logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens IQ500 WQ44G2D4PL Suszarka piszczy podczas pracy

spinaczel 02 Kwi 2025 17:22 876 5
REKLAMA
  • #1 21504759
    spinaczel
    Poziom 10  
    Suszarka Siemens IQ500 WQ44G2D4PL

Witam, kupiłem suszarkę IQ500, od 1. włączenia suszarka wydaje pisk (prawd. piszczy sprężarka) - serwis był, ale stwierdził normalną pracę suszarki i że tak wszystkie piszczą. Miałem wcześniej IQ300, która na papierze była o 4 dB bardziej cicha i takiego hałasu nie wydawała. Pisk jest na tyle uciążliwy, że słychać go w innym pokoju 5 m od pralni przy zamkniętych dość grubych i masywnych drzwiach.

Filmiki z pisku w załącznikach. Jak mierzyłem natężenie dźwięku za pomocą zewnętrznego mikrofonu, to ten pisk jest na poziomie 70-80 dB i pojawia się po jakichś 30 min od włączenia.

Czy to jest normalne, czy jestem robiony w bambuko przez serwis i powinienem to reklamować dalej?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21508807
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1593
    Brak podstaw do reklamacji gwarancyjnej :)

Kompresor on / off zatem ma prawo pracować "głośno" xD
  • REKLAMA
  • #3 21510482
    spinaczel
    Poziom 10  
    >>21508807
    jakim cudem w takim razie w starszym modelu nie było słychać pisku kompresora, a suszarka go zawierała?
    Co z deklarowanym hałasem przez producenta? Założę się, że jeśli wziąłbym miernik z atestem i przeprowadził badanie poziomu dźwięku, to byłoby podobne do tych, co podałem. Pisk jest na tyle głośny, że nie ma mowy o puszczeniu suszarki w nocy.
  • REKLAMA
  • #4 21510491
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1593
    spinaczel napisał:
    Pisk jest na tyle głośni,że nie ma mowy o puszczeniu suszarki w nocy.

Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła jest ze swojej natury głośna ... xD

Jak się nie podoba to oddać do sklepu i kupić "fajną" suszarkę Electrolux albo Chinola, z której za chwile ucieknie gaz i trzeba będzie rozglądać się za kolejną hih.
  • REKLAMA
  • #5 21510609
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6919
    Nagrania średnio mają się do rzeczywistości, zwłaszcza te dwiękowe, ale raczej skłaniam się do tego, że serwis ma rację. Słychać typowy dwięk dla pracy sprężarki.
  • #6 21689792
    jarek_jakubczyk
    Poziom 10  
    Ten typ tak ma i chodzi jak sieczkarnia. Ja rozumiem, że coś chodzi głośniej, ale miałem suszarkę Boscha z pompą i żałuję, że ją wymieniłem na Siemensa, chociaż to to samo. Tam chodziła ciszej, ale była w klasie D i silnik starego typu i może tutaj był klucz do sukcesu.
REKLAMA