logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analizator sieciowy VNA SYSJOINT SV4401A z Aliexpress opinia i parametry techniczne

max-bit 20 Mar 2025 12:48 585 2
  • #1 21487774
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Kupiłem na aliexpress takie cudo :

Vector Network Analyzer SV4401A z AliExpress

Jest to "wektorowy" tzw VNA (Vector Network Analyzer) analizator sieciowy ale aby nie było nie jasności nie jest to analizator sieci komputerowych tylko do pomiaru wielkości elektrycznych przysłowiowego "czwórnika" w elektronice.
    Po ludzku ma służyć do pomiaru wielkości elektrycznych w radio elektronice.
    Nie będę się tu rozpisywał specjalnie kto wie o co chodzi to wie.

Cena jaką zapłaciłem na aliexpress to w przybliżeniu 1200 - 1300 PLN (czasem więcej) w PL to grubo ponad 2000 PLN

Oficjalne parametry ? Może nie prawdziwego VNA za xx kPLN (albo raczej xx k$) ale wg specyfikacji producenta :
    Frequency Range:50kHz~4.4GHz
    RF Output Power:-42dBm~-12dBm
    RF Input Power:0dBm(Max)
    Frequency Accuracy:<±1ppm
    S21 Dynamic Range:75dB(1.5GHz),60dB(3GHz)
    S11 Dynamic Range:50dB(1.5GHz),40dB(3GHz)

Niestety te parametry szczególnie S11 i S21 mocno naciągane (niestety zrzutów ekranu nie udało mi się zrobić) bo urządzenie po kilku godzinach pracy ... przestało działać (nie włącza się) albo robi to kiedy chce.

Szczególnie cuda zaczynają się dziać powyżej ok 2,5 - 3 GHz nawet pomimo kalibracji.
    Jeśli uda mi się to uruchomić to wrzucę printscry.
    Nawet sama obudowa co najmniej przeciętna kawał pogiętej blachy i jako tako pomalowanej.

Menu niby OK ale wiele dziwnych cech zapisane kalibracje raz się aktywują raz nie.

Opinia czy warto NIE. Niby miało być ok i jesli w/w parametry były by osiągalne to za 1200 PLN może ok ale to co otrzymałem to trochę nie porozumienie a najporządniejsze to było opakowanie.

PS jak by się udało mi to włączyć to wrzucę zrzuty ekranu.

Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

jako że ponownie postanowił się włączać to trochę "dynamiki"

Dla wpiętego tłumika:
    0dB
    Ekran analizatora wektorowego z wykresem na diagramie Smitha.

10 dB
    Ekran analizatora sieciowego VNA z wykresem Smitha.

20 dB
    Ekran analizatora sieci wektorowej z wykresem Smitha i parametrami pomiarowymi.

30 dB
    Ekran analizatora sieci wektorowej VNA z pomiarami S11 i S21.

40 dB
    Ekran analizatora sieci wektorowej pokazujący wykresy S11 i S21.

50 dB
    Ekran analizatora wektorowego VNA pokazujący wykresy i dane pomiarowe.

60 dB
    Ekran analizatora sieci VNA pokazujący wyniki pomiarów S11 i S21.

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

jak widać dynamika "sensowna" sięga do ok 3 GHz (S21)
    póżniej już w zasadzie może sięga nie 60 dB a może max 40 dB
    Do 3 GHz jest trochę lepiej i powiedzmy sięga ok 60 dB

To jeszcze S11
    Ekran analizatora sieciowego z wykresami S11 i S21.

I też nie cudownie no choć moze bliżej prawdy :)
  • #2 21488635
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Do czego to tak pokrótce służy?
  • #3 21489279
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    VNA - Vector Network analyzer po polsku by brzmiało Wektorowy analizator sieci ale nie sieci komputerowej

W Elektrotechnice a bardziej w technice radiowej służy do badania obwodów (aktywnych i pasywnych) oceny ich parametrów, takich jak tłumienie (lub wzmocnienie) oraz inne typu odbicia itd ...
    Parametrów jest całe multum
    Chyba najlepiej jak odeślę do wiki :Link

----------------------------------------------------------------------------
    Co do tej mojej sztuki znowu chwile podziałała i znofu zdechła.
    Prawdopodobnie coś z wyświetlaczem albo jego zasilaniem bo urządzenie się włączało po czym ekran pozostawał martwy (komunikacja przez kabel USB była).
    Niestety (albo stety) zapakowałem i musiałem odesłać do Pana "MyFrienda"

Trochę z tym (jak jeszcze podziałało) powalczyłem i troszkę nauczyłem się pracować. Bardzo bardzo ważne były kalibracje.
    Niestety pracowało to ładnie gdzieś do około 2,3 / 2,4 GHz póżniej szczególnie parametr S21 to już tak troszkę na przysłowiowe łoko.
    Prawdopodobnie problem leżał w przesłuchach pomiędzy generatorami albo na kluczach (niestety nie na przekaźnikach tylko na IC)

Poniżej diagram:
    Zaznaczyłem na czerwono źródło przesłuchów ?
    Problemem też mogą być same AD4350 choć są tu 2 niezależne więc ...

Diagram blokowy analizatora sieci wektorowej z zaznaczonymi na czerwono obszarami możliwych przesłuchów.

Udało mi się porobić trochę zrzutów ekranów z VNA-ka to później wrzucę plus opisy co i jak.
REKLAMA