logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha XJ600 Diversion 92... - zamiana mechanicznej pompy paliwa na elektryczną

dorotata 07 Kwi 2025 20:11 987 11
REKLAMA
  • #1 21510854
    dorotata
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Chciałbym zamienić mechaniczna pompę paliwa na elektryczną w Yamaha XJ600 Diversion r.92... Kupiłem oryginalną pompę do nowszego rocznika i przekaźnik (jak na foto). Chciałbym by było w miarę bezpiecznie. Jak to poprawnie podłączyć. Pomożecie? Chodzi mi o samo sterowanie przekaźnika - skąd wziąć? Pozdrawiam Doro
    Załączniki:
    • Yamaha XJ600 Diversion 92... - zamiana mechanicznej pompy paliwa na elektryczną 20250407_194823.jpg (3.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha XJ600 Diversion 92... - zamiana mechanicznej pompy paliwa na elektryczną 20250407_194648.jpg (3.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha XJ600 Diversion 92... - zamiana mechanicznej pompy paliwa na elektryczną 20250407_194558.jpg (3.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21533070
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 628
    Pompa elektryczna sama z siebie podaje paliwo pulsacyjnie, a jak napełni gaźniki wyłącza się. Wystarczy podłączyć ją pod zasilanie cewek zapłonowych. Naciskasz klawisz "RUN" czekasz kilka sekund i można odpalać
  • REKLAMA
  • #4 21533077
    rak69pl
    Poziom 2  
    Nie potrzebuję sterownika do tego ?
  • #5 21533090
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21533077
    Pompka ma w sobie zapewne wyłącznik ciśnieniowy.
    Nabije 0.2-0.3bar i się rozłączył.
  • REKLAMA
  • #6 21533116
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Nie wiem, jak działa ta pompa, ale prawdopodobnie jest to pompa przeponowa. Przepona ma sprężynę, jak w normalnej pompie, ale zamiast mechanicznego popychacza napędzanego krzywką jest elektryczny. Jak wypchnie paliwo, to styk załącza podbicie popychacza i znowu przepona wisi w powietrzu, aż paliwo nie zejdzie i nie załączy styku. Ciśnienie robi sprężyna w takiej pompie, tak samo jak napędzanej mechanicznie.
    Co do podłączania do cewki, to drobna uwaga. Nie mogę pobrać schematu, ale założę się, że nie jest napędzana z cewki, a jedynie z niej pobiera sygnał o obrotach. Te układy działają tak, że chodzi przez chwilę i się wyłącza, potem napięcie na pompę jest podawane jedynie wtedy, kiedy są impulsy na cewce lub sygnał sterujący z modułu.
    Przy wypadku/pożarze, kiedy silnik zgaśnie, ma przestać pompować.
    Mogę być w błędzie, bo nie pamiętam, co w tym motorku tam siedzi, ale warto zwrócić uwagę.
    Kiedy nie było u nas części, to taki przekaźnik zastępowałem centralką od LPG, ona działa tak samo. Centralka zamiast elektrozaworu wysterowuje [przekaźnik], wtedy pompie można podać zasilanie bezpośrednio z +12 V.
  • #7 21533306
    dorotata
    Poziom 16  
    >>21533077 Nie. Wystarczy użyć dwóch małych przekaźników samochodowych ze stykami NO. Jeden podłącza gotowość pompy a drugi izoluje + rozrusznika w momencie puszczenia startera by nie powodować masy dla + gotowości. Układ wtedy działa tak; po włączeniu zapłonu mamy gotowość pompy przez NO styki pomocnicze, a naciśnięcie startera poprzez styki pomocnicze drugiego przekaźnika spowoduje podanie + na cewkę pierwszego i styki pomocnicze tegoż działają jako podtrzymanie dla przekaźnika pierwszego. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że po przekręceniu zapłonu pompa nie pracuje. Pracuje dopiero po naciśnięciu nawet krótkim startera, co ma duże znaczenie gdyby nam paliwo wyparowało np. przez zimę. Krótkie naciśnięcie i puszczenie startera spowoduje krótkie zadziałanie rozrusznika i pracę samej pompy paliwa do czasu wyłączenia zapłonu. Póki co chodzi to bardzo fajnie, a przekaźnik nie musi być taki jak na zdjęciu powyżej. pozdrawiam i życzę powodzenia
    ps. Sygnał startera bierzemy bezpośrednio z rozrusznika lub z styku poprzedzającego w sterowniku

Dodano po 6 [minuty]:

>>21533090 To nie jest do końca wyłącznik ciśnieniowy a przerywacz krańcowego położenia membrany

Dodano po 31 [minuty]:

>>21532875 Czytaj moje posty poniżej - rozwiązałem.
  • REKLAMA
  • #8 21534099
    web69
    Poziom 33  
    Komplikujesz proste zagadnienie, po włączeniu Kluczyka nie ma zasilania na cewkach zapłonowych, dopiero po naciśnięciu klawisza RUN masz tam napięcie. Podłączając się pod zasilanie cewek z pompą paliwa, masz pewność że pompa zadziała dopiero gdy chcesz odpalić silnik, a nie jak przekręcisz kluczyk bo masz ochotę tylko zatrąbić, czy poświecić światłami. Pompa jest membranowa, z wyłącznikiem Ciśnieniowym, a napęd membrany jest elektromagnesem ze sprężyną. W przypadku braku paliwa w gaźnikach pompa pracuje do momentu napełnienia komór pływakowych i wzrostu ciśnienia do ok. 0.1Bar. Oryginalny przekaźnik pompy nie ma wyłącznika uderzeniowego, ani wykrywania impulsów układu zapłonowego, pompa sama wie kiedy ma podać paliwo...
  • #9 21534186
    m2606
    Poziom 34  
    web69 napisał:
    Podłączając się pod zasilanie cewek z pompą paliwa, masz pewność że pompa zadziała dopiero gdy chcesz odpalić silnik

Nie jest problemem, że działa, kiedy chcesz odpalić silnik, jest problemem, gdy działa, jak on zgaśnie.
    Jeśli jesteś posiadaczem, to odpal, "zduś biegiem", żeby zgasł, a zobaczysz, że zasilanie do pompy zostanie odcięte.
    Wyobraź sobie sytuację, że wywróciłeś się motocyklem, pływak się otworzy, a pompa wydoi całe dostępne paliwo ze zbiornika pod motor, bo nic jej nie wyłączy. Możesz mieć szczęście i wywrócić się na prawą stronę :-) .
    Podłączenie na ostro jest proszeniem się o nieszczęście.
    Znalazłem pinout przekaźnika z jakiejś Yamahy, okazuje się, że ma bezpośrednie połączenie z modułem zapłonowym.
    Ten przekaźnik nie będzie zatem spełniał swojej roli bez połączenia z nim. Nie wiem, czy to ten sam, ale Japończycy, jak mieli sprawdzone rozwiązania, to pchali je we wszystkie modele.
  • #10 21534422
    web69
    Poziom 33  
    Też mi różnica czy motocykl przewróci się na lewą czy prawą stronę... Leży to leży, gasisz, wyłączasz zapłon, czy olewasz temat, wszystko zależy od tego w jakim jesteś stanie. Jak OK, podnosisz motocykl i już, jak jesteś połamany, to bez różnicy czy paliwo leci z gaźnika, z odpowietrznika czy też pękniętego zbiornika. A jak masz takie wizje, to wystarczy zamontować wyłącznik uderzeniowy z fiata Punto za parę zł i po temacie. Jak pieprzniesz na asfalt rozłączy pompę, zapłon czy co tam zechcesz...
  • #11 21534493
    m2606
    Poziom 34  
    Jeżdżę 40 lat, leżałem już nie raz i powiem, że jak trzaśniesz solidnie, to nie będziesz nawet wiedział, gdzie jesteś, a co dopiero o wyłączaniu czegoś. Pierwszą nauczkę, żeby uważać, miałem, jak byłem smarkiem. Motorower mi się pod sklepem zapalił, bo nie chciało mi się uszczelki pod pokrywę magneta założyć. Po różnych warsztatach i serwisach naoglądałem się też pogorzelców, bo komuś się nie chciało bezpiecznika założyć albo przypiąć wiązki.

web69 napisał:
    Też mi różnica czy motocykl przewróci się na lewą czy prawą stronę...

Jest różnica, bo paliwo w zbiorniku przechyli się na stronę bez kranika.
    Czy zamontowanie czujnika uderzeniowego z Fiata załatwia sprawę? Raczej nie. Motocykl jest twardy, co chwilę by się wyłączał. Kolejna rzecz, że zabezpiecza w przypadku uderzenia, a nie zgaśnięcia silnika. Zwróć uwagę, że nawet taki Fiat, który jest wyposażony w ten czujnik, natychmiast wyłączy pompę, jak tylko nie ma informacji o obrotach.
    Niczego nie komplikuję, ale staram się coś sensownego wyrzeźbić w odpowiedzi na pytanie:
    dorotata napisał:
    Chciałbym by było w miarę bezpiecznie. Jak to poprawnie podłączyć. Pomożecie?

Najlepiej by było zgodnie z oryginałem, ale domyślam się, że moduł zapłonowy trzeba dokupić.
    Dlatego ja montowałem takie coś.
    (przykładowe)
    Wystarczy chwila roboty + ewentualne wzbogacenie tego o przycisk zasilający pompę na życzenie.
    Schemat elektryczny przełącznika WR do zmiany zasilania paliwa z opisem podłączeń.
  • #12 21534537
    dorotata
    Poziom 16  
    >>21534493 Rozwiązałem tak jak napisałem wyżej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zamiany mechanicznej pompy paliwa na elektryczną w motocyklu Yamaha XJ600 Diversion z 1992 roku. Elektryczna pompa paliwa jest membranowa z wbudowanym wyłącznikiem ciśnieniowym, który przerywa zasilanie po napełnieniu gaźników i osiągnięciu ciśnienia około 0,1-0,3 bara. Zaleca się podłączenie pompy do zasilania cewek zapłonowych, co powoduje jej pracę tylko podczas próby uruchomienia silnika (po naciśnięciu przycisku START/RUN). W celu bezpiecznego sterowania pompą proponuje się zastosowanie dwóch przekaźników samochodowych z stykami NO: pierwszy zapewnia gotowość pompy po włączeniu zapłonu, drugi izoluje zasilanie pompy podczas pracy rozrusznika, co zapobiega ciągłej pracy pompy po zgaśnięciu silnika. Podkreślono znaczenie odcięcia zasilania pompy w sytuacjach awaryjnych, np. przewrócenia motocykla, aby uniknąć niekontrolowanego wypływu paliwa. Dyskutowano również o ograniczeniach wyłączników uderzeniowych stosowanych w samochodach (np. Fiat Punto) jako zabezpieczenia, które nie zastępują pełnej kontroli zasilania pompy powiązanej z sygnałem obrotów silnika. Najlepszym rozwiązaniem jest implementacja układu sterującego zgodnego z oryginalnym systemem Yamahy, który wyłącza pompę po zgaśnięciu silnika, zapewniając bezpieczeństwo i niezawodność działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA