logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wifi na komputerze jest dwa razy wolniejsze niż na telefonie

dtNele 26 Mar 2025 13:58 738 8
REKLAMA
  • #1 21496094
    dtNele
    Poziom 3  
    Cześć,

mam pewien problem i nie do końca mam pomysł, jak sobie z nim poradzić,

po kolei
    - Mam router w tym samym pomieszczeniu co komputer (Internet Play do 1 GB) i dotychczas działałem z adapterem WiFi TP-Link Archer T2U Plus, który działał na WiFi 5 (802.11ac) i wtedy osiągałem pobieranie rzędu 320 Mbps, a jednocześnie na telefonie, którego sprawdzałem w pokoju dalej, osiągałem prędkość rzędu 600-700 Mbps. Doszedłem do wniosku, że może to być problem z WiFi 5, więc kupiłem nowy adapter (TP-Link Archer TX20U Plus), który wspiera WiFi 6 (802.11ax) i jak sprawdzam w właściwościach to po połączeniu z WiFi widzę ten standard (Sieć 5 GHz, WiFi 6 (802.11ax). Router tak samo obsługuje WiFi 6.

Moje pytanie jest następujące - czy jesteście w stanie odpowiedzieć, co może blokować tą prędkość WiFi na komputerze i skąd dwukrotna różnica pomiędzy telefonem a komputerem?
    AI: Jaki jest dokładny model routera, którego używasz?
    Play Box Net
    AI: Jaki system operacyjny i jego wersja są zainstalowane na Twoim komputerze?
    Windows 11
  • REKLAMA
  • #2 21496114
    Majkyy98
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Próbowałeś tylko na jednym paśmie?
    Miałem w swoim Plaxbox, że obie sieci 2.4 GHz i 5 GHz były puszczone jako jedna i też mi spadały transfery.
    Po rozdzieleniu jest lepiej.

Komputer (jeśli stacjonarny) lepiej podłączać przewodowo, o ile jest taka możliwość. Przewód zawsze jest pewniejszy niż radio.
  • REKLAMA
  • #3 21496119
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1139
    Może port USB? 2.0 miało teoretycznie 480Mbit, więc 320 mieści się w tym zakresie.
  • #4 21496130
    dtNele
    Poziom 3  
    >>21496119 Adapter podpięty do USB 3.2 Gen 1 (płyta główna ASRock B650M-H/M.2 )

Dodano po 1 [minucie]:

>>21496114 Mam podzielone Wi-Fi na 5 GHz i 2,4 GHz, podpięty jestem tylko przez 5 GHz. Wiem, że połączenie przez Ethernet byłoby pewniejsze i pewnie miałbym to 1 Gb, ale logistycznie to niemożliwe (kabel musiałby iść przez środek salonu XD)
  • Pomocny post
    #5 21496150
    jarekgol
    Poziom 40  
    Możesz jeszcze zweryfikować czy faktycznie się łączy w standardzie 3
    https://superuser.com/questions/478184/verifying-usb-connection-speed-usb-3-or-usb-2
    Na Linuxie można wyciągnąć to przy użyciu lsusb, do Windowsa opis powyżej.
    Polecają tam https://www.uwe-sieber.de/usbtreeview_e.html

Możesz też odpalić kompa z jakiegoś live-Linuxa i zobaczyć jak tam będzie, żeby wyeliminować temat system/sterowniki.

Próbowałeś jakiś prostych opcji typu przesunąć antenę (kartę) kawałek lub obrócić?

Co do kabla to weź dłuższy i puść po rogach, a jak komp stoi na jakiejś wyspie po środku pokoju, to zwis z sufitu ;)

Jeszcze jak na telefonie tak ładnie hula, to możesz go podłączyć kablem do kompa, włączyć tethering (i wyłączyć wifi w kompie) i zrobić test.
  • REKLAMA
  • #6 21496176
    dtNele
    Poziom 3  
    Menadżer urządzeń z widocznym TP-Link Wireless USB Adapter na porcie USB.

Z tego, co widzę, to działa jako USB 3

Antenę próbowałem nawet postawić bezpośrednio pod routerem - wciąż bez zmian i 320 Mbps maksymalnie

Kabel niestety niewykonalny :/

Nie mam możliwości udostępnienia internetu, gdy mam na telefonie włączony internet z mieszkania, tylko jak jest włączony mobilny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21496206
    jarekgol
    Poziom 40  
    dtNele napisał:
    Z tego co widzę, to działa jako USB 3

No jak, w tym poście z superuser masz opisane na rysunku że H to 2.0 a S to 3.0
    U ciebie widzę H.
  • #8 21496221
    dtNele
    Poziom 3  
    Masz rację, moje niedopatrzenie

Zmieniłem na slot, gdzie inne urządzenie miało S, restart PC i nagle takie wyniki

Wyniki testu prędkości internetu z opóźnieniem 4 ms, pobieraniem 786.83 Mb/s i wysyłaniem 60.31 Mb/s.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc!
  • #9 21496229
    dtNele
    Poziom 3  
    Skontrolowanie portu USB i upewnienie się, że adapter działa w standardzie USB 3.0

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył znacznie niższej prędkości WiFi na komputerze w porównaniu do telefonu, mimo korzystania z tego samego routera Play Box Net i adaptera WiFi TP-Link Archer TX20U Plus obsługującego standard WiFi 6 (802.11ax). Komputer był podłączony do sieci 5 GHz, a adapter do portu USB 3.2 Gen 1 na płycie głównej ASRock B650M-H/M.2. Wskazano, że możliwą przyczyną ograniczenia prędkości była podłączona karta sieciowa do portu USB 2.0, który ograniczał transfer do około 480 Mbit/s, co tłumaczyło osiągane 320 Mbps. Po zmianie adaptera na port USB 3.0 i restarcie systemu prędkość wzrosła znacząco, potwierdzając, że port USB był wąskim gardłem. Dodatkowo zalecano rozdzielenie pasm 2.4 GHz i 5 GHz w routerze oraz ewentualne testy z innym systemem operacyjnym (np. live Linux) w celu wykluczenia problemów ze sterownikami. Pozycjonowanie anteny nie miało wpływu na prędkość. Kabel Ethernet był niemożliwy do zastosowania ze względów logistycznych.
REKLAMA