logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nissan Almera - jak zakodować kluczyk lub usunąć alarm Challenger NT C?

jerycho931 06 Mar 2025 17:17 543 4
REKLAMA
  • #1 21468746
    jerycho931
    Poziom 2  
    Nissan Almera
    Alarm Challenger NT wersja C

Witam, z dnia na dzień prawdopodobnie rozkodował mi się kluczyk NATS do dedykowanego systemu alarmu, zamontowana jednostka to wyżej wspomniany Challenger NT C, więcej danych niestety nie posiadam, ponieważ ktoś przykleił sterownik na taśmę dwustronną na etykiecie, która ulegała uszkodzeniu przy odklejaniu...

Jednostka sterująca alarmu Challenger NT C z przewodami i oznaczeniami

1 - Jakieś zasilanie?
    2 - Wydaje mi się, że alarm/głośnik
    3 - DIODA
    4 - Ukryty guzik do wprowadzania PIN-u
    5 - Wtyczka / przewody idące do sterownika?
    6 - Czujniki na kolumnie kierowniczej i jakaś dioda koło tunelu.

Sterownik alarmu samochodowego zamontowany wewnątrz pojazdu z oznaczeniami żółtymi strzałkami.

Udało mi się wyklikać PIN, także jest mi znany.
    Udało mi się uruchomić auto, które od momentu zakupu, jak dobrze kojarzę, po pracy diody było w trybie serwisowym?
    Auto po uruchomieniu otwiera i zamyka zamek - jakby kontrolnie?
    Uruchamia się bez problemu, ale odcina zegary, kierunkowskazy...
    Zegary i kierunkowskazy działają jedynie, jak załącza się alarm i auto sygnalizuje "włamanie" poprzez mryganiem kierunkowskazami.

Chciałbym albo zakodować kluczyk, żeby działało otwieranie / zamykanie z przycisków na kluczyku, albo po prostu wywalić to ustrojstwo, żeby zegary wróciły do łask i można było bezpiecznie jeździć. Autko typowa dojazdówka, także nie zależy mi na otwieraniu z kluczyka, bardziej zależy mi na zegarach i kierunkach.
    AI: Jaki jest rok produkcji Twojego Nissana Almera? To może pomóc w określeniu, jakie procedury kodowania kluczyka lub usuwania alarmu będą odpowiednie.
    2004
    AI: Czy próbowałeś już jakichś metod kodowania kluczyka lub usuwania alarmu? Jeśli tak, jakie to były metody i jakie były ich wyniki?
    6 x zapłon
    Wyjmij kluczyk
    Przyciśnij i trzymaj UNLOCK i wciśnij 3 x LOCK
    Włóż kluczyk do stacyjki i przekręć zapłon
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21469208
    jerycho931
    Poziom 2  
    >>21469092 Dzięki za podesłanie, znalazłem instrukcję, która dotyczy mojego alarmu, mam też ją w formie broszury, niestety działania podjęte z aktywowaniem PIN-em itd. nic nie dają, bo finalnie nie działają przyciski na kluczyku :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21469294
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3261
    jerycho931 napisał:
    1 - Jakieś zasilanie? 2 - Wydaje mi się, że alarm/głośnik 3 - DIODA 4 - Ukryty guzik do wprowadzania PIN-u 5 - Wtyczka / przewody idące do sterownika? 6 - Czujniki na kolumnie kierowniczej i jakaś dioda koło tunelu.

Schemat połączeń do instalacji alarmu samochodowego Challenger NT.
    jerycho931 napisał:
    wywalić to ustrojstwo

Musisz przywrócić instalację elektryczną samochodu do stanu z "przed montażu alarmu". Schemat centralki masz powyżej.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21479890
    jerycho931
    Poziom 2  
    Udało się znaleźć problem!

Po wycięciu modułu alarmu i połataniu oryginalnej wiązki przy module komfortu nadal brakowało prądu na:
    - dźwigni kierunkowskazów
    - przycisku świateł awaryjnych
    - podświetleniu zegarów
    - prędkościomierzu i obrotomierzu
    - wskaźniku poziomu paliwa i wskaźniku temperatury płynu chłodniczego
    Prąd pojawiał się jedynie w trakcie uaktywniania się alarmu, czyli był skądś podany... i jak się okazało, był podany zza bezpiecznika od wyżej wymienionych elementów nr 12 po lewej stronie od kolumny kierowniczej, został tak jakby pominięty i wpięty po drodze dodatkowo w instalację oryginalną pomiędzy zegarami a modułem komfortu... w co i po co nie powiem, aż tak dokładnie nie przeglądałem.
REKLAMA