logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć RCD w 35-letnim domu z instalacją TN-C i TN-S?

kenczorf 27 Mar 2025 20:07 966 16
  • #1 21498008
    kenczorf
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mieszkam w 35-cio letnim domu. Typ sieci w Tarnowie to TN-C, czyli do domu wchodzą mi 3 fazy PEN. W domu była rozdzielnica z topikowymi bezpiecznikami. Jakiś czas temu zostało dobudowane kolejne piętro, a do niego doprowadzony przewód 5x6mm².
    Rozdzielnica została przebudowana na tzw. S plus dołożone RCD, które sam nie wiem, czy działa i czy nie przeszkadza, bo rozłącza w konkretnych sytuacjach. Ale po kolei..
    W rozdzielnicy fazy i PEN są rozdzielone na starą część domu i nową.
    PE z nowej instalacji 5-żyłowej jest połączone z PEN i w takiej formie idzie na nowe piętro. Tam jest mała rozdzielnica z RCD i wszystko spięte przewodem 3-żyłowym. Tutaj wszystko działa ok. RCD nie rozłącza po podpięciu sprzętów, a w gniazdkach niema napięcia na PE czy N
    W starej części L i PEN idą do swojego RCD i dalej na dom dwużyłowym kablem. W starej instalacji uziemienie w gniazdku jest spięte z PEN, ale wtedy podpięcie np. pompki CO wyzwalało RCD na tej linii. Elektryk ostatecznie odłączył PEN z bolców i cóż działa. Teraz jest tak wpięty kocioł gazowy CO.
    Ostatnio doprowadzono do kotłowni pod kątem grzałki CWU przewód 3-żyłowy, gdzie PE i N jest spięte do PEN w rozdzielnicy głównej. W kotłowni kolejne RCD, a następnie sterowanie grzałką i ekstra gniazdka. Grzałka działa poprawnie. Nie ma napięcia na obudowie.
    Wczoraj chciałem przepiąć kocioł CO do nowych gniazdek i....wyzwoliło różnicówkę. Ale nie tę nową zaraz przy gniazdkach, tylko tę w rozdzielnicy głównej. Czy to sugeruje, że ta w rozdzielnicy głównej jest uszkodzona? A może ta nowa? Czemu rozłączyła ta, co jest dalej, a nie ta, co bliżej? Są tego samego producenta o tych samych parametrach, tylko że w rozdzielnicy 3F, a w kotłowni 1F.

Jak to pospinać, aby było poprawnie, ale bez kucia ścian i zmiany kabli na 3x na dwóch piętrach?

P.S.
    Mam instalację PV, która ma swoje uziemienie idące 16mm² do szpilki koło domu. Ale PE tej instalacji nie jest spięte z instalacją w domu. Może warto by było wpiąć PE z nowego piętra oraz z nowej nitki w kotłowni z tym uziemieniem?
    AI: Jakie są dokładne modele i typy RCD zainstalowane w rozdzielnicy głównej oraz w kotłowni?
    Hager CDC440J w rozdzielnicy głównej na starą część domu
    Hager CDA240J na dodatkowej nitce w kotłowni
    AI: Jakie urządzenia są podłączone do obwodów, na których występują problemy z wyzwalaniem RCD? Czy są to urządzenia o dużym poborze mocy?
    Grzałka 3kW, ale wtedy była wyłączona - jest sterowana i działa tylko gdy jest nadprodukcja z PV
    RCD wyzwala w głównej rozdzielnicy, gdy podłączę kocioł CO do nowej nitki, albo do starej, gdy bolec jest podpięty do PEN. Jak bolec nie jest podpięty, to działa
  • #2 21498042
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    kenczorf napisał:
    Jak to pospinać aby było poprawnie

Ten galimatias jaki opisujesz, może ogarnąć tylko prawdziwy elektryk,

kenczorf napisał:
    Elektryk ostatecznie odłączył PEN z bolców i cóż działa.

nie taki co potrafi tylko odpiąć zerowanie.
  • #3 21498053
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Wyjaśniłeś trochę pokrętnie, że nie do końca wiadomo, co tam jest nakombinowane w tej starej części.
    Jednoznacznie wynika tylko tyle, że nowa część jest TN-C-S z wyłącznikiem różnicowo-prądowym, jeśli poprawnie wykonana, to jest prawidłowo.
    Natomiast stara część jest TN-C i jest też zastosowany wyłącznik różnicowo-prądowy.
    W TN-C nie wolno stosować wyłączników różnicowo-prądowych!
    Dlaczego - dopiero opisałem w odpowiedzi na pytanie nr 3 tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4114387.html#21497961
    Jest w tej odpowiedzi, też dlaczego np. ta pompa powoduje nieuzasadnione zadziałanie wyłącznika różnicowo-prądowego.
  • #4 21498099
    kenczorf
    Poziom 11  
    Rysio4001 napisał:
    Wyjaśniłeś trochę pokrętnie, że nie do końca wiadomo, co tam jest nakombinowane w tej starej części.

Sprawdziłem teraz, że w starej części domu są gniazdka z uziemieniem i bez. Te z uziemieniem mają spięty bolec z PEN. Z racji że mało jaki sprzęt na tym piętrze wymaga uziomu, sprawdziłem kuchenkę z piekarnikiem, które stoją podpięte z 20 lat i jest tam gniazdko bez bolca. Przepiąłem ją do gniazdka z bolcem i wywaliło RCD.

Rysio4001 napisał:
    W TN-C nie wolno stosować wyłączników różnicowo-prądowych!

Z mojego testu wynika, że RCD i gniazdka z bolcem podpiętym do PEN nie będą działać.
    Czyli pozostaje wywalić RCD z rozdzielnicy na starej części i wtedy w gniazdach połączyć bolec PE z przewodem PEN? Czy zostawić gniazda z niepodpiętym PEN do bolca?
  • #5 21498127
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1915
    kenczorf napisał:
    Z mojego testu wynika, że RCD i gniazdka z bolcem podpiętym do PEN nie będą działać.
    Czyli pozostaje wywalić RCD z rozdzielnicy na starej części i wtedy w gniazdach połączyć bolec PE z przewodem PEN?

Tak, tam nie ma prawa być RCD, tylko i wyłącznie "zerowanie".
  • #6 21498135
    Rysio4001
    kenczorf napisał:
    Czy zostawić gniazda z niepodpiętym PEN do bolca?
    Jeśli są gniazda z kołkiem ochronnym (bolcem), to ten kołek ochronny musi być czynny (podłączony we właściwy sposób, zależny od typu sieci w danym miejscu).
  • #7 21498151
    kenczorf
    Poziom 11  
    Rysio4001 napisał:
    Jeśli są gniazda z kołkiem ochronnym (bolcem), to ten kołek ochronny musi być czynny (podłączony we właściwy sposób, zależny od typu sieci w danym miejscu).

Cała stara instalacja jest TC-N, czyli musi być zerowanie. Dzięki

Natomiast dziwi mnie trochę, dlaczego kocioł CO podpięty do nowej nitki 3-żyłowej z własnym RCD, gdzie finalnie jego PE i N są spięte do PEN w głównej rozdzielni, nie wyrzuca RCD przy kotle, tylko właśnie tą w rozdzielni, pomimo że faza nie przechodzi przez to RCD w rozdzielnicy. Idąc tym torem, sprzęty podpięte do nowej instalacji u góry też powinny wywalać to RCD w głównej rozdzielni, a tak się nie dzieje.
  • #8 21498155
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    kenczorf napisał:

Czyli pozostaje wywalić RCD z rozdzielnicy na starej części i wtedy w gniazdach połączyć bolec PE z przewodem PEN? Czy zostawić gniazda z niepodpiętym PEN do bolca?

Nie rozważałeś jeszcze jednej opcji? Nie warto bawić się w elektryka nie mając podstawowej wiedzy. Nie wiem czy kończyłeś jakąkolwiek szkołę techniczną. Tam zawsze zajęcie praktyczne były poprzedzone sprawdzeniem teorii. Bez teorii nikt nie dopuszczał do praktyki. Ty nie mając podstawowej wiedzy zabierasz się za instalację od której zależy ludzkie życie, bawisz się w projektanta i elektryka wykonując jakieś tam testy których do końca nie rozumiesz czemu jest taki rezultat a nie inny. W pewnym momencie metodą prób i błędów stwierdzisz że wszystko jest ok bo RCD nie wyzwala a w gniazdku jest napięcie. Tylko czy będziesz umiał sprawdzić czy instalacja którą zaprojektowałeś i wykonałeś jest bezpieczna tzn czy nie zagraża życiu? Wiesz jak sprawdzić taką instalację? Rozważ te opcję nie bycia elektrykiem z przypadku.
    Pamiętaj to że RCD nie wyzwoli kiedy będziesz uważał za nie powinno i wyzwoli wtedy gdy uznasz że powinno nie znaczy że instalacja jest bezpieczna, chociażby z tego względu że twoje założenia mogą być błędne.
  • #9 21498158
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Ja tam wszystko zrozumiałem
    kenczorf napisał:
    W starej części L i PEN idą do swojego RCD i dalej na dom dwu żyłowym kablem.

No i nieprawidłowo, a dalej masz pozerowane gniazda, wydzieliłeś N a tego już nie można zerować. Upływ z N przez odbiornik postawiony na podłodze i wyzwolenie RCD
    kenczorf napisał:
    Wczoraj chciałem przepiąć kocioł CO do nowych gniazdek i....wywaliło różnicówkę. Ale nie tą nową zaraz przy gniazdkach tylko tą w rozdzielnicy głównej.

I prawidłowo, też upływ.
    kenczorf napisał:
    Czemu wybiła ta, co jest dalej a nie ta co bliżej?

Prawidłowo RCD podłączone kaskadowo, dla pierwszego RCD to jest zerowanie do N czyli upływ, dla drugiego już nie jest.
    Wnioski
    Instalacja dwużyłowa nie może przechodzić przez RCD. Zastosować zerowanie.
    Instalacja trójżyłowa, musi mieć RCD
    RCD (przeważnie) nie łączy się kaskadowo. Przeważnie bo są warunki kiedy się tak łączy.
  • #10 21498193
    kenczorf
    Poziom 11  
    @Ktoś_tam dzięki za poinformowanie mnie o tym, o czym wiem, że nie wiem. Ja jestem tego świadom i podchodzę do tego z respektem. Od dziecka dłubię co nieco w prądach, choć nigdy się w tym nie edukowałem. Natomiast jak coś jest niejasne, to szukam i pytam.

xury napisał:
    No i nieprawidłowo, a dalej masz pozerowane gniazda, wydzieliłeś N, a tego już nie można zerować. Upływ z N przez odbiornik postawiony na podłodze i wyzwolenie RCD

xury napisał:
    Instalacja dwużyłowa nie może przechodzić przez RCD. Zastosować zerowanie.

W sobotę pewnie wyrzucę RCD i wyzeruję gniazdka, w których elektryk odpiął "bolec".

xury napisał:
    Prawidłowo RCD podłączone kaskadowo, dla pierwszego RCD to jest zerowanie do N, czyli upływ, dla drugiego już nie jest.

Jeśli wyrzucę RCD z rozdzielnicy głównej i znów wepnę kocioł w nową nitkę 3-żyłową, na końcu której jest RCD, to też mi je wyzwoli? W ten sposób powinno też wyzwalać na nowym piętrze... Bo i ta nowa nitka, i nowe piętro mają N i PE wpięte do PEN w rozdzielnicy głównej. Jedyna różnica, że nowa nitka do kotłowni ma 8 m, a na nowe piętro z m długości.
  • #11 21499112
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3461
    kenczorf napisał:
    Rozdzielnica została przebudowana na tzw S plus dołożone RCD które sam nie wiem czy działa i czy nie przeszkadza bo rozłącza w konkretnych sytuacjach. Ale po kolei.
    Nikt zdalnie nie zrobi i diagnostyki.
    Zwłaszcza, że nie potrafisz narysować schematu tego co zrobileś.
    kenczorf napisał:

