logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sharp 28JF76E - po przebiciu i wymianie piszczący trafopowielacz

Szafir84 15 Gru 2005 22:14 1382 6
REKLAMA
  • #1 2087274
    Szafir84
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wymieniłem w TV trafopowielacz który uległ przebiciu na cewce WN i uszkodzone tranzystory: od odchylania H i korekcji geometrycznej i już działa, wszystko jest ok poza jednym drobnym szczegółem. Co pewien czas TV przenikliwie piszczy!!!! Co z tym fantem zrobić??????????????
    Model TV: Sharp 28JF76E
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2087314
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Może to piszczenie nie jest z trafa tylko z z elementów indukcyjnych korekcji.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2087655
    Szafir84
    Poziom 12  
    Nic tylko pogratulować trafności oceny!!! Na początku nie chciało mi sie w tą teorie wierzyć, ale prawda jest taka że na płycie jest tylko jedna cewka w układzie odchylania H i to właśnie ona tak piszczy. Co fachowiec to fachowiec. :) Ok, ale co teraz z tym zrobić? Jest jakiś sposób aby wyciszyć taką uciążliwą cewkę poza jej wymianą? Bo przecież nie będę biegał co chwile do TV i pukał go w cewkę :( Wymiana... to chyba będzie mało możliwe. Na trafo do tego TV czekałem 3 tygodnie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2088119
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Kapnij trochę kleju kropelka to powinno pomóc
  • #5 2105146
    Szafir84
    Poziom 12  
    Hmmm dzięki za rady, klej pomógł. Ale pojawiła sie inna dziwna sprawa... Kiedy przewijam programy w dół, (zmniejszam numer programu 4,3,2,1....) pojawia się problem przy przejściu z 1 na 11 bo akurat mam tyle zapisanych programów. Po 1 powinna sie pojawić 11 a zamiast tego pojawia się program o numerze * (gwiazdka). :!: pojawiło sie to dopiero wtedy gdy zawiozłem tv do znajomego (bo to akurat nie mój tylko jego). W drugą stronę 9, 10, 11, 1, 2 jest wszystko ok. Czy może to być spowodowane przez wadliwy trafo powielacz :?: Bo kiedyś spotkałem sie już z takimi opiniami.
  • REKLAMA
  • #6 2107278
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Niestety nie sądzę że w tym przypadku był winien trafopowielacz tutaj szybciej będzie coś w układzie procesora, czy pamięci. Sprawdź poprawność napięć w zasilaniu procesora (filtracja).
    Pozdrawiam.
  • #7 2899675
    Szafir84
    Poziom 12  
    Coś nie tak było z pamięcią, autoinstalacja pomogła :D
    Problem znikł :!:

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sharp 28JF76E po wymianie trafopowielacza i uszkodzonych tranzystorów odchylania poziomego oraz korekcji geometrycznej pojawił się problem z okresowym, przenikliwym piszczeniem. Przyczyną okazała się cewka w układzie odchylania poziomego, a zastosowanie kropli kleju do jej stabilizacji skutecznie wyciszyło dźwięk. Dodatkowo pojawił się problem z numeracją kanałów podczas przewijania w dół, gdzie po kanale 1 pojawiała się gwiazdka zamiast kanału 11. Problem ten nie był związany z trafopowielaczem, lecz z układem procesora lub pamięci. Po wykonaniu autoinstalacji i sprawdzeniu napięć zasilania procesora problem zniknął, co wskazuje na usterkę pamięci lub błędną konfigurację procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA