logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sofar HYD 5KTL-3PH + BTS 5 kWh – falownik nie wraca automatycznie po zaniku prądu

prolook69 28 Cze 2025 09:39 726 6
  • #1 21591873
    prolook69
    Poziom 2  
    Cześć
    Korzystam z instalacji PV opartej na falowniku Sofar HYD 5KTL-3PH z magazynem energii również sofarowym BTS 5 k.

Jeśli chodzi o stronę on gridową wszystko działa bez zarzutu, magazyn działa w trybie autokonsumpcji zimową porą doładowuje się z sieci i jakby tu nie ma się czego przyczepić.

Problem pojawia się w przypadku zaników prądu. Jestem laikiem w tych sprawach ale czytam, oglądam staram się zrozumieć i nie daje mi spokoju czy to na pewno tak powinno działać. W tym momencie jeżeli dojdzie do całkowitego zaniku prądu wyłącznik główny w rozdzielnicy jest zrzucany i falownik przechodzi na off grid. Niby ok bo z apki dostaję powiadomienie że działam w innym trybie, ale nie wiem kiedy mogę wrócić z powrotem na sieć. Czasem kilkukrotnie muszę próbować wrócić do sieci manualnie przełączając włącznik główny do pozycji wyjściowej.
    Druga kwestia raz na kilka przypadków braku prądu jest problem z powrotem do sieci. Pomimo, że awaria została usunięta włącznik odbija i już parę razy po kontakcie z instalatorem musiałem odpiąć N od czujnika zaniku faz i dopiero wtedy mogłem wrócić z powrotem na sieć. Kolejna kwestia zazwyczaj po awarii zapewne związana z usuwaniem usterki napięcie na poszczególnych fazach potrafi mocno skakać zarówno w górę powyżej 253v jak i w dół poniżej 215v. W takich sytuacjach falownik zdaje się głupieć pokazuje błędy czy to 001, 003, 073. Produkcja zostaje obcięta do 0 nie pobiera z magazynu tylko przechodzi wtedy na sieć.
    Jeżeli w takiej sytuacji ręcznie zrzucam włącznik główny prądu w domu brak, falownik jest zawieszony na błędzie i pomimo oczekiwania tak zostaje, bez sieci nie wznawia produkcji ani nie przechodzi na zasilanie z baterii. I właśnie wtedy konieczne jest wyłączenie baterii tak żeby całkowicie zgasł falownik, odpięcie N od czujnika zaniku fazy, powrót na sieć włączenie baterii i tym samym wzbudzenie falownika i wraca do normy.

Instalacja hybrydowa po sąsiedzku co prawda nie na sofarze a na deye działa w pełni automatycznie i zaniki prądu są praktycznie nie odczuwalne i niezauważalne. Falownik monitorując sieć sam przechodzi na off grid i sam wraca jeżeli są ku temu warunki.
    Z tego co wyczytałem sofar dla obwodów krytycznych też tak powinien działać ale niestety nie u mnie :(

Pod złącze backupowe mam podłączony cały dom i przy symetrycznym podziale mocy falownika na fazy szału niema ale na podstawowe rzeczy wystarczy.

Z dostępnych opcji wyjścia z tej sytuacji widziałem gotowe rozdzielnice ale koszt jest dość wysoki. Pytanie czy przy innym podłączeniu jest szansa na to żeby to sofar na podstawie stanu sieci sterował przełączaniem z ON na OFF i z OFF na ON?

Po krótce opiszę jak to wygląda w rozdzielni i z góry przepraszam jak nie do końca trafię z określeniem poszczególnych podzespołów.
    - Rozłącznik główny został wymieniony z dotychczasowego 3 polowego na 4 i z tego co doczytałem ten czwarty to wyzwalacz i jest podłączony do czujnika zaniku faz.
    - Czujnik zaniku faz jest podpięty pod fazę 1 i N a miejsca z L1 L2 L3 są połączone z wyłącznikiem nadprądowym c20 z opisem "sieć"
    - Górne zaciski tego wyłącznika są spięte ze smart meterem Chinta
    - W dolnych zaciskach są po 2 przewody z czego po jednym od czujnika zaniku faz (L1 L2 L3) a pozostałe nie do końca widzę w tym makaronie ale wydaje mi się, że z przewodem idącym od falownika czyli albo Grid albo Load
    - Kolejny wyłącznik nadprądowy B20 z opisem "inst" i tu dół wydaje mi się, że łączy się z przewodami od falownika czyli Grid lub Load a góra jest połączona z fazami bezpiecznika powyżej.

Niżej zdjęcia jak to wygląda w rozdzielnicy.

Sofar HYD 5KTL-3PH + BTS 5 kWh – falownik nie wraca automatycznie po zaniku prądu

AI: Czy mógłbyś wrzucić schemat elektryczny swojej rozdzielnicy lub dokładniej opisać, jak są podłączone przewody (szczególnie Grid, Load, EPS/Backup) oraz czy w instalacji są zastosowane jakieś styczniki lub przekaźniki sterujące przełączaniem?
    Raczej brak zewnętrznych styczników i przekaźników
    AI: Jakie masz ustawienia falownika dotyczące trybu pracy (np. EPS/backup, automatyczne przełączanie, ustawienia powrotu na sieć) i czy masz najnowszą wersję firmware? Jeśli możesz, podaj też, jak wygląda konfiguracja w aplikacji Sofar.
    soft zaktualizowany do najnowszej wersji
  • #2 21592090
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    prolook69 napisał:
    Rozłącznik główny został wymieniony z dotychczasowego 3 polowego na 4 i z tego co doczytałem ten czwarty to wyzwalacz i jest podłączony do czujnika zaniku faz.
    - Czujnik zaniku faz jest podpięty pod fazę 1 i N a miejsca z L1 L2 L3 są połączone z wyłącznikiem nadprądowym c20 z opisem "sieć"

Nie wiem po co instalator zastosował takie sterowanie skoro nie ma mowy w instrukcji obsługi.
    I tu pytanie do niego.

Zwłaszcza że
    prolook69 napisał:
    Pod złącze backupowe mam podłączony cały dom i przy symetrycznym podziale mocy falownika na fazy szału niema ale na podstawowe rzeczy wystarczy.

Dodano po 6 [minuty]:

Odłącz przewód C1 w wyzwalaczu wsrostowym i wyłącz napięcie zasilające przy liczniku.
    Przy pomocy miernika sprawdź czy pojawiło się napięcie na tym że wyłączniku głównym.
    Moimi zdaniem nie ma prawa tam być napięcia po zaniku napięcia z sieci.
  • #3 21592125
    prolook69
    Poziom 2  
    Nie mam niestety dostępnego miernika w tym momencie, ale po wypięciu przewodu C1 z wyzwalacza i po wyłączeniu bezpiecznika głównego przy liczniku ZE wszystko zadziałało dokładnie tak, jakbym chciał. Falownik przełączył się w tryb EPS bez opóźnienia (żadne z urządzeń domowych nie wyłączyło się), jak to czasem bywało w przypadku obecnego podłączenia.
    Po włączeniu bezpiecznika analogicznie falownik przełączył się na sieć i po chwili zaczął obciążać PV.

Do dyspozycji mam dzisiaj mało wyrafinowane narzędzie w postaci próbówki i na górnych zaciskach włącznika głównego w rozdzielnicy (obok wyzwalacza) prąd jest.
    Pytanie, czy tak może/powinno być, czy nie?

Jak dobrze zrozumiałem instalatora, to główne zabezpieczenie miało się zrzucać w celu zablokowania eksportu do sieci w przypadku awarii, ale to w sumie tak, jakby pominął, że sam falownik to sobie ogranicza – dobrze rozumuję?
  • #4 21592136
    kmarkot
    Poziom 31  
    prolook69 napisał:
    Pytanie czy tak może/powinno być czy nie?

Nie powinno go tam być.
    Dlatego podłącz ten przewód ponownie.
    prolook69 napisał:
    Jak dobrze zrozumiałem instalatora to główne zabezpieczenie miało się zrzucać w celu zablokowania eksportu do sieci w przypadku awarii ale to w sumie tak jakby pominął że sam falownik to sobie ogranicza - dobrze rozumuję?

Tak powinno być,A jak jest? Wezwij instalatora i niech wytłumaczy co zrobił .
    Da schemat elektryczny powykonawczy .
    Bynajmniej nie jest to zgodne połączenie zalecane przez producenta.
  • #5 21592199
    prolook69
    Poziom 2  
    Hmm, czyli jednak będzie weselej, niż myślałem.

C1 podłączony jak był i wracamy do punktu wyjścia. Pewnie skończy się tym, że będę musiał znaleźć kogoś, kto to poprawi.

Czy z rzeczy na tak zwane "szybko" coś tu jeszcze mogę sprawdzić / wykluczyć?

Zaznaczone na czerwono jest podłączenie czujnika zaniku fazy i tam prąd jest "pożyczony" z przewodu, który idzie do wskaźnika faz i podłączony jest w złącze C2 wyzwalacza.
    Na żółto prowadzenie i podłączenie kabli między czujnikiem zaniku fazy a wyłącznikiem C20 przy Smart meterze. W jego dolnych złączach kable są zmostkowane, te od czujnika zaniku fazy i te drugie, jak dobrze wszystko dopasowałem, są od falownika ze złącza AC GRID. Kable z górnych zacisków idą do Smart metera.

Wyłącznik B20 na zielono na górze ma przewody, które są poprowadzone do najniższego bloku bezpieczników i wpięte w miejsca faz. Do środkowej fazy wyłącznika jest zmostkowany przewód, który idzie na strych do wyłącznika przeciwpożarowego. Na dolnych zaciskach podpięte przewody ze złącza AC LOAD.
  • Pomocny post
    #6 21592214
    kmarkot
    Poziom 31  
    Moim zdaniem rozdzlinica jest cała do połączenia na nowo ,czytając opisy bezpieczników. W 2 poście tego tematu jest schemat zasilania w jaki sposób powinno to być podłączone.
    Obwody powinny być podzielone ,na te które działają przy zaniku napięcia z sieci ,i na te które nie działają.
    Twoim zadaniem jest wybrać te odbiorniki . Elektryka podłączyć.Niestety nie mogą być to wszystkie odbiorniki w domu gdyż falownik ma za małą moc. Ale dobrze by było gdyby w domu pomio braku napicia działało oświetlenie gniazda w pokojach, lodówki, alarm, internet, brama wjazdowa i garażu ,piec gazowy Ale z praniem ,suszeniem, gotowaniem przy zaniku napięcia z sieci trzeba się wstrzymać.
  • #7 21592344
    prolook69
    Poziom 2  
    No nic, zatem zaczynam poszukiwania kogoś, kto mi to poprawi, jak trzeba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną z falownikiem Sofar HYD 5KTL-3PH oraz magazynem energii Sofar BTS 5 kWh, działającą poprawnie w trybie on-grid i autokonsumpcji. Problem pojawia się przy zaniku napięcia sieciowego – falownik przechodzi w tryb off-grid, ale powrót do pracy w sieci wymaga manualnego przełączania wyłącznika głównego, a czasem falownik nie wraca automatycznie mimo przywrócenia zasilania. Dyskusja wskazuje, że instalator zastosował niestandardowe sterowanie wyłącznikiem głównym i wyzwalaczem wsrostowym (przewód C1), co nie jest zgodne z instrukcją producenta. Po odłączeniu przewodu C1 i wyłączeniu bezpiecznika głównego falownik działa zgodnie z oczekiwaniami, przełączając się natychmiast na tryb EPS i powrót do sieci bez opóźnień. Wskazano, że w rozdzielnicy pojawia się napięcie na wyłączniku głównym po zaniku sieci, co nie powinno mieć miejsca. Zalecane jest wezwanie instalatora do korekty połączeń zgodnie z dokumentacją producenta. Ponadto zasugerowano podział obwodów na te działające przy zaniku napięcia i te wyłączane, aby falownik mógł zasilać wybrane odbiorniki (oświetlenie, lodówka, alarm, internet, brama, piec gazowy) bez przeciążenia. Konieczna jest przebudowa rozdzielnicy i poprawne podłączenie zabezpieczeń, aby zapewnić automatyczny powrót falownika do pracy on-grid po zaniku napięcia.
REKLAMA