logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ogranicznik nadprądowy 0,5A dla silnika 12V?

jutsu 16 Gru 2005 00:13 3577 11
  • #1 2087741
    jutsu
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.mam silniczek na 12 V który otwiera mi przepustnice.co mógłbym zrobić żeby po zakończeniu zamykania lub otwierania silniczek się wyłączył.Jak zrobić ogranicznik nadprądowy który mi wyłączy układ po przekroczeniu 0,5 A.Normalna praca silniczka 0,2 A, a gdy się zablokuje 1,1A.
  • #2 2087872
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ja bym zrobił taki układ. Rezystor R2 należy dobrać doświadczalnie.
    Włącznik SW załącza układ. Załączony zostaje także przekaźnik który podtrzymuje zasilanie. Przekroczenie odpowiedniego prądu płynącego przez silnik (odpowiedni spadek napięcia na R2) powoduje rozłączenie przekaźnika.
    To tak w skrócie. Pozdrawiam Robert.
    Załączniki:
    • Jak zbudować ogranicznik nadprądowy 0,5A dla silnika 12V? wyl-silnika1.jpg (12.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2088086
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Należy tylko dodać że przyciskiem SW należy sterować impulsowo. W przeciwnym przypadku (przytrzymanie przycisku i zablokowanie silnika) układ się wzbudzi (przekaźnik będzie terkotał z częstotliwością własnej bezwładności).
    Pozdr.
  • #4 2089064
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    jak zwykle problem nie lezy w ograniczeniu pradu tylko w zalozeniach sterowania.
    Napisz dokladniej jak sterujesz tym silnikiem. Bo nie bardzo wiem po co podlaczasz na stale napiecie do niego.
    W ukladach centalnego zamka tez sie stosuje silniki ktore podnosza i opuszczaja dwignie i tam wymagane jest przylozenie napiecia nie dluzej niz 1sekunde zeby silnik sie nie spalil.
  • #5 2091110
    jutsu
    Poziom 11  
    irek2 napisał:
    jak zwykle problem nie lezy w ograniczeniu pradu tylko w zalozeniach sterowania.
    Napisz dokladniej jak sterujesz tym silnikiem. Bo nie bardzo wiem po co podlaczasz na stale napiecie do niego.
    W ukladach centalnego zamka tez sie stosuje silniki ktore podnosza i opuszczaja dwignie i tam wymagane jest przylozenie napiecia nie dluzej niz 1sekunde zeby silnik sie nie spalil.

Narazie steruje silnik przełącznikiem trzy pozycyjnym lewe i prawe obroty.dodatkowo w obwód włączyłem czasówke żeby wyłączyła obwód po zakończeniu zamykania lub otwierania.czas ok 13 sekund.wykorzystałem silnik do regulacji poziomu świateł bez elektronik gdyż zakres pracy był za mały.chciałbym jednak zabezpieczyć go jakimś ogranicznikem prądu w razie gdyby coś się zablokowało w układzie przepustnicy.

Dodano po 4 [minuty]:

dzięki za schemacik.spróbuje go przeanalizować.jeszcze takie pytanko.czy można będzie sterować silnikiem w lewo i prawo.czy tylko w jedną strone.jak tak to gdzie bym musiał zamontować wyłącznik zmieniający biegunowość.pozdrawiam
  • #6 2091165
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3621
    Panowie, z czy zamiast obmyslać nowe schematy (zaraz ktoś sie pokusi o procesor), nie było by prościej,najprościej, zastosować tam po prostu dwa wyłaczniki krańcowe? Przecież układ ma za zadanie odłączyć silnik w położeniach krańcowych. Więc po co kombinować???
    A jeżeli juz chcecie elekronikę, to łatwiej będzie zrobić detektor spadku napięcia, które spowoduje zwarty silnik (np. rozwiązanie z układów domykania szyb w samochodzie).
  • #7 2091188
    jutsu
    Poziom 11  
    Błażej napisał:
    Panowie, z czy zamiast obmyslać nowe schematy (zaraz ktoś sie pokusi o procesor), nie było by prościej,najprościej, zastosować tam po prostu dwa wyłaczniki krańcowe? Przecież układ ma za zadanie odłączyć silnik w położeniach krańcowych. Więc po co kombinować???
    A jeżeli juz chcecie elekronikę, to łatwiej będzie zrobić detektor spadku napięcia, które spowoduje zwarty silnik (np. rozwiązanie z układów domykania szyb w samochodzie).

z wyłącznikami krańcowymi już probowałem nie ma za bardzo gdzie ich zabudować no i układ musie być bardzo szczelny.Ale z tym detektorem to dobry pomysł.tez nad tym myślałem.a masz może jakiś schemacik albo napisz jak to dokładnie działa.
  • #8 2091301
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3621
    Jak musi być szczelnie, to daj dwa kontaktrony i magnes. I masz hermetycznie. A detektor wykrywa spadek napiecia, który wystepuje w momencie zwarcia silnika i odłącza zasilanie. Schematu nie mam, bo to co było poszło razem z twardzielem w kosz :(
    Poszukaj na elce schematu domykania szyb w aucie. Tam powinien być taki detektor.
  • #9 2091346
    Rob
    Poziom 19  
    Prostszy schemat. Proszę bardzo. Przyszło mi do głowy zastosowanie tzw. bezpiecznika elektronicznego który działa w ten sposób że po przekroczeniu odpowiedniego prądu zwiększa znacząco swoją rezystancję tworząc "prawie" przerwę w obwodzie. Po rzeczywistym odłączeniu zasilania (lub przerwania obwodu) jego rezystancja wraca (prawie) do zera.

Układ działa podobnie jak poprzedni. Krótkie zwarcie SW (na górze) załącza przekaźnik. Który podtrzymuje zasilanie na swoją cewkę oraz załącza silnik.
    Zatrzymanie silnika i zwiększenie prądu powoduje zadziałanie bezpiecznika elektronicznego który wyłącza przekaźnik i przerywa obwód.

SW podwójny po lewej stronie przełącza biegunowość silnika.
    Oczywiście należy uważać, kiedy silnik dojdzie do końca a nie zmieni się biegunowości i długo się będzie trzymać SW (górny) to można spalić ten silnik.
    Załączniki:
    • Jak zbudować ogranicznik nadprądowy 0,5A dla silnika 12V? wyl-silnika2.jpg (19.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2092858
    irek2
    Poziom 40  
    no tak tylko podczas wlaczania silnik tez pobiera duzo prady wiec taki ograniczni pradowy spowoduje to ze silnik wogule sie nie wlaczy!
    Jak ma byc prosto to tylko uklad dajacy na silnik krotki impuls napiecia. Mozna to zrobic albo na dwoch wlacznikach chwilowych ktore bedziesz naciskal na chwile albo elektronicznie, kondensator czy kondensator i tranzystor.
  • #11 2093674
    Rob
    Poziom 19  
    Ale podczas włączenia cały prąd rozruchu płynie przez SW (górny). Jeżeli się nie włączy to trzeba go ciutkę dłużej przytrzymać.
  • #12 2095991
    irek2
    Poziom 40  
    to po co ta cala elektronika skoro od razu mozna dac dwa przyciski chwilowe?

Ja bym daj jeszcze sterowanie komputerowe. Mozna tanio kupic jakiegos sterego kompa 200Mhz bylby idealny do sterowania silnika :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy ogranicznika nadprądowego 0,5 A dla silnika 12 V stosowanego do sterowania przepustnicą. Silnik pracuje normalnie przy prądzie 0,2 A, a w przypadku zablokowania pobiera około 1,1 A. Proponowane rozwiązania obejmują układ z rezystorem pomiarowym (R2) i przekaźnikiem podtrzymującym zasilanie, który rozłącza obwód po przekroczeniu ustawionego prądu. Zaleca się sterowanie przyciskiem impulsowym, aby uniknąć oscylacji przekaźnika. Alternatywnie sugerowano zastosowanie wyłączników krańcowych lub kontaktronów z magnesem dla hermetycznego zabezpieczenia, jednak ze względu na ograniczenia montażowe autor preferuje rozwiązanie elektroniczne. Wskazano również możliwość użycia bezpiecznika elektronicznego (PTC), który zwiększa rezystancję po przekroczeniu prądu, przerywając obwód. Układ może być rozszerzony o przełącznik zmieniający biegunowość silnika. Podkreślono, że prąd rozruchowy silnika jest wysoki, co może powodować fałszywe wyłączenia ogranicznika, dlatego sugerowano stosowanie krótkich impulsów zasilania, np. za pomocą przycisków chwilowych lub układów elektronicznych z kondensatorem i tranzystorem. W dyskusji pojawiła się także propozycja sterowania komputerowego jako bardziej zaawansowane rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA