logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bruzdownica Einhell - jak zmierzyć pojemność kondensatora THS-3h?

jask_1478 25 Mar 2025 19:31 309 5
REKLAMA
  • #1 21495078
    jask_1478
    Poziom 2  
    Cześć.
    Sprawa wygląda tak: bruzdownica firmy Einhell przestała się włączać. W środku znalazłem kondensator THS-3H z 3 przewodami. Pierwszy raz mam kontakt z czymś takim, zawsze były dwa przewody. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, na których przewodach mam mierzyć pojemność, aby sprawdzić, czy jego pojemność jest ok?
    AI: Czy możesz opisać kolory lub oznaczenia przewodów na kondensatorze THS-3h?
    3 kable są czarne
    Załączniki:
    • Bruzdownica Einhell - jak zmierzyć pojemność kondensatora THS-3h? images.jpg (4.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21495109
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    To są dwa kondensatory w jednej obudowie. Mierzysz między środkowym przewodem a zewnętrznymi.
  • REKLAMA
  • #3 21495122
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 325
    Witam,
    Ale ten kondensator jest tylko przeciwzakłóceniowy. Że maszyna nie chodzi, to nie wina tego kondensatora. Możesz opisać, jak on jest podłączony?
  • REKLAMA
  • #4 21495228
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    jask_1478 napisał:
    W środku znalazłem kondensator THS - 3H z 3 przewodami

To, że go znalazłeś nie oznacza jego przyczynę usterki. On jest niewinny. Na jakiej podstawie podejrzewasz (niesłusznie) jego winę? Bez niego urządzenie pracuje normalnie. Co najwyżej bardziej zakłóca pracę elektroniki urządzeń w pobliżu.
  • REKLAMA
  • #5 21495525
    jask_1478
    Poziom 2  
    Po włączeniu bruzdownicy jest cisza. Maszyna nie uruchamia się, nie buczy. Pierwsze, co pomyślałem, że to kondensator, tylko nie wiedziałem, jak go zmierzyć. Teraz zrobiłem dalsze pomiary i napięcie na szczotki dochodzi, szczotki dolegają do komutatora, ale bruzdownica nadal stoi w miejscu. Ma ktoś może jakiś pomysł, co jeszcze może sprawdzić?

Dodano po 6 [minuty]:

>>21495228 miałem taki sam problem z piłą łańcuchową. Tam też wymieniłem kondensator, tylko że tam był wtedy na dwa kable i maszyna ruszyła. Tutaj z góry założyłem, że powód jest taki sam. Jak słusznie zauważyłeś, błędne było moje założenie.
  • #6 21495637
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 325
    Witam
    Jeżeli do wirnika dochodzi napięcie, a silnik się nie obraca, to winny jest wirnik. Sprawdź w ten sposób, obracając wirnikiem, czy nie ruszy w którymś momencie. Sprawdź omomierzem przejście na komutatorze.
    A jeżeli chodzi o piłę łańcuchową, jak był kondensator i bez niego nie chodził, to był inny rodzaj silnika - indukcyjny. Z tego, co ja wiem, to w piłach łańcuchowych występuje silnik szczotkowy, więc nie potrzebuje kondensatora.
    Pozdrawiam
REKLAMA