logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ROA4 ROX1000 - Jak zrealizować zatrzymanie bramy podczas ruchu z pilota na nieokreślony czas.

has01 27 Mar 2025 14:49 399 17
REKLAMA
  • #1 21497638
    has01
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    nie znalazłem żadnej odpowiedzi, więc nowy temat.
    Czy w ROA4 ROX1000 jest opcja bez dokładania dodatkowych urządzeń (wiem, że jest opcja drugiego radia do stopa i drugi przycisk pilota) zrealizować sposób poruszania się bramy?
    Normalny automat, który zamyka po jakimś czasie ustawionym na TP, a do tego w każdym momencie możliwość zatrzymania bramy tym samym przyciskiem bez automatycznego zamykania, a następnym naciśnięciem tego przycisku realizuje się ruch w drugą stronę. Brama po zatrzymaniu stoi, dopóki nie dostanie następnego sygnału.
    Proszę o podpowiedzi, bo słyszałem, że w niektórych napędach elektronice nie ma możliwości ustawienia tego.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 21497673
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Czy piszesz o Nice ROX 1000, jeżeli tak to jest taka opcja, należy przycisk pilota odpowiednio zaprogramować, można to zrobić na dwa sposoby, jest to działanie/funkcja krok po kroku i realizuje to co chcesz, czyli otwórz - stop - zamknij.

Instrukcja programowania przycisków pilota Nice ROX 1000 z tabelami objaśniającymi tryby i procedury.
  • #3 21498537
    has01
    Poziom 11  
    rokbok napisał:
    Czy piszesz o Nice ROX 1000, jeżeli tak, to jest taka opcja, należy przycisk pilota odpowiednio zaprogramować, można to zrobić na dwa sposoby, jest to działanie/funkcja krok po kroku i realizuje to, co chcesz, czyli otwórz - stop - zamknij.
    871f6198a5

Hej, dzięki za zainteresowanie i czujność. Oczywiście masz rację, pomyliłem nazwę, chodzi o ROX 1000 NICE, poprawiłem tytuł i post.
    Widziałem w instrukcji ten opis, ale...
    Ja mam to zrealizowane na Elmes UMB100HS, ponieważ mam dwie bramy i tak już było, że są dwa różne napędy, jeden NICE ROX 1000 z ROA 3, wcześniej w miejscu ROX był ROBO 1000 ROA 3, drugi CAME ZBX7.
    Swojego czasu dostałem info, że tak będzie najlepiej i zostało to tak zrobione przez instalatora. UMB pilot Elmesa 2-kanałowy, jeden przycisk steruje pierwszą bramą, drugi przycisk steruje drugą bramą.
    Czy po tym dodatkowym opisie dalej proponujesz takie rozwiązanie, czy nie da się tego zrealizować? Wiem, że dotyczy to oryginalnego radia i oryginalnych pilotów, może się mylę?
    UMB z automatem ROBO 1000 ROA 3 działało idealnie, tak jak wcześniej opisywałem. Stop na ile chcę, start kiedy chcę. Po otwarciu do krańcówki, automatyczne zamykanie, chyba że akcja z pilota.
    Pozdrawiam,
  • #4 21498751
    rokbok
    Poziom 40  
    has01 napisał:
    UMB pilot Elmesa 2-kanałowy, jeden przycisk steruje pierwszą bramą, drugi przycisk steruje drugą bramą.

Masz z pewnością radio zewnętrzne dwukanałowe do sterowania jednym pilotem dwóch różnych bram.

Jest to do zrobienia podpinając jeden kanał pod Nice w złącze SbS centrali, programujesz na drugim poziomie ustawiając na diodę L2 i wybierasz funkcję L1.

W napędzie Came podłączasz drugi kanał radia pod zaciski 2 i 7.
  • #5 21498759
    has01
    Poziom 11  
    rokbok napisał:
    has01 napisał:
    UMB pilot Elmesa 2-kanałowy, jeden przycisk steruje pierwszą bramą, drugi przycisk steruje drugą bramą.

Masz z pewnością radio zewnętrzne dwukanałowe do sterowania jednym pilotem dwóch różnych bram.

Układ jest taki jak pisałem, w obu napędach mam UMB100HS, no i do jednego przypisany jeden przycisk, do drugiego drugi przycisk.

Cytat:

Jest to do zrobienia, podpinając jeden kanał pod Nice w złącze SbS centrali, programujesz na drugim poziomie, ustawiając na diodę L2 i wybierasz funkcję L1.

Możesz trochę rozwinąć? Nie wiem, czy dobrze rozumiem, jeden Elmes UMB do dwóch automatów? One są oddalone od siebie 15 m.

W napędzie Came podłączasz drugi kanał radia pod zaciski 2 i 7.
  • #6 21498789
    rokbok
    Poziom 40  
    Jeżeli masz dwa radia jednokanałowe to jeden podłączasz do Nice pod zaciski, które podałem i ustawiasz, jak jest inne ustawienie, na L1.

Drugie radio w Came podłączasz pod zaciski 2 i 7.

Dodano po 12 [minuty]:

has01 napisał:
    Cytat:
    Jest to do zrobienia, podpinając jeden kanał pod Nice w złącze SbS centrali, programujesz na drugim poziomie, ustawiając na diodę L2 i wybierasz funkcję L1.

Możesz trochę rozwinąć?

Tu nie ma co rozwijać, instrukcje w rękę i ustawić w sposó jaki jest tam opisany, być może masz zaprogramowane na L1, ale jak piszesz że nie ma u Ciebie sekwencji Otwórz - Stop - Zamknij to musisz to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #7 21498830
    has01
    Poziom 11  
    Cytat:
    Tu nie ma co rozwijać, instrukcje w rękę i ustawić w sposób, jaki jest tam opisany, być może masz zaprogramowane na L1, ale jak piszesz, że nie ma u Ciebie sekwencji Otwórz - Stop - Zamknij, to musisz to sprawdzić

O takie rozwinięcie mi chodziło, czy jak w instrukcji, czy może inaczej, i wtedy potrzebowałbym trochę więcej info.

Cytat:
    ale jak piszesz, że nie ma u Ciebie sekwencji Otwórz - Stop - Zamknij, to musisz to sprawdzić

Na tę chwilę działa to tak, że automatycznie zamyka po czasie ustawionym na TP, jak dojedzie do krańcówki. Podczas zamykania, jak nacisnę pilota, to zatrzymuje i wraca do krańcówki.
    A ja potrzebuję nacisnąć i zatrzymać na ile chcę do następnego naciśnięcia.

Jutro rano będę próbował.
    Dzięki
  • #8 21498834
    rokbok
    Poziom 40  
    Dodam jeszcze że u Ciebie w Nice styki SbS mogą być pod nazwą P. P.
  • #9 21498839
    has01
    Poziom 11  
    rokbok napisał:
    Dodam jeszcze, że u Ciebie w Nice styki SbS mogą być pod nazwą P. P.

Super, dzięki za zainteresowanie, mam już nowszą SBS, w robo było p.p.
  • REKLAMA
  • #10 21498896
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Cytat:
    Podczas zamykania, jak nacisnę pilota, to zatrzymuje i wraca do krańcówki.

Czyli zaczyna się otwierać ?
    Najprawdopodobniej masz włączoną funkcję "zespół mieszkalny". Zajrzyj do instrukcji a zwłaszcza opisu przełączników DIP.
  • REKLAMA
  • #11 21498901
    has01
    Poziom 11  
    kotbury napisał:
    Cytat:

Cześć kotbury, co masz na myśli, cytując moją wypowiedź?
    Może trochę źle to opisałem, chodzi o to, że brama po naciśnięciu pilota nie robi stop i stoi, tylko ponownie się otwiera do krańcówki.
  • #13 21498906
    has01
    Poziom 11  
    kotbury napisał:
    Cytat:

Czyli zaczyna się otwierać?
    Najprawdopodobniej masz włączoną funkcję "zespół mieszkalny". Zajrzyj do instrukcji, a zwłaszcza opisu przełączników DIP.

Dokładnie tak, po naciśnięciu pilota podczas zamykania daje akcję otwierania bramy do krańcówki, po czasie TP zaczyna zamykać.
    Zespół mieszkalny jest wyłączony, w DIP wydaje się być wszystko ok.
  • #14 21499137
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Ustalmy. Jak funkcjonuje brama przy używaniu przycisku pilota - kolejne naciśnięcia wywołuje akcje otwieranie-stop-zamykanie-stop? Czy też jest to otwieranie- stop-zamykanie-otwieranie (co wynika z twojeg postu #11)? Oczywiście funkcję autozamykania możesz wyłączyć ustawiając na DIPach 1 i 2 tryb pracy półautomatycznej (czyli on-off, tak jak z fabryki) i może wtedy pojawi się ten stop między zamykaniem a otwieraniem ale brama przestanie się sama zamykać.
    I jak zachowuje się napęd po kolejnych użyciach wejścia SBS (i w trybie pracy półautomatycznej) - tak samo jak z pilota czyli przy zamykaniu następuje od razu otwieranie?
    Jeśli dzieje się to w trybie półautomatycznej - możliwe że napęd tak ma. Np. w bardziej zaawanswanym Robusie można wybrać rodzaj sekwencji krok po kroku, może tutaj tego nie ma.
  • #15 21499185
    rokbok
    Poziom 40  
    @has01, sorry, ale wprowadziłem Cię chyba w błąd jeżeli chodzi o napęd Nice, podałem Ci dane z napędu RB1000, a nie z ROX1000, jeżeli masz tą drugą to radio podłączasz pod zaciski 9 i 12.

Muszę powiedzieć że nie doczytałem nigdzie o opcji krok po kroku po za zaprogramowaniem pilota na tą funkcję, rzecz tylko w tym że tu chodzi o oryginalnego dołączonego do napędu, musisz pokombinować z mikrowyłącznikami, być może ustawienie ich 1 i 2 na OFF uaktywni tą funkcję, jest sterowanie opisane jako ręczne, cokolwiek by to znaczyło. instrukcję którą posiadam jest z 2015 roku, więc może się od tego czasu co nieco zmieniło.

Dodano po 13 [minuty]:

No i masz babo placek, dorwałem manual do ROX1000 z 2018 roku i tam radio zewnętrzne podłącza się pod styki 9 i 13, i bądź tu mądry.

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Dobrze by było żebyś zrobił zdjęcie z manuala tego co poniżej i wstawił tu, będzie pewność jaką centralę masz.

Schemat podłączenia napędu Nice ROX1000.
  • #16 21501837
    has01
    Poziom 11  
    kotbury napisał:
    Ustalmy. Jak funkcjonuje brama przy używaniu przycisku pilota - kolejne naciśnięcia wywołują akcje otwieranie-stop-zamykanie-stop? Czy też jest to otwieranie-stop-zamykanie-otwieranie (co wynika z twojego postu #11)? Oczywiście funkcję autozamykania możesz wyłączyć, ustawiając na DIP-ach 1 i 2 tryb pracy półautomatycznej (czyli on-off, tak jak z fabryki), i może wtedy pojawi się ten stop między zamykaniem a otwieraniem, ale brama przestanie się sama zamykać.
    I jak zachowuje się napęd po kolejnych użyciach wejścia SBS (i w trybie pracy półautomatycznej) - tak samo jak z pilota, czyli przy zamykaniu następuje od razu otwieranie?
    Jeśli dzieje się to w trybie półautomatycznej - możliwe że napęd tak ma. Np. w bardziej zaawansowanym Robusie można wybrać rodzaj sekwencji krok po kroku, może tutaj tego nie ma.

Hej,
    na tę chwilę co mogę powiedzieć, to jest tak:
    Jeśli brama zacznie się sama zamykać po czasie TP, to naciśnięcie przycisku powoduje zatrzymanie (na 1 s) i natychmiastowy powrót do pełnego otwarcia. Po czasie TP znów się zamyka.
    Autozamykanie potrzebuję, aby brama nie zostawała otwarta, jak ktoś nie przyciśnie pilota i nie zamknie bramy.
    Ogólnie czekam na lepszą pogodę, ponieważ u mnie od piątku ciągle pada, a miejsce, gdzie mam napędy, jest z ciężkim dojściem, krzaki, wszystko mokre, wczoraj, jak tam wlazłem, nie zdążyłem dokładnie posprawdzać, na radiu deszcz, ja cały mokry, z krzaków woda, bo wieje, że głowę urywa. Nawet nie ma jak z parasolem podejść, bo zabiera z wiatrem. Dlatego też nie sprawdziłem dodatkowych opcji, o których piszesz. Jutro ma być lepiej i mam nadzieję w końcu do tego się pokłonić fizycznie.
    Cytat:
    I jak zachowuje się napęd po kolejnych użyciach wejścia SBS
    Nie rozumiem za bardzo twojego pytania?

Dodano po 2 [minuty]:

rokbok napisał:
    @has01, sorry, ale wprowadziłem Cię chyba w błąd jeżeli chodzi o napęd Nice, podałem Ci dane z napędu RB1000, a nie z ROX1000, jeżeli masz tą drugą, to radio podłączasz pod zaciski 9 i 12.

Muszę powiedzieć, że nie doczytałem nigdzie o opcji krok po kroku poza zaprogramowaniem pilota na tę funkcję, rzecz tylko w tym, że tu chodzi o oryginalnego dołączonego do napędu, musisz pokombinować z mikrowyłącznikami, być może ustawienie ich 1 i 2 na OFF uaktywni tę funkcję, jest sterowanie opisane jako ręczne, cokolwiek by to znaczyło. Instrukcja, którą posiadam, jest z 2015 roku, więc może się od tego czasu co nieco zmieniło.

Dodano po 13 [minuty]:

No i masz babo placek, dorwałem manual do ROX1000 z 2018 roku i tam radio zewnętrzne podłącza się pod styki 9 i 13, i bądź tu mądry.

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Dobrze by było, żebyś zrobił zdjęcie z manuala tego, co poniżej, i wstawił tu, będzie pewność, jaką centralę masz.

04e11117ad

Jak zrobię fotkę wnętrza automatu i radia, to myślę, że będzie wiadomo, jaka to wersja, z tego, co pamiętam, najnowsza, jaką znalazłem instrukcję.
    Fotka automatu poniżej, na naklejce napis ROA 40

Zbliżenie na wnętrze automatyki bramy z przewodami i panelem sterującym.
    Wnętrze automatu bramy z widocznymi kablami i złączami.
  • #17 21502211
    rokbok
    Poziom 40  
    Na początek, odłącz to co masz pod stykami zaznaczonymi na poniższej fotce, przygotuj sobie kawałek przewodu i na chwilkę połącz te dwa wejścia, jeżeli ustawienie jest na krok po kroku to brama powinna ruszyć, następne chwilowe zwarcie powinno ją zatrzymać, następne odwrócić jej ruch. Napisz też co masz w te styki teraz wpięte.

Jak tak będzie to jest ok, funkcja SbS działa, jeżeli nie to pokombinuj z ustawieniami mikroprzełączników jak poniżej, na początek ustaw mikrowyłączniki 1 i 2 na OFF (tryb ręczny), jeżeli to nic nie da to prawdopodobnie funkcja krok po kroku (SbS) jest dostępna tylko po odpowiednim zaprogramowaniu oryginalnego pilota, o tym pisze w manualu, na samej centrali i przy opisie mikrowyłączników nigdzie nie jest wspomniane o SbS.

Wyjściem z tej sytuacji byłoby dokupienie radia kompatybilnego z oryginalnymi pilotami dołączonymi do Nice i podłączenie tego radia do napędu Came.

Tabela przedstawiająca funkcje programowane przełączników. Zdjęcie centrali automatyki bramy z zaznaczonymi stykami do podłączenia radia.
  • #18 21522988
    has01
    Poziom 11  
    Hej,
    dzięki rokbok za podpowiedzi.
    Dopiero teraz do tego przysiądę, bo byłem na delegacji / taka praca. Nic nie pisałem, bo nie miałem jak pogrzebać przy bramie. Teraz będzie kilka dni wolnego, jeśli tylko nie będzie lać, to posprawdzam, co mogę i dam znać, jak to wyszło, chcę mieć to już z głowy i zapomnieć ;)
    Pozdrowionka, Wesołych Świąt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji funkcji zatrzymania bramy Nice ROX 1000 podczas ruchu z pilota na nieokreślony czas bez konieczności stosowania dodatkowych urządzeń. W systemie ROA4 ROX1000 istnieje możliwość programowania przycisku pilota w tryb krok po kroku (otwórz – stop – zamknij), co pozwala na zatrzymanie bramy i wznowienie ruchu w przeciwnym kierunku przy kolejnym naciśnięciu. Problemem jest jednak, że w praktyce podczas zamykania brama zatrzymuje się tylko chwilowo, a następnie automatycznie wraca do pełnego otwarcia, co nie odpowiada oczekiwanej funkcji zatrzymania na czas nieokreślony. Dyskutowano o konfiguracji wejść radiowych (SbS, P.P.) i ustawieniach mikrowyłączników DIP, które mogą wpływać na tryb pracy (półautomatyczny, ręczny) i funkcję autozamykania. Wskazano, że oryginalne piloty Nice i ich programowanie są kluczowe dla uzyskania pożądanej sekwencji działania. W przypadku braku funkcji krok po kroku w centrali, możliwe jest wyłączenie autozamykania i przejście na tryb półautomatyczny, co jednak eliminuje automatyczne zamykanie bramy. Sugerowano również sprawdzenie i ewentualne podłączenie radia zewnętrznego pod odpowiednie zaciski (9 i 13) zgodnie z najnowszą dokumentacją ROX 1000. Wskazano, że funkcja zatrzymania i wznowienia ruchu może wymagać oryginalnego radia i odpowiedniego zaprogramowania pilota. Autor planuje dalsze testy po poprawie warunków pogodowych i udostępni zdjęcia wnętrza centrali i radia w celu dokładniejszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA