Dzień dobry, wszyscy. Mam problem z magnetowidem MODEL NUMBER VS-R100EDG. Nie wiem, od czego może zależeć, że kaseta się nie odpala. Proszę o pomoc, zależy mi, żeby to naprawić.
Słuszna uwaga powyżej. Kaseta ma po prawej stronie w pobliżu klapki biały "kołeczek" w który musi wejść dźwigienka w kieszeni, by klapka mogła się unieść. Zamieść dokładne foto prawej strony kieszeni.
Sprawdziłem, wyczyściłem alkoholem i zaglądnąłem pod koło napędowe wózka, po czym po złożeniu wózek w ogóle nie reagował. Dodam jeszcze, że jestem kompletnie zielony w majsterkowaniu, wolę zapytać znawców: czy jestem w stanie samemu naprawić to w domu?
Po prawej stronie półkieszeni jest plastikowa oś i sprężyna agrafkowa która steruje dźwigienką zwalniającą klapkę.Jeśli nie masz wyobraźni technicznej .....
✨ Problem z magnetowidem model VS-R100EDG polega na tym, że kaseta nie jest odtwarzana. Możliwe przyczyny to zużyte lub zerwane paski napędowe, niewłaściwe osadzenie kasety w kieszeni (powinna być wsunięta głębiej), uszkodzone ramiona ładowania wózka kasety po prawej stronie oraz mechanizm nie otwierający klapki ochronnej taśmy. Kluczowym elementem jest biały kołeczek po prawej stronie kieszeni, w który musi wejść dźwigienka zwalniająca klapkę. W półkieszeni znajduje się plastikowa oś i sprężyna agrafkowa sterująca dźwigienką. Zaleca się dokładne sprawdzenie i ewentualne wyczyszczenie tych elementów, jednak naprawa może wymagać umiejętności technicznych i demontażu mechanizmu. Autor podjął próbę czyszczenia alkoholem i sprawdzenia koła napędowego, ale wózek przestał reagować, co sugeruje konieczność bardziej zaawansowanej naprawy.