logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać funkcję jazdy do tyłu w dziecięcym motorze elektrycznym?

robertkulesza1 21 Mar 2025 22:03 189 6
REKLAMA
  • #1 21489774
    robertkulesza1
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie do fachowców na tym forum. Kupiłem synowi motor elektryczny dla dzieci, ale ma możliwość jazdy tylko do przodu. Chciałbym ułatwić mu życie i sobie 😝 i przerobić instalację, żeby mógł jeździć też do tyłu. - Idzie do silnika, a do włącznika i do manetki przy kierownicy. Następnie biały i czarny kabel leci od silnika do manetki. Jak mogę rozwiązać ten problem? Bardzo proszę o pomoc, jestem amatorem w tym.
    Pomarańczowy motocykl elektryczny dla dzieci z rozmontowaną osłoną na tle drewnianej podłogi.
  • REKLAMA
  • #2 21489785
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Trudno tak bez szczegółów, ale co zasady jeżeli to jest zwykły silnik dc to zamiana zacisków silnika miejscami zmienia kierunek obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 21489804
    robertkulesza1
    Poziom 2  
    To sprawdzałem i napęd działa odwrotnie, tylko nie wiem, jak teraz podłączyć przełącznik, żeby zmieniał bieguny.
  • REKLAMA
  • #4 21489829
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 857
    Szykujesz syna na cyrkowca?
    W jaki sposob Ci to ulatwi zycie?
    Czy to jest trojkolowiec?
    Niezbyt rozumiem ten pomysl. Zwykly motor z jazda do tylu bedzie niepezpieczna zabawka.
  • REKLAMA
  • #6 21489935
    robertkulesza1
    Poziom 2  
    >>21489829 chodzi mi o to, żeby jeździł normalnie do przodu, ale jak wjedzie gdzieś, gdzie nie może wyjechać, to włączy sobie wsteczny i wycofa

Dodano po 11 [minuty]:

>>21489930
    Dzięki, o to mi chodziło

Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

>>21489930 mam 5 pinowy przełącznik czy da się go urzyc ? Nie moge schematu znaleść
    Pięciopinowy przełącznik elektryczny z widocznymi metalowymi pinami.
    5-pinowy przełącznik na białym stole.
  • #7 21490746
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Ten się nie nadaje. Jeden styk roboczy i trzy małe piny do LEDów. Potrzebujesz przełącznik 6pin, dwa styki ON OFF ON i przynajmniej 10A. gklub już Ci wysłał schemat.
    Coś takiego potrzebujesz:

Przełącznik dźwigniowy z oznaczeniami ON i OFF.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dodania funkcji jazdy do tyłu w dziecięcym motorze elektrycznym, który fabrycznie umożliwia jazdę tylko do przodu. Motor jest napędzany silnikiem DC, gdzie zmiana biegunowości zasilania silnika powoduje zmianę kierunku obrotów. Autor próbował zamienić przewody silnika, co skutkowało jazdą wsteczną, ale nie wiedział, jak podłączyć przełącznik do zmiany biegunów. Zaprezentowano zdjęcia instalacji i przełącznika 5-pinowego, który okazał się niewłaściwy do tego celu. Zalecano użycie przełącznika 6-pinowego typu ON-OFF-ON o obciążalności co najmniej 10A, który umożliwia przełączanie biegunów silnika i tym samym jazdę do przodu i do tyłu. Podano również schemat podłączenia takiego przełącznika, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA