logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes Vito 639 2012 - Brak świateł mijania, naprawa czy wymiana modułu SAM?

tlen390 01 Kwi 2025 12:33 771 13
REKLAMA
  • #1 21503234
    tlen390
    Poziom 2  
    Witam. W Mercedesie Vito brak świateł mijania, po wyjęciu kostki świateł z modułu sam i podaniu napięcia światła świecą.

Nadmieniam, że żarówki były i są cały czas oryginalne.

Czy opłaca się taki moduł naprawiać, czy lepiej kupić używany.

Pozdrawiam
    AI: Jaki jest rok produkcji Twojego Mercedesa Vito?
    2012
    AI: Czy przeprowadziłeś jakieś dodatkowe kroki diagnostyczne lub czy pojawiły się jakieś kody błędów?
    Nie, diagnostyki nie było
  • REKLAMA
  • #2 21503279
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1096
    Da się w trybie testu elementów wykonawczych włączyć światła z komputera diagnostycznego?
  • REKLAMA
  • #3 21503283
    tlen390
    Poziom 2  
    Witam. Tak, czyli po wykasowaniu błędów może sam normalnie działać. Ale musi być ten komputer. Pozdrawiam
  • #4 21503293
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    Jeżeli SAM załącza światła z poziomu klawiatury komputera diagnostycznego, to po wyjęciu z SAM-a wtyczki od włącznika głównego świateł SAM powinien przejść w tryb awaryjny - czyli załącza światła mijania i pozycyjne po włączeniu zapłonu.

Dodano po 48 [sekundy]:

tlen390 napisał:
    po wykasowaniu błędów może sam normalnie działać

Nic nie piszesz o błędach. Co to za błędy?
  • #5 21503759
    tlen390
    Poziom 2  
    Witam. Komputerem nie było nic sprawdzane, tylko na wtyczce z samą przez dodatkowe zasilanie. Ale są tam jeszcze inne braki w oświetleniu.

Czy w takim samym można usunąć błędy i będzie dobrze, czy wymiana na inny lub naprawa, co jest bardziej korzystne?

Dodano po 6 [godziny] 36 [minuty]:

Witam. Nie zależy mi żeby światła świeciły awaryjnie tylko prawidłowo, wyjąłem wtyczke światel i po podłączeniu zasilania do wtyczki światła były. Brakuje tam jeszcze tochę innych kierunków też. Czy ten sam padł czy i jest konieczna wymiana. Czy jest to mozliwe do naprawy.
  • #6 21503828
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Przyznam, że twoje lamerskie pytania zaczynają być trochę irytujące. Co zresztą widać po ilości odpowiedzi.

Doktorr napisał:
    Da się w trybie testu elementów wykonawczych włączyć światła z komputera diagnostycznego?

tlen390 napisał:
    Tak, czyli po wykasowaniu błędów może sam normalnie działać. Ale musi być ten komputer.

tlen390 napisał:
    Komputerem nie było nic sprawdzane

No to był ten komputer podłączany - czy nie??? Raz piszesz że tak, za chwilę że nie!
    tlen390 napisał:
    Nie zależy mi żeby światła świeciły awaryjnie tylko prawidłowo

Sposób uaktywnienia oświetlenia awaryjnego podałem jako jedną z metod diagnostycznych - a nie rozwiązanie docelowe.

Gerri napisał:
    Nic nie piszesz o błędach. Co to za błędy?

Skoro skasowałeś błędy to chyba jednak ten komputer diagnostyczny był podłączony??? Dlaczego nie podajesz co to za błędy?

tlen390 napisał:
    Czy w takim samym można usunąć błędy i będzie dobrze?

tlen390 napisał:
    Czy ten sam padł czy i jest konieczna wymiana

"Panie doktorze! Po ostatnim EKG tak się dobrze czułam!" :)
    Naprawdę myślisz, że samo usunięcie błędów spowoduje cudowne naprawienie uszkodzenia?
    Zadajesz pytania, na które nie jest możliwa zdalna odpowiedź przez internet. To nie jest dwudziestoletnia skoda gdzie był bezpiecznik, włącznik, dwa druty i żarówka. Jeżeli chcesz konkretnie wiedzieć, co jest uszkodzone, to konieczne jest podłączenie komputera diagnostycznego za którym siądzie ktoś, kto potrafi cokolwiek więcej niż kasowanie błędów. Jeżeli takiej możliwości nie masz, to pozostaje ci kupno modułu z drugiej ręki z nadzieją, że będzie działać bez wstępnego zaprogramowania. A tego nikt ci nie zagwarantuje, bo producent przewiduje taką operację po zamontowaniu - zwłaszcza modułu używanego.
    tlen390 napisał:
    Czy jest to mozliwe do naprawy.

To nie jest kolego moduł z Ferrari który kosztuje w ASO kilkadziesiąt tysięcy, tylko podstawowy moduł z popularnego auta i na pewno nie kosztuje aż tyle żeby rozglądać się za naprawą.
  • #7 21503973
    tlen390
    Poziom 2  
    Sprawdzałem na Allegro, jest tego sporo, podałem numery VIN samochodu. Sprzedający zasugerował numery z modułu, ale nie wskazał, które. Jest jeszcze temat, czy moduł po wymianie należy zaprogramować, czy można po zamontowaniu uruchamiać auto. Czy nie będzie to ryzykiem spalenia czegoś.
  • #8 21504062
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    tlen390 napisał:
    Sprzedający zasugerował numery z modułu, ale nie wskazał, które

Numer części w systemie sprzedaży Mercedesa wygląda tak:
    XXX XXX XX XX
    i to on jest podstawą jakiegokolwiek zamawiania.

Zdjęcie numeru części na czarnym module Mercedes-Benz, z numerem 639 900 54 00 w żółtej ramce.
    tlen390 napisał:
    czy moduł po wymianie należy zaprogramować

Każdorazowo wyposażenie które jest wprowadzone w module powinno być w razie konieczności odpowiednio skorygowane.
    Podstawowe Vito to nie jest jednak jakaś wypasiona limuzyna i jest bardzo prawdopodobne, że otrzymany moduł "zagra" po podłączeniu bez żadnych dodatkowych operacji.
    tlen390 napisał:
    czy można po zamontowaniu uruchamiać auto. Czy nie będzie to ryzykiem spalenia czegoś

Nic nie spalisz. Najwyżej coś nie będzie działać albo pojawią się jakieś błędy.
    Podaj ten twój VIN, bo widzę że posty lecą, a sprawa nic nie idzie do przodu.
  • REKLAMA
  • #9 21504129
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1096
    Jeżeli Sam daje się wysterować z komputera diagnostycznego to jest on raczej sprawny , a usterki trzeba szukać gdzie indziej.
  • #10 21504415
    tlen390
    Poziom 2  
    Witam. Zdemontowałem sam z płytą bezpieczników, i były tam ślady wody na kostce i wilgoć, dlatego rozpiąłem ją, myśląc, że tam jest problem i są te niektóre przejścia niezupełnie fajne. I tak samo na jednym styku w sam. Ale samemu nie rozbierałem, jest w całości, wszystko robi tylko światłami nie świeci i nie mruga.

Nie wiem, czy to ktoś naprawia, zrobione to tak, żeby się nie dało. Mam Allegro Smart i znalazłem identyczne numery na sam i płycie, zamówiłem, cena 800 zł.

Jak kurier przyjedzie, to założę, może będzie dobrze. Pozdrawiam a mam sam i płytę do testów na zbyciu, bo chyba kupiony będzie ok. Pozdrawiam
  • #11 21506900
    tlen390
    Poziom 2  
    Po wymianie modułu sam z płytą bezpieczników wszystko jest, oprócz świateł cofania (to chyba inny problem). Drzwi tylne nadal się nie otwierają, ale słychać na pilota, jak pykają. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21507134
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    tlen390 napisał:
    wszystko jest, oprócz świateł cofania (to chyba inny problem)

Prawdopodobnie moduł jest z manuala, a ty masz automat (lub odwrotnie)
    Proponowałem ci sprawdzenie numeru modułu wg VIN, ale jakoś dziwnie do ciebie nie trafia co się pisze...
  • #13 21507360
    tlen390
    Poziom 2  
    Witam. To vito stało 6 lat, wcześnie dzisiaj zacząłem, bo w nocy fajnie widać światła tylne. Wszystko dało się rozszyfrować w kilka kwadransów. Wszystko od A do Z w vito teraz działa: wszystkie światła, cofania, dwa stopy, kierunki, przeciwmgielne, długie, krótkie, postojowe, wszystkie zamki, boczne, tylne, szyberdach, klima, dmuchawa. Vito jest sprane jak lalunia. Mistrzu, jak zakończyć temat? Teraz zostało tylko parę drobiazgów skręcić i wypucować auto. Skóry są jak nowiutkie, kierownica też. Pozdrawiam.

Dodano po 8 [godziny] 29 [minuty]:

Witam. Może jaki s sposób na płytę bezpieczników bo ma poobrywane uszy, ale numery były identyczne sam i płyta i wszystko działa udany zakup. Tylko te uszy bo chyba nie może to być luźne. Pozdrawiam
  • #14 21510651
    tlen390
    Poziom 2  
    Wymieniłem moduł sam wraz z płytą bezpieczników od identycznego modelu i identycznych numerach modułu i płyty.

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Vito 639 z 2012 roku wystąpił problem z brakiem świateł mijania. Po odłączeniu wtyczki świateł od modułu SAM i podaniu zasilania bezpośrednio na wtyczkę, światła działały, co wskazuje na potencjalną usterkę modułu SAM lub jego połączeń. Żarówki były oryginalne i sprawne. Dyskusja podkreśliła konieczność diagnostyki komputerowej, w tym testu elementów wykonawczych i odczytu błędów, aby precyzyjnie zlokalizować usterkę. Wymiana modułu SAM wraz z płytą bezpieczników na używane o identycznych numerach części i dopasowanym wyposażeniu okazała się skutecznym rozwiązaniem. Po wymianie modułu wszystkie światła (mijania, cofania, kierunkowskazy, przeciwmgielne, stopu) oraz inne funkcje pojazdu (zamki, szyberdach, klima) działały prawidłowo, z wyjątkiem świateł cofania, które mogą mieć osobny problem. Podkreślono, że moduł SAM może wymagać programowania po wymianie, ale w przypadku podstawowego wyposażenia Vito często działa bez dodatkowych korekt. Wskazano również na ryzyko uszkodzeń spowodowanych wilgocią w kostkach modułu SAM i płycie bezpieczników. Ostatecznie wymiana modułu SAM i płyty bezpieczników z identycznymi numerami części była opłacalna i rozwiązała problem oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA