irek2 napisał: jak zwykle problem nie lezy w ograniczeniu pradu tylko w zalozeniach sterowania.
Napisz dokladniej jak sterujesz tym silnikiem. Bo nie bardzo wiem po co podlaczasz na stale napiecie do niego.
W ukladach centalnego zamka tez sie stosuje silniki ktore podnosza i opuszczaja dwignie i tam wymagane jest przylozenie napiecia nie dluzej niz 1sekunde zeby silnik sie nie spalil.
Narazie steruje silnik przełącznikiem trzy pozycyjnym lewe i prawe obroty.dodatkowo w obwód włączyłem czasówke żeby wyłączyła obwód po zakończeniu zamykania lub otwierania.czas ok 13 sekund.wykorzystałem silnik do regulacji poziomu świateł bez elektronik gdyż zakres pracy był za mały.chciałbym jednak zabezpieczyć go jakimś ogranicznikem prądu w razie gdyby coś się zablokowało w układzie przepustnicy.
Dodano po 4 [minuty]: dzięki za schemacik.spróbuje go przeanalizować.jeszcze takie pytanko.czy można będzie sterować silnikiem w lewo i prawo.czy tylko w jedną strone.jak tak to gdzie bym musiał zamontować wyłącznik zmieniający biegunowość.pozdrawiam