten biały plastik oddzielić od zamka. Ktoś może podobny rozbierał ?
    Sam zamek jest prosty, dwa styki i silniczek. Wrzucam schemat z EWD.
    Schemat elektryczny drzwi tylnych samochodu Volkswagen.
    Kostka 7-pin ale ma tylko 6 przewodów, nie wiem dlaczego w EWD widnieje jako T8, ale opisane wykorzystane są tylko piny od 1 do 6. Będę kombinował z zerwaniem boczku i podaniem 12V bezpośrednio na silniczek.
  • REKLAMA
  • #7 21496311
    Mastertech
    Poziom 30  
    Dodam jeszcze fotkę złącza zamka.
    Piny są opisane, będzie wiadomo gdzie się podpinać.
    Sterowanie VX23 jest z J523 czyli z ECM a nie modułu drzwi E288 więc trzeba zachować ostrożność.

Zdjęcie złącza zamka z widocznymi pinami i numerami.
  • Pomocny post
    #8 21496546
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3366
    Sądzę że nic Ci to nie da bo uważam że napięcie silniczek dostaje. Wystarczy wpiąć się żaróweczką 1.2W w kostkę i wszystko się wyjaśni.
  • #9 21496598
    Mastertech
    Poziom 30  
    Masz niestety rację. Słychać jak chodzi silniczek podczas otwierania i zamykania. Słyszę nawet takie mechaniczne muśniecie kiedy lekko pomagam wewnętrzną klamką więc coś tam nawet się rusza. Błędów nie mam teraz żadnych.
    Na YT przejrzałem sporo filmów ale takiego zamka tam nie znalazłem. Przeważnie mają po 2 silniczki w środku i przeważnie mają wkręty i można je rozebrać albo chociaż przesmarować.

No nic zostawiam temat otwartym, jest wartościowy, schematy i zdjęcia mogą być pomocne innym, taki jeden na tysiąc co o Passacie ale nie generacji B5 z 1998, bo przez takie właśnie artykuły nie mogę się przebić i znaleźć coś sensownego nt swojego auta.
  • #10 21509858
    Mastertech
    Poziom 30  
    Dopiero dzisiaj zamek puścił i jakby nigdy nic otworzyły się oba zamki. Na to tylko czekałem, nowe zamki jeździły w bagażniku. Polecam innym wymieniać w porę bo potem to przechlapana robota robić włam i mechanicznie wyrywać plastiki zamka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zablokowanymi tylnymi lewymi drzwiami w Passacie B8 z 2017 roku, które nie otwierają się ani od wewnątrz, ani od zewnątrz. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i naprawy, w tym sprawdzenie przewodów w przelotce, rozbiórka boczku drzwi w celu uzyskania dostępu do mechanizmu zamka oraz testowanie silniczka zamka. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z problemami z komunikacją z modułem drzwi oraz podpowiadają, jak można spróbować otworzyć drzwi, np. poprzez uderzenie w okolice zamka podczas używania pilota. Wskazano również na możliwość podłączenia zasilania bezpośrednio do silniczka zamka w celu jego uruchomienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA