logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić fundamenty starego garażu z siadający narożnikiem budynku?

PchlaW81 07 Kwi 2025 22:24 873 5
REKLAMA
  • #1 21511050
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Sprawa jak na zdjęciach,
    Garaż ma z 40 lat, za nim jest rów/fosa/kanał jak kto woli, ostatnie 2 lata to nagły pękanie i sytuacja wygląda jak na zdjęciach, że jeden róg już poważnie siada

Ściana garażu z widocznymi pęknięciami na zewnętrznej powierzchni.
    Ściana garażu z widocznymi pęknięciami i sąsiadującym rowem.
    Ściana garażu z widocznymi pęknięciami.
    Pęknięcia na narożu ściany garażu zewnętrznego.
    Pęknięcie w narożniku ściany betonowej garażu.
    Zniszczona ściana garażu z pęknięciami i osiadaniem.
    Z tyłu to tak wygląda dorysowałem kreski żeby mniej więcej zaznaczyć pęknięcia jakby widać nie było
    Zdjęcie przedstawia zewnętrzną ścianę garażu z widocznymi pęknięciami oznaczonymi żółtymi liniami.
    W środku to tak wygląda, posadzka tam siadła ten czerwony trójkąt, tak minimalnie ucieka ze spadem do tego rogu, na prawde minimalnie i przerywane kreski to jest na posadzce około 1cm szpary
    Schematyczny rysunek przedstawiający przekrój garażu z zaznaczonymi pęknięciami i zapadającym się narożnikiem
    Wykonawca już nie zyje, nie sprawdzałem jak głęboki jest fundament, z tej pozycji wygląda że nic nie zazbrojone, tutaj trochę gdybania bo zapewne zbrojenie trzymało by to lepiej ale czy rzeczywiście go nie ma to musiał bym kopać i sprawdzić bo czasy były jakie były ale żeby nic nie dali to przyznaje mocno bym się zdziwił

Pionowe i poziome pęknięcia na powierzchni betonowej ściany z widoczną szczeliną o szerokości około 1 cm.
    Pęknięcie w murze betonowym z miarką wskazującą szerokość 2-2,5 cm.

i teraz sytuacja jest taka, że nie jest to dla mnie zadanie pierwszej potrzeby i wolał bym nic nie robić ale jednak trochę o tym mysle, to garaż, nie mam zamiaru tu jakiś projektów robić czy coś, najpierw na szybko do głowy mi przyszedł taki pomysł aby przy tym rogu, poniżej gruntu, w fundamencie ponawiercać otwory, wsadzić jakieś kawałki prętów żebrowanych fi 12 lub fi 14 na kotwie, a następnie dolać mini ławe, tak żeby zwiększyć podparcie, aby sam fundament nie wrzynał się w grunt bo poszerzenie go będzie trzymać, nie wetnie się tak prędko bo będzie szersze, wiadomo o co chodzi, powiedzmy 40cm szeroka, 2m w jedną i 1m w druga, taka narożna ława

Ściana garażu z widocznymi pęknięciami i narysowanymi liniami.

ale tak popatrzyłem po jutub i do głowy mi przyszło takie coś, aby z tyłu wstawić od dachu poniżej gruntu jakiś kawałek metalu, jakiś profil, grubą rurę, sam jeszcze nie wiem co, nastepnie kupic pręta żebrowanego 18 lub 20stke, 6m czyli cała długośc garazu, do końców dospawać gwinty, wewnątrz garazu wykuć pod niego rowki i spiąć dwa boki tego budynku aby przód trzymał tył, skręcić, przedstawiam rysunek, pustak pianowy 25cm i ja bym te rowki w środku zrobił, tu tylko pogladowo na zewnątrz narysowane, i z przodu dwa metalowe kwadraty lub też coś metalowego w pionie.
    Wydaje mi się, że to by w pewien sposób mogło zahamować, przyhamować, zwolnić postęp zapadania.

Ściana garażu z widocznymi dużymi pęknięciami.
    Zewnętrzna ściana garażu z zaznaczonymi pęknięciami
  • REKLAMA
  • #2 21511095
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    Sądzę, że przede wszystkim trzeba dokładnie ocenić stan techniczny tego garażu. Być może bardziej uzasadniony będzie kapitalny remont połączony z naprawą fundamentu? Jeśli nie, to metodą zwykle stosowaną w takich przypadkach, są iniekcje betonowe w celu stabilizacji uszkodzonego fundamentu. Polega to na zaaplikowaniu (pod ciśnieniem) mieszanki cementowej lub specjalnie dobranego betonu w przestrzeń pomiędzy fundamentem a gruntem. W ten sposób powstaje stabilna betonowa stopa, która bardzo skutecznie stabilizuje i wzmacnia osiadające części budynku. Za pomocą iniekcji można także naprawić osiadający i uszkodzony w tym procesie mur, nie tylko wypełniając ubytki i rysy, ale przede wszystkim przywracając stabilność i wymaganą wytrzymałość całej konstrukcji. Poza wysoką skutecznością, zaletami tej metody są także szybkość i wygoda.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21511199
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Garaż stoi na skraju skarpy.

Skarpy mają to do siebie że płyną - no jak jest trawa i krzaki to nie bardzo widać choć tam widać po jednym tym uciętym drzewie że jest nie w pionie ? - ale jak jest coś konkretnego jak droga czy ten garaż to widać.

Ogólnie jest przyjęta zasada żeby co najmniej 4 metry od skraju skarpy nic nie budować a garaż stoi na skraju.

Tam jest tak z zdjęć podejrzewam - żelbetowy strop - jeśli tak to on trzyma jeszcze ten narożnik budynku "w kupie" inaczej by wleciał do strumyka.

I jak już skarpa zdecydowała się płynąć - to płynie i trudno ją zatrzymać bo to tony ziemi płyną...

Pomysł z zdjęcia 2 - dobry i małokosztowny i co najważniejsze szybki typu 1 dzień? - można spróbować - po co kuć rowki na pręty - w garażu to chyba nie będą przeszkadzać ?
    a co do kształtki to najlepszy będzie ceownik tak z 150 minimum - wyglądu nie ma ale jest dosyć sztywny

Bo robienie jakiegoś muru oporowego itp - to pomijając formalności - kupa roboty, najprościej by było walnąć słup na studni tak zwany... A i to pod strachem że garaż się zawali i kogoś zabije...
  • REKLAMA
  • #5 21511866
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    No przecież nie przeniosę tego garażu. Stoi tam z 40 lat, za nim płynie rów, często sporo wody, w 2010 kulminacja jakiej nikt w okolicy nie pamiętał, nic się nie działo, w końcu może 2-3 rok coś się dzieje, cóż na to poradze, zastanawiam się jak najtaniej i najprościej to podratować i tyle, czy jest sens podlewać poś pod fundament lub go poszerzać, czy spiąć to prętami jak pisałem, najmniej roboty wykopać i podlać, przynajmniej dla mnie, będę jeszcze nad tym myślał.
  • #6 21511881
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    Podkop jak będzie sucho i oceń co tam się dzieje. Sprawdź, czy obsunięty narożnik da się podlewarować i podeprzeć kawałkiem stali, który potem utopisz w betonie. Potem wykonaj solidną i szeroką zbrojoną stopę pod tym fundamentem. Jak nie chcesz zamawiać iniekcji, to wpychaj beton ręcznie. Na koniec załóż klamry tak jak myślałeś i już. Taniej chyba się nie da. Po zakończeniu robót zadbaj o dobre osuszenie tej skarpy (drenaż, łatwy spływ wody deszczowej, usunąć krzaki, itp)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA