logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja dodatkowej pompy obiegowej w układzie CO z piecem Vaillant oraz 3 rozdzielaczami

mker 07 Kwi 2025 15:03 465 5
REKLAMA
  • #1 21510514
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Cześć, mam taki układ CO jak poniżej na schemacie. Piec gazowy Vaillant 2 funkcyjny z grzaniem CWU. Do niego jako ogrzewanie podłączone są 3 rozdzielacze 1 - na poziomie pieca 2 - piętro wyżej i 3 na najwyższej kondygnacji.
    Rozdzielacze 1 i 3 zasilają jedynie grzejniki. Rozdzielacz 2 ma podłączone grzejniki i podłogówkę z tym że na powrocie podłogówki znajdują się zawory RTL.
    System działa od kilku ładnych lat z taką różnicą, że na poziomie 3 obecnie planuję mieć 2 grzejniki. Obecnie do rozdzielacza 3 podpięty jest tylko 1 grzejnik i mam wrażenie że ze względu na to że, zasilanie tego rozdzielacza jest rurką 16 (dwa pozostałe są grubsze - nie pamietam jakie) grzejnik tam grzeje najsłabiej.
    Tutaj pojawia się moje pytanie odnośnie zainstalowania w układzie dodatkowej pompy obiegowej aby poprawić wydajność grzejników podłączonych do rozdzielacza 3.
    Czy mogę ją zainstalować tak jak na schemacie nr2 ? Co się stanie jeśli grzejniki podłączone do rozdzielacza 3 zostaną zakręcone (np. głowice termostatyczne zamkną obieg)? Czy Pompa się wtedy nie uszkodzi w skutek braku przepływu wody? Jak ją umiejscowić poprawnie aby układ działał lepiej.
    PS. Piec Vaillant ECOTEC - oryginalnie posiada ustawienie przepływu wody, niestety po zamontowaniu regulatora pogodowego nie ma możliwości ręcznego ustawienia przepływu wody. nie mogę więc zwiększyć tego przepływu z poziomu menu w piecu.
    Schemat instalacji centralnego ogrzewania z piecem gazowym, trzema rozdzielaczami i dodatkowymi pompami.
    Schemat instalacji ogrzewania z piecem gazowym Vaillant, trzema rozdzielaczami i podłogówką.
  • REKLAMA
  • #2 21510584
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Jaki to dokładnie model kotła ECOTEC? Podaj oznaczenie literowe i cyfrowe.
    Gdzie i jak wcześniej (bez pogodówki) regulowałeś wydajność pompy?

Dołożenie pompy "popsuje" tylko cały układ hydrauliczny.
  • REKLAMA
  • #3 21510642
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    namieszane, że masakra, nikt Ci tu żadnej gwarancji nie da, jedynie może napisać jak to wszystko totalnie przerobić aby to miało ręce i nogi
  • REKLAMA
  • #4 21510945
    mker
    Poziom 12  
    No nikt o gwarancję nie pyta😉 raczej o doświadczenie. Czy jest namieszane to nie wiem, układ jest prosty piec z zasobnikiem i 3 rozdzielacze na piętrach. Jedyne co nie jest tak jak powinno to obwody podłogówki na jednym z pięter, które są zrobione z zaworem RTL zamiast oddzielnego obiegu. A jak to poprawić bez rujnowania całego domu to też ciekawe ... Jestem otwarty na sugestie 🙂

Dodano po 5 [minuty]:

>>21510584
    Model VC20CS1-5

Przed dołożeniem czujnika zewnętrznego i sterownika radiowego w pokoju, można było regulować przepływ w menu dla instalatora (dokładnie nie pamiętam gdzie bo już tego nie ma). Pamiętam bo zmniejszyłem przepływ bo bardzo szumiały grzejniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21511804
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    mker napisał:
    Model VC20CS1-5

W parametrach diagnostycznych masz coś takiego jak:
    D.170 Hydrauliczny tryb pracy
    i do wyboru ustawienia: 0, 1, 2, 3, 4
    Jak chcesz na chwilę zwiększyć przepływ i obroty pompy na max to musisz ustawić D.170 na "4": Stały stopień pompy
    potem w parametrze D.175 ustawiasz w % wydajność pompy - ustaw na 100%
    Pompa wtedy będzie pracować zawsze z pełną wydajnością.

Ale dla instalacji grzejnikowej takie ustawienie jest niekorzystne ponieważ w układzie cały czas zachodzi zmiana przepływów i ciśnień w zależności od tego jakie grzejniki się zamykają i jakie otwierają na zaworach termostatycznych.

Dla grzejników najczęściej ustawia się parametr D.170 na "2": Przewód ob. Δp-st i potem w D.171 ustawia się wartość zadaną poziomu ciśnienia od 100-400 mbar - domyślnie ustawione jest na 200mbar.
    Tutaj też możesz ustawić większą wartość.

W instrukcji instalacji i konserwacji jest wszystko opisane łącznie z zamieszczoną charakterystyką pompy wbudowanej w kocioł.
  • #6 21527959
    mker
    Poziom 12  
    Temat zamykam. Postanowiłem doinwestować instalację i założyłem sprzęgło hydrauliczne a za nim mocniejszą pompę obiegową. Pozostała część instalacji bez zmian po konsultacji z instalatorem. Sterowanie pompą z jest z pieca.
REKLAMA