Jak to pospinać aby było poprawnie ale bez kucia ścian i zmiany kabli na 3x na dwóch piętrach ?
    Zaproś fachowca, niech po obejrzeniu zrobi projekt instalacji.
    Jak fachowiec narysuje schemat - to może to pospinasz.
  • #12 21499210
    kenczorf
    Poziom 11  
    CYRUS2 napisał:
    Zwłaszcza, że nie potrafisz narysować schematu tego, co zrobiłeś.

zrobił to elektryk i niestety, jak widać, zmaścił nie tylko dołożenie RCD w układzie TC-N, jak również połączenie dwóch tych samych faz do gniazdka z siły. (jest nieużywane, więc nikt nie zauważył), aż do dziś, jak sobie to pomierzyłem.

CYRUS2 napisał:
    Jak fachowiec narysuje schemat - to może to pospinasz.

jak ktoś mi zrobi schemat, to bym to pospinał, będąc w liceum, bo wtedy to jak klocki lego....tyle, że Technics

Tak zostawił elektryk po przeróbce z topików na poniższe. Dodatkowy licznik jest na nowe piętro

Widok na skrzynkę elektryczną z licznikami i przewodami.

Tak przerobiłem ja, żeby dołożyć rozłącznik główny (aby nie musieć załatwiać zgody na rozplombowanie skrzynki ZE, aby wykręcić topiki), oraz żeby dołożyć DTSU do sterowania grzałką z nadprodukcji PV

Widok skrzynki elektrycznej z licznikiem i elementami instalacji z opisanymi połączeniami.

Tak mam zamiar zrobić jutro

Zdjęcie rozdzielnicy elektrycznej z widocznym licznikiem i kablami.

Do przewodu na nowe piętro jest dopięty po drodze przewód 3x4 mm² idący do poniższej rozdzielnicy, z której mam wypuszczone sterowanie grzałką 3 kW oraz dodatkowo 3 gniazdka, do których chcę podpiąć kocioł CO. Póki co, po podpięciu go do nich wybija różnicówkę w GR. Tej w poniższej skrzynce nie rusza. Grzałka też działa poprawnie i nie pojawia się napięcie na obudowie.

Rozdzielnica elektryczna z modułami i wyłącznikami.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Czy w moim przypadku można założyć SPD, biorąc pod uwagę, że dom nie ma uziomu? Jeśli tak, to jaki typ i gdzie i jak go podłączyć na moim schemacie?
  • #13 21500152
    kenczorf
    Poziom 11  
    Po dzisiejszym jest tak.
    Jest w porządku? Wyrzuciłem RCD z części dwuprzewodowej, czyli L PEN.
    Nowa część instalacji jest po rozdziale na PE i N i ma RCD w swojej rozdzielnicy
    Zdjęcie instalacji elektrycznej z widocznym licznikiem i rozdzielnicą z podpisanymi przewodami.

Zostało popodpiąć w gniazdkach bolec pod PEN tam, gdzie elektryk rozpiął.
  • #14 21500168
    Rysio4001
    kenczorf napisał:
    Zostało popodpinac w gniazdkach bolec pod PEN tam gdzie elektryk rozpiął

Przewód PEN przyłącza się w gnieździe bezpośrednio do zacisku przyłączeniowego "PE", a dopiero z niego łączy się do "N".
    Następnie należy wykonać pomiar pętli zwarcia, żeby zweryfikować skuteczność ochrony poprzez samoczynne wyłączanie.
  • #15 21500363
    kenczorf
    Poziom 11  
    Rysio4001 napisał:
    Przewód PEN przyłącza się w gnieździe bezpośrednio do zacisku przyłączeniowego "PE", a dopiero z niego łączy się do "N".

Tak też zrobię

Rysio4001 napisał:
    Następnie należy wykonać pomiar pętli zwarcia, żeby zweryfikować skuteczność ochrony poprzez samoczynne wyłączanie.

Za 2 tyg. ma być elektryk z uprawnieniami, to posprawdza wszystko i zrobi przegląd, bo znalazłem coś, co mi się nie podoba, a wiedzy i sprzętu, żeby to zweryfikować, nie mam
  • #16 21500371
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    kenczorf napisał:
    Po dzisiejszym jest tak.
    Jest w porządku? Wyrzuciłem RCD z części dwuprzewodowej czyli L + PEN.
    Nowa część instalacji jest po rozdziale na PE i N i ma RCD w swojej rozdzielnicy
    Zdjęcie instalacji elektrycznej z widocznym licznikiem i rozdzielnicą z podpisanymi przewodami.

Zostało popodpinac w gniazdkach bolec pod PEN tam gdzie elektryk rozpiął

Gdzie ty masz PEN w gnieździe?
    Nie, nie jest dobrze. Przewód czarny robi za N lub PEN po twojemu, ale to jeszcze nie jest najgorsze, bo w sumie nawet nie jest to wprost zakazane. Ale niebieski przewód przechodzi przez bezpiecznik. Jeśli cała instalacja tak wygląda to współczuję tylko osobie która kiedyś będzie w niej musiała grzebać, zwłaszcza jak posłucha kogoś z elektrody lub FB albo YT i zacznie podłączać odbiorniki po kolorkach. Normalnie dramat.
    Może oświecisz jak przez internet można sprawdzić czy wszystko jest ok? W drugą stronę trochę łatwiej, bo pewne rzeczy od razu widać że są spier....olone. Jak coś na zdjęciu wygląda że jest ok to w rzeczywistości takie już nie musi być, więc nikt poważny nie napiszę że jest ok. Poczytaj sobie w internetach jak wygląda przegląd instalacji elektrycznej, z jakich etapów się składa, jakie pomiary i czym się wykonuje, itd. Jak już się dowiesz jak on powinien wyglądać to może zrozumiesz że pytanie "czy wszystko jest ok" jest nie na miejscu i wywołuje ono uśmiech politowania u osoby bardziej obeznanej.
  • #17 21500447
    kenczorf
    Poziom 11  
    Czepiłeś się kolorów, a to są 40-letnie kable i takie wychodzą ze ściany. Co ja Ci poradzę, że jak ktoś budował dom, to jeden obwód zrobił na dwóch niebieskich albo dwóch czarnych, a zaraz obok kolejny jest już niebiesko-czarny? Czy np. siła jest zrobiona na 2x niebieski i 2x czarny, co nie zmienia faktu, że idzie tam 3x L i PEN.

Podsumowując, żaden PEN ani N, ani PE nie przechodzi przez bezpiecznik.

To samo, jaki mam wpływ, że energetyka wypuściła z licznika 4 czarne przewody? Ważne, że na 100% fazy są dobrze podpięte i na 100% wiem, który PEN.

Co to znaczy "gdzie w gnieździe mam PEN"? Dwa piętra są na TN-C, czyli mam w gnieździe L i PEN, czyż nie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) w 35-letnim domu z instalacją elektryczną typu TN-C oraz TN-C-S. W starszej części domu, gdzie obowiązuje układ TN-C (fazy + przewód PEN), zastosowanie RCD jest nieprawidłowe i powoduje nieuzasadnione wyzwalanie, zwłaszcza przy podłączeniu urządzeń z uziemieniem połączonym z PEN. W tej części instalacji powinno się stosować zerowanie, a gniazdka z bolcem ochronnym muszą mieć ten bolec podłączony do przewodu PEN. W nowej części domu, gdzie instalacja jest rozdzielona na PE i N (układ TN-C-S), RCD jest prawidłowo zastosowane i działa poprawnie. Autor usunął RCD z części dwuprzewodowej (L i PEN) i planuje podłączyć bolec ochronny w gniazdkach do PEN, pozostawiając RCD w nowej części instalacji. Wskazano, że instalacja powinna być zweryfikowana przez wykwalifikowanego elektryka, który wykona pomiary pętli zwarcia i sporządzi schemat instalacji. Podkreślono, że w układzie TN-C nie wolno stosować RCD, a w układzie TN-C-S RCD jest konieczne. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące starych kolorów przewodów i konieczności zachowania zasad bezpieczeństwa oraz prawidłowego doboru i podłączenia przewodów PE, N i PEN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA