logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW F10 N53 528i 3.0 - Błąd 11A904, niskie ciśnienie paliwa, auto gaśnie

Paweł0007 30 Mar 2025 15:14 1314 2
REKLAMA
  • #1 21500954
    Paweł0007
    Poziom 2  
    BMW problem z odpaleniem auta - pompa paliwa.
    Auto: BMW F10 N53 528i 3.0 benzyna.

W styczniu miałem taki problem z błędem (ISTA):
    11A904 - high pressure fuel, plausibility, pressure too low.

Objawy: szarpanie oraz często auto nie odpalało. Sprawdzony czujnik wysokiego ciśnienia.
    Została wysłana do regeneracji pompa wysokiego ciśnienia, w której wymieniono:
    - sprężynę tłoczenia
    - zawór regulacji

Po wymianie pompy wysokiego ciśnienia problem został rozwiązany. Wraz z tym wcześniej wstawiony został komplet świec i cewek. Auto jeździło bez żadnych problemów. Wymiana akumulatora.

Jednak wczoraj, po 3 miesiącach, auto zgasło podczas jazdy. I był problem z odpaleniem. Dopiero po kilku próbach auto odpaliło, a na wyświetlaczu otrzymałem komunikat "Pełna moc silnika niedostępna". Wtedy odpaliło.

Po podłączeniu pod ISTA znowu ten sam błąd:
    11A904 - high pressure fuel, plausibility, pressure too low.

I jest taka sytuacja, że auto odpali tylko wtedy, gdy wejdzie w tryb awaryjny i na wyświetlaczu dostanę błąd "Pełna moc silnika niedostępna", a ISTA pokaże błąd 11A904 po około minucie po odpalaniu. Wtedy też załącza się na maksa wentylator chłodnicy. Jeśli nie mam tego błędu, auto kręci i nie odpala. W tym momencie, przy próbie odpalania, niskie ciśnienie na pompie paliwa w zbiorniku wynosi 3316,70 hPa. Chyba trochę za niskie?

Niskie ciśnienie gdy kręci i nie odpala:
    Zrzut ekranu z komunikatami o niskim ciśnieniu paliwa w samochodzie BMW.

Niskie ciśnienie gdy odpali
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego pokazujący niskie ciśnienie paliwa w aucie BMW.
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego ISTA pokazujący ciśnienie paliwa.
    Wzrasta po info "Pełna moc silnika niedostępna" i błędzie.
    Zrzut ekranu z oprogramowania diagnostycznego pokazujący niskie ciśnienie paliwa.

Wysokie ciśnienie.
    Zrzut ekranu z odczytem ciśnienia paliwa wysokiego ciśnienia na poziomie 5497,76 mbar.
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego ISTA pokazujący wysokie ciśnienie paliwa 4022,50 mbar w BMW.
    Zdjęcie ekranu programu diagnostycznego z informacjami o wysokim ciśnieniu paliwa w BMW.

Dodatkowo czasem też w ISTA mam błąd:
    S 0399 no communication possible with: electromechanical steering (EPS)

Z przekładni dochodzi nieustający dźwięk. Załączyłem go na filmie.

• REKLAMA
  • #2 21731581
    banaszkiewicz906
    Poziom 1  
    I co, znalazłeś problem? To był faktycznie czujnik listwy paliwa?
  • #3 21769477
    Paweł0007
    Poziom 2  
    Masz ten sam problem? Ogólnie to worek kasy włożony. Nowa pompa wysokiego ciśnienia — oryginał. Zregenerowana padła po 3 miesiącach. Plus sprawdzone wtryski — 6. był do wymiany, nowe świece. Kto wie, może ta regenerowana padała przez wtrysk, przez co pompa nie trzymała ciśnienia. Po wyjęciu wtrysków: wymiana 6 sztuk elementów wystrzegających plus pierścieni uszczelniających na wtryskach. Czyszczenie gniazd wtrysków. Kodowanie. Reset adaptacji i jeździ.

Dodano po 8 [minuty]:

Pierwsze objawy po wymianie na regenerowaną to spadające ciśnienie przy bardziej żwawszej jeździe przy dodawaniu więcej gazu i błąd na wyświetlaczu, że pełna moc niedostępna. Przy bardzo spokojnej jeździe nic się nie działo. Potem gaszę auto, nie ma błędu i po paru kilometrach to samo. Plus przy dodawaniu gazu jakby trochę śmierdziało paliwem w kabinie.
REKLAMA