logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesunąć drzwi w ścianie działowej z desek w starej kamienicy?

gressive 08 Mar 2025 22:01 237 3
REKLAMA
  • #1 21471744
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    Cześć. Chciałbym ''przesunąć'' drzwi pokojowe. Ponieważ są one na samym środku ściany. Co prawda nie mam dwóch lewych rąk, ale po prostu nie wiem od czego zacząć. Wiecie, nie chciałbym skończyć z wybitą dziurą i drugą po drzwiach z futryną. Kamienica stara więc ściana z desek i jakieś druty plus tynk. Oczywiście jest to ściana działowa.

Ścianka ma coś około 11.5 CM, drzwi to 203X80 CM.
    Myślę, że dziurę najlepiej wypełnić:
    Bloczek komórkowy Ytong S: 10 x W: 20 x Długość: 60 cm

Macie może jakieś pomysły? A i nie ukrywam, że zależy mi na jak najmniejszym pyleniu.

Zbliżenie uszkodzonej ściany z odsłoniętym drewnem, tynkiem i elementem ozdobnym.

Zbliżenie na starą, uszkodzoną ścianę z widocznymi warstwami tynku i farby.

Schemat przesunięcia drzwi w ścianie działowej.

Ręka mierząca szerokość ściany za pomocą miarki.
  • REKLAMA
  • #2 21471905
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Nie widać jak ta ściana wygląda . Na pewno deski w środku ? Ja bym stara futrynę zostawił , wypełnił wełna , wyciął nowy otwór(o ile jest tyle miejsca) i całą ścianę płyta karton gips objechał jeśli ma być estetycznie
  • REKLAMA
  • #3 21472160
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    Cześć. Ściankaz zbudowana jest kolejno tynk, deska sklejka, poprzeczne deski i jakieś druciki a w środku tynk i znowu sklejka. No i znowu tynk. W drugim pokoju mam powieszony TV i tylko dzięki tym deskom jeszcze wisi 😂
    Wieszany był na szybko więc nie miałem odpowiednich śrub. Powiedziałem sobie że to zalepie, ale to było 2 lata temu 🙂 teraz się biorę na poważnie i stąd mój post. Napisałeś o zostawieniu futryny i wypełnieniu jej wełna i z dwóch stron zakryć karton gipsem. Trochę się boje o wygłuszenie takiej konstrukcji.

Zbliżenie na uszkodzoną ścianę z widocznymi drutami i fragmentami tynku.
    Zbliżenie na uszkodzoną ścianę z widocznymi warstwami tynku i sklejki.
    Uszkodzona struktura ściany z widocznymi warstwami tynku i drewna.
    Zbliżenie uszkodzonej ściany z odsłoniętymi warstwami tynku, sklejki i drewna.
    Dwie dziury w ścianie z widocznymi metalowymi podkładkami.
  • #4 21472207
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    To dowal tam dechy , będziesz miał jednolicie . Obok będziesz miał drzwi to z tym wygłoszeniem bym tak nie szalał. Na całej ścianie k-g na stelażu albo na klej i spoko
REKLAMA