Kupiłem na aliexpress takie cudo :
Jest to "wektorowy" tzw VNA (Vector Network Analyzer) analizator sieciowy ale aby nie było nie jasności nie jest to analizator sieci komputerowych tylko do pomiaru wielkości elektrycznych przysłowiowego "czwórnika" w elektronice.
Po ludzku ma służyć do pomiaru wielkości elektrycznych w radio elektronice.
Nie będę się tu rozpisywał specjalnie kto wie o co chodzi to wie.
Cena jaką zapłaciłem na aliexpress to w przybliżeniu 1200 - 1300 PLN (czasem więcej) w PL to grubo ponad 2000 PLN
Oficjalne parametry ? Może nie prawdziwego VNA za xx kPLN (albo raczej xx k$) ale wg specyfikacji producenta :
Frequency Range:50kHz~4.4GHz
RF Output Power:-42dBm~-12dBm
RF Input Power:0dBm(Max)
Frequency Accuracy:<±1ppm
S21 Dynamic Range:75dB(1.5GHz),60dB(3GHz)
S11 Dynamic Range:50dB(1.5GHz),40dB(3GHz)
Niestety te parametry szczególnie S11 i S21 mocno naciągane (niestety zrzutów ekranu nie udało mi się zrobić) bo urządzenie po kilku godzinach pracy ... przestało działać (nie włącza się) albo robi to kiedy chce.
Szczególnie cuda zaczynają się dziać powyżej ok 2,5 - 3 GHz nawet pomimo kalibracji.
Jeśli uda mi się to uruchomić to wrzucę printscry.
Nawet sama obudowa co najmniej przeciętna kawał pogiętej blachy i jako tako pomalowanej.
Menu niby OK ale wiele dziwnych cech zapisane kalibracje raz się aktywują raz nie.
Opinia czy warto NIE. Niby miało być ok i jesli w/w parametry były by osiągalne to za 1200 PLN może ok ale to co otrzymałem to trochę nie porozumienie a najporządniejsze to było opakowanie.
PS jak by się udało mi to włączyć to wrzucę zrzuty ekranu.
Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:
jako że ponownie postanowił się włączać to trochę "dynamiki"
Dla wpiętego tłumika:
0dB
10 dB
20 dB
30 dB
40 dB
50 dB
60 dB

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:
jak widać dynamika "sensowna" sięga do ok 3 GHz (S21)
póżniej już w zasadzie może sięga nie 60 dB a może max 40 dB
Do 3 GHz jest trochę lepiej i powiedzmy sięga ok 60 dB
To jeszcze S11
I też nie cudownie no choć moze bliżej prawdy
Jest to "wektorowy" tzw VNA (Vector Network Analyzer) analizator sieciowy ale aby nie było nie jasności nie jest to analizator sieci komputerowych tylko do pomiaru wielkości elektrycznych przysłowiowego "czwórnika" w elektronice.
Po ludzku ma służyć do pomiaru wielkości elektrycznych w radio elektronice.
Nie będę się tu rozpisywał specjalnie kto wie o co chodzi to wie.
Cena jaką zapłaciłem na aliexpress to w przybliżeniu 1200 - 1300 PLN (czasem więcej) w PL to grubo ponad 2000 PLN
Oficjalne parametry ? Może nie prawdziwego VNA za xx kPLN (albo raczej xx k$) ale wg specyfikacji producenta :
Frequency Range:50kHz~4.4GHz
RF Output Power:-42dBm~-12dBm
RF Input Power:0dBm(Max)
Frequency Accuracy:<±1ppm
S21 Dynamic Range:75dB(1.5GHz),60dB(3GHz)
S11 Dynamic Range:50dB(1.5GHz),40dB(3GHz)
Niestety te parametry szczególnie S11 i S21 mocno naciągane (niestety zrzutów ekranu nie udało mi się zrobić) bo urządzenie po kilku godzinach pracy ... przestało działać (nie włącza się) albo robi to kiedy chce.
Szczególnie cuda zaczynają się dziać powyżej ok 2,5 - 3 GHz nawet pomimo kalibracji.
Jeśli uda mi się to uruchomić to wrzucę printscry.
Nawet sama obudowa co najmniej przeciętna kawał pogiętej blachy i jako tako pomalowanej.
Menu niby OK ale wiele dziwnych cech zapisane kalibracje raz się aktywują raz nie.
Opinia czy warto NIE. Niby miało być ok i jesli w/w parametry były by osiągalne to za 1200 PLN może ok ale to co otrzymałem to trochę nie porozumienie a najporządniejsze to było opakowanie.
PS jak by się udało mi to włączyć to wrzucę zrzuty ekranu.
Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:
jako że ponownie postanowił się włączać to trochę "dynamiki"
Dla wpiętego tłumika:
0dB
10 dB
20 dB
30 dB
40 dB
50 dB
60 dB
Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:
jak widać dynamika "sensowna" sięga do ok 3 GHz (S21)
póżniej już w zasadzie może sięga nie 60 dB a może max 40 dB
Do 3 GHz jest trochę lepiej i powiedzmy sięga ok 60 dB
To jeszcze S11
I też nie cudownie no choć moze bliżej prawdy