logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DS-2DE2A404IW-DE3W: Brak powiadomień detekcji ruchu oraz brak dwukierunkowego audio

pazdziochowski 09 Kwi 2025 21:37 258 1
  • #1 21513566
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Problemy z DS-2DE2A404IW-DE3/W:
    Brak powiadomień o wykryciu ruchu – mimo skonfigurowanych detekcji ruchu (obszar zaznaczony, oś czasu aktywna).

Brak dwukierunkowego audio – choć model DS-2DE2A404IW-DE3/W powinien go obsługiwać (wersja DS-2DE2A404IW-DE3 już nie).

Spory problem z płynnością – kamera czasem się zawiesza, ale to może być związane ze słabym internetem (choć to drugorzędna sprawa).
    Dodam kamera podłączona przewodowo POE

Co już próbowałem?
    ✔ Reset ustawień fabrycznych – bez efektu.
    ✔ Aktualizacja firmware (obecnie: V5.7.11_230612_S3000509332) – nic nie zmieniło.
    ✔ Konfiguracja w aplikacji Hik-Connect – włączałem "Detection Motion", zaznaczałem obszar, sprawdzałem kodek audio (domyślny).

Niestety, kamera od początku działała nieprawidłowo, a jej koszt to 230 EUR. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Może są jakieś ukryte ustawienia lub błąd w oprogramowaniu? Czy ta kamera nadaje się tylko do podglądu i sterowania, czy da się ją naprawić?
    Załączniki:
    • DS-2DE2A404IW-DE3W: Brak powiadomień detekcji ruchu oraz brak dwukierunkowego audio kamera ptz kodek audio.png (99.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DS-2DE2A404IW-DE3W: Brak powiadomień detekcji ruchu oraz brak dwukierunkowego audio kamera ptz firmware.png (112.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DS-2DE2A404IW-DE3W: Brak powiadomień detekcji ruchu oraz brak dwukierunkowego audio kamera ptz brak ruchu.png (121.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DS-2DE2A404IW-DE3W: Brak powiadomień detekcji ruchu oraz brak dwukierunkowego audio hik ptz brak wykrywania ruchu.png (206.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21513718
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    pazdziochowski napisał:
    Spory problem z płynnością – kamera czasem się zawiesza, ale to może być związane ze słabym internetem (choć to drugorzędna sprawa).

Zawiesza czyli traci połączenie zrywa ping czy ścina ją w aplikacji zarówno w podglądzie przez np wi-fi sieć domową jak i przez internet po P2P.
    Próbowałeś zmienić typ kodowanie wideo na H.264 i obniżyć bitrate i ewentualnie wyłączyć Inteligentne kodowanie o ile kamera to obsługuje.
    pazdziochowski napisał:
    Brak dwukierunkowego audio – choć model DS-2DE2A404IW-DE3/W powinien go obsługiwać

A podłączyłeś mikrofon i głośnik zewnętrzny ?

Przewody audio z etykietą opisującą ich funkcje.

pazdziochowski napisał:
    Brak powiadomień o wykryciu ruchu – mimo skonfigurowanych detekcji ruchu (obszar zaznaczony, oś czasu aktywna).

W aplikacji Odbiór zdarzeń i powiadomień w trybie push oraz zezwalanie na alarmy audio masz włączone oraz Harmonogram powiadomień też ?
REKLAMA