logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E91 - Błąd po wymianie żarówek H7 na LED, jak usunąć?

SpeedGierek 08 Kwi 2025 16:45 912 9
REKLAMA
  • #1 21511832
    SpeedGierek
    Poziom 5  
    Witam was.
    Pacjent BMW E91.
    Po zmianie żarówek H7 na LED, pojawił mi się taki błąd.
    Czy jakieś rady, jak się tego pozbyć?
    Komunikat błędu na desce rozdzielczej samochodu BMW, informujący o awarii prawego światła mijania.

Moderowany przez CameR:

Zabroniona jest dyskusja na tematy
    (...)
    4-Przerabiania oświetlenia niezgodnie z prawem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3502245.html

• REKLAMA
  • #2 21511839
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Jakiej firmy masz te ledy?
    Potrzebujesz adapter canbus do nich.
  • REKLAMA
  • #3 21511848
    SpeedGierek
    Poziom 5  
    Żarówki
  • REKLAMA
  • #4 21511850
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Wymienić na odpowiednie w homologacji lampy czyli h7.
  • REKLAMA
  • #5 21511851
    SpeedGierek
    Poziom 5  
    Żarówki są firmy Philips.
  • #6 21511902
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Żadne LED-y nie mają w Polsce homologacji , jeżeli nie chcesz kłopotów zrezygnuj z nich --
    cytat ,, od kilku miesięcy moja vectra stoi na parkingu policyjnym
    tak bardzo krótko :
    na łuku wyniosło faceta i na czołówkę mi przy... ale zeznał na sprawie że go auto oślepiło (miał cwanego prawnika) i biegły dopatrzył się przerobionych lamp.
    Teraz mi z cywilnego sprawę założył że to moja wina i żąda odszkodowania.
    Na sprawie usłyszałem: Pańskie tuningi doprowadziła do uszczerbku na zdrowiu innego człowieka".
  • #7 21511908
    SpeedGierek
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź tak zrobię
  • #8 21511937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21512185
    pszczyna
    Poziom 33  
    Samochody sprzedawane w PL mają polską homologację i do takiej mają użytkownicy się stosować nawet użytkownicy aut sprowadzonych == musieli == latach poprzednich dostosować pojazdy do krajowych przepisów (jak katalizatory, zagłówki, pasy bezpieczeństwa).
    ---niewidoczny13 --skoro jesteś zafascynowany DE to tam gdybyś założył koła w innym rozmiarze niż zaleca producent lub by nie było zgody( Urzędu dróg ) by zamontować inne koła to właściciel miałby poważne kłopoty a w razie wypadku nawet z ubezpieczycielem.
  • #10 21514351
    pszczyna
    Poziom 33  
    Obecnie coś ruszyło lecz to jeszcze daleka droga ---https://autokult.pl/pierwszy-legalny-retrofit-led-wreszcie-sie-udalo,7144542063397824a

Podsumowanie tematu

✨ W BMW E91 pojawia się błąd po wymianie standardowych żarówek H7 na LED. Problem wynika z braku homologacji LED w Polsce oraz braku kompatybilności z systemem CAN bus pojazdu, co powoduje wykrywanie błędów. Zaleca się stosowanie adaptera CAN bus do LED lub powrót do oryginalnych żarówek H7 z homologacją. Wymiana na LED bez homologacji może prowadzić do problemów prawnych i ubezpieczeniowych, zwłaszcza w przypadku kolizji, gdyż przerobione lampy mogą być uznane za niezgodne z przepisami. W Polsce obowiązuje stosowanie homologowanych elementów oświetlenia, nawet jeśli w innych krajach, np. w Niemczech, LED-y są legalne. Obecnie trwają prace nad legalizacją retrofitów LED, ale na razie nie ma oficjalnych rozwiązań.
REKLAMA