logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania dotyczące działania wyłącznika różnicowoprądowego

lokatylokacz 27 Mar 2025 19:34 561 10
  • #1 21497961
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    Cześć,

Mam kilka pytań dotyczących działania wyłącznika różnicowoprądowego w instalacji domowej i chciałbym poprosić o ich wyjaśnienie:

1) Czy wyłącznik różnicowoprądowy zadziała, jeśli dotknę jedną ręką przewodu fazowego, a drugą przewodu neutralnego, będąc całkowicie odizolowanym od ziemi?
    Moja odpowiedź: Nie, ponieważ w takim przypadku będę działał jak zwykła żarówka lub inny odbiornik. Prąd wpływający przewodem fazowym będzie miał takie samo natężenie jak prąd wypływający przewodem neutralnym, więc wyłącznik różnicowoprądowy nie wykryje różnicy i nie zadziała.

2) Czy wyłącznik różnicowoprądowy zadziała, jeśli dotknę jedną ręką przewodu fazowego, a drugą przewodu neutralnego, stojąc na ziemi?
    Wiem, że „stanie na ziemi” to ogólnikowe określenie, więc załóżmy, że warunki są suche, mam na sobie normalne ubranie i buty domowe – nie znajduję się pod prysznicem ani w innej wilgotnej strefie.
    Moja odpowiedź: Tak, ponieważ część prądu może popłynąć do ziemi zamiast do przewodu neutralnego, co spowoduje powstanie różnicy prądów i wyzwolenie wyłącznika różnicowoprądowego.

3) Czy wyłącznik różnicowoprądowy zadziała w instalacji dwużyłowej?
    Mam na myśli instalację z przewodem fazowym i neutralnym, bez uziemienia, w której stosuje się tzw. zerowanie, czyli podłączenie przewodu neutralnego do bolca ochronnego w gniazdku i dalej do zacisku neutralnego. Czy taka praktyka jest kategorycznie zabroniona? Moja odpowiedź, nie stosuje się bo nie będzie działał prawidłowo, a do tego w przypadku awarii może rozłączyć przewód neutralny a fazę pozostawić na urządzeniach co spowoduje odłączenie też neutralnego z bolców i obudowy.

4) Czy stary budynek, w którym zastosowane jest zerwanie może prawidłowo przejść okresowe pomiary instalacji elektrycznej?

Wszystkie pytania dotyczą instalacji w domu jednorodzinnym. Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji do udzielenia prawidłowej odpowiedzi, dajcie znać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • #2 21497976
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    Nie, tak, nie, tak.
  • Pomocny post
    #3 21497994
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    1. Nie. Wyjaśniłeś w zasadzie poprawnie.
    2. Nie wiadomo. Zależy to od impedancji w obwodzie upływu.
    Jeśli prąd upływu płynący od Twojego ciała do ziemi będzie powyżej prądu zadziałania wyłącznika różnicowo-prądowego, to zadziała, a jeśli poniżej, to nie zadziała. Oczywiście zakładamy, że wyłącznik różnicowo-prądowy jest sprawny.
    3. Nie wolno w takich obwodach TN-C stosować wyłączników różnicowo-prądowych, ponieważ "zerowanie" będzie wywoływało nieuzasadnione zadziałanie wyłącznika różnicowo-prądowego, jeśli do takiego gniazda zostanie włączony odbiornik, który dalej ma połączenie z "ziemią", umożliwiające przepływ prądu od przewodu PE tego odbiornika do "ziemi" powyżej prądu zadziałania wyłącznika różnicowo-prądowego.
    Ponadto, jak sam zauważyłeś, wyłącznik różnicowo-prądowy rozłączałby również przewód PEN, co byłoby niebezpieczne w sytuacjach awaryjnych, gdy nie łączy styk N (w takiej sytuacji PEN) w wyłączniku różnicowo-prądowym.
    4. Jeśli jest sprawna, to tak.
  • #4 21498013
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Rysio4001 napisał:

I to jest poprawna odpowiedź, mylą się odpowiadający TAK.

lokatylokacz napisał:
    Moja odpowiedź: Tak, ponieważ część prądu może popłynąć do ziemi...
    tyqva napisał:
    Nie, tak, nie, tak.
  • #5 21498134
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    vodiczka napisał:
    Rysio4001 napisał:

I to jest poprawna odpowiedź, mylą się odpowiadający TAK.

lokatylokacz napisał:
    Moja odpowiedź: Tak, ponieważ część prądu może popłynąć do ziemi...
    tyqva napisał:
    Nie, tak, nie, tak.
    W warunkach środowiskowych określonych jako normalne, przyjmuje się rezystancję nie mniejszą jak 1000 omów.
    Przy rozważaniach, gdzie jest mowa o zagrożeniach życia, należy zawsze wybrać skrajną, gorszą wartość.
    Pomijając fakt wcześniejszego zgonu amatora testów wskutek prozaicznego porażenia parą L-N.
  • #6 21498138
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21497994
    Dziękuję za jedyną rozsądną odpowiedź w tym temacie jak dotąd, o to mi chodziło.
  • Pomocny post
    #7 21498165
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2601
    Jedyna rozsądna odpowiedź jest taka, że do takich sytuacji nie wolno dopuścić.
    Ostatnio na Elektrodzie coraz częściej pojawiają się zwolennicy "ochrony przeciwporażeniowej poprzez porażenie" :)
    Niestety, zasada działania RCD nie polega na przepuszczaniu prądu rażeniowego poprzez ciało człowieka. Aby to wyeliminować, wymyślono przewód ochronny PE, aby uniemożliwić sytuację porażenia poprze dotyk pośredni, a urządzenia posiadają taką budowę, aby uniemożliwić możliwość porażenia poprzez dotyk bezpośredni.

Jeżeli już mamy dyskutować o tych pytaniach to:

1. Nie i taka sytuacja jest niedopuszczalna.
    2. Tak lub nie w zależności od wartości prądu rażeniowego. Zadaniem ochrony przeciwporażeniowej jest niedopuszczenie do takiej sytuacji.
    3. Tutaj nawet nie może być takiego pytania, bo stosowanie RCD w tej sytuacji jest kategorycznie zabronione.
    4. Tak
  • Pomocny post
    #8 21498194
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3468
    lokatylokacz napisał:

1) Czy wyłącznik różnicowoprądowy zadziała, jeśli dotknę jedną ręką przewodu fazowego, a drugą przewodu neutralnego, będąc całkowicie odizolowanym od ziemi?
    Moja odpowiedź: Nie, ponieważ w takim przypadku będę działał jak zwykła żarówka lub inny odbiornik.
    Dobrze myślisz - nie zadziała.
    lokatylokacz napisał:
    2) Czy wyłącznik różnicowoprądowy zadziała, jeśli dotknę jedną ręką przewodu fazowego, a drugą przewodu neutralnego, stojąc na ziemi?mam na sobie normalne ubranie i buty domowe – nie znajduję się pod prysznicem ani w innej wilgotnej strefie.
    Nie zdziała
    lokatylokacz napisał:
    Moja odpowiedź: Tak, ponieważ część prądu może popłynąć do ziemi zamiast do przewodu neutralnego, co spowoduje powstanie różnicy prądów i wyzwolenie wyłącznika różnicowoprądowego.
    Zła odpowiedź.
    Różnica pradów IΔ musi wynosić IΔ=15-30mA.
    Rezystancja butów ograniczy prąd różnicowy IΔ
    IΔ = U/R
    lokatylokacz napisał:
    4) Czy stary budynek, w którym zastosowane jest zerwanie może prawidłowo przejść okresowe pomiary instalacji elektrycznej?

Tak, może może prawidłowo przejść okresowe pomiary instalacji elektrycznej.
    lokatylokacz napisał:
    Czy wyłącznik różnicowoprądowy zadziała w instalacji dwużyłowej?
    W takiej instalacji nie wolno zakładać RCD.
  • #9 21498959
    vodiczka
    Poziom 43  
    tyqva napisał:
    W warunkach środowiskowych określonych jako normalne, przyjmuje się rezystancję nie mniejszą jak 1000 omów.
    Przy rozważaniach, gdzie jest mowa o zagrożeniach życia, należy zawsze wybrać skrajną, gorszą wartość.

Różnicówka /o prądzie wyzwalania 10mA/ nie zadziała gdy stojąc na ziemi w suchym obuwiu /rezystancja suchego obuwia to przynajmniej 30kΩ, raczej znacznie większa/ autor tematu dotknie jednocześnie L i N. Trzepnie go mocno ale jeżeli nie zacisnął palców na przewodach i nie nastąpił skurcz mięśni to odruchowo cofnie przynajmniej jedną rękę i jest duże prawdopodobieństwo, że przeżyje.
    Różnicówka może /ale nie musi/ zadziałać gdy zdejmie buty, stanie boso na ziemi i dotknie tylko L.
  • #10 21499043
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    vodiczka napisał:
    Różnicówka może /ale nie musi/ zadziałać gdy zdejmie buty, stanie boso na ziemi i dotknie tylko L

Zgadza się, tylko że większość przypadków porażeń ma miejsce w pomieszczeniach na dobrze izolowanej podłodze, więc poczuje mrowienie, ale RCD nie zadziała i spotkałem się ze stwierdzeniem, że prąd kopnął a różnicówka nie wyłączyła. Gorzej gdy w warunkach domowych dotknie L-N.
  • #11 21499089
    vodiczka
    Poziom 43  
    Tomek.K. napisał:
    Zgadza się, tylko że większość przypadków porażeń ma miejsce w pomieszczeniach...

Dyskutuję o teoretycznym przypadku z pierwszego postu autora tematu.
    lokatylokacz napisał:
    Wiem, że „stanie na ziemi” to ogólnikowe określenie, więc załóżmy, że warunki są suche, mam na sobie normalne ubranie i buty domowe – nie znajduję się pod prysznicem ani w innej wilgotnej strefie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) w różnych scenariuszach dotyku przewodów fazowego i neutralnego. W przypadku dotknięcia obu przewodów będąc całkowicie odizolowanym od ziemi, RCD nie zadziała, ponieważ prąd wpływający i wypływający są równe, nie generując różnicy prądów. Gdy osoba stoi na ziemi w suchych warunkach i dotyka przewodu fazowego i neutralnego, działanie RCD zależy od impedancji ciała i warunków upływu prądu do ziemi – może zadziałać, jeśli prąd upływu przekroczy próg zadziałania (zwykle 15-30 mA). Stosowanie RCD w instalacjach TN-C jest zabronione ze względu na ryzyko nieuzasadnionych zadziałań i niebezpieczeństwo rozłączania przewodu PEN. Wskazano, że ochrona przeciwporażeniowa powinna opierać się na przewodzie ochronnym PE i odpowiedniej konstrukcji urządzeń, a nie na przepuszczaniu prądu rażeniowego przez ciało człowieka. RCD o prądzie wyzwalania 10 mA może nie zadziałać, gdy osoba stoi na izolowanej podłodze, nawet dotykając L i N, natomiast zadziałać może, gdy stoi boso na ziemi i dotknie przewodu fazowego. Podkreślono konieczność unikania sytuacji, które mogą prowadzić do porażenia prądem oraz przestrzegania zasad doboru i stosowania wyłączników różnicowoprądowych zgodnie z normami i warunkami instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